G4Media.ro

Violențele explodează în Burkina Faso: 170 de persoane executate într-o singură zi

Foto: Captură Google Maps

Violențele explodează în Burkina Faso: 170 de persoane executate într-o singură zi

Aproximativ 170 de persoane au fost „executate” în „atacuri criminale masive” asupra a trei sate în decursul unei singure zile, săptămâna trecută, în nordul Burkina Faso, aflat sub control militar și în plină explozie a violențelor jihadiste, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

În aceeași zi, 25 februarie, masacre separate au fost comise la o moschee și la o biserică din această țară din Sahel.

Într-un comunicat publicat duminică, procurorul general din Ouahigouya (Nord), Aly Benjamin Coulibaly, a scris că a fost informat în 25 februarie despre „atacuri criminale masive (care) ar fi fost comise în satele Komsilga, Nodin și Soroe” din provincia Yatenga, în regiunea Nord.

„Aceleași surse au indicat că bilanțul general provizoriu a fost de aproximativ 170 de persoane executate, la care se adaugă cei răniți și diverse alte pagube materiale aferente”, a adăugat procurorul, fără a preciza cine au fost autorii atacurilor.

El a indicat că „având în vedere gravitatea și circumstanțele tuturor acestor rapoarte și informații, parchetul meu a însărcinat secția de anchetă penală să deschidă o anchetă pentru a clarifica faptele”.

Procurorul general a lansat „un apel către toate persoanele care ar putea avea elemente sau informații cu privire la aceste fapte să le comunice” la procuratură și/sau la poliție.

De asemenea, el a precizat că o echipă de anchetatori a vizitat diferitele sate în cauză în 29 februarie pentru a „face toate observațiile necesare și a aduna toate probele”.

Potrivit unor locuitori contactați de AFP, supraviețuitorii au declarat că zeci de femei și copii mici se numără printre victime.

Aceste atacuri asupra a trei sate din nord sunt separate de cele din aceeași zi împotriva unei moschei din Natiaboani (est) și a unei biserici din Essakane-village (nord), care au făcut „zeci de morți”, au declarat pentru AFP surse de securitate și locale.

Nu au fost publicate cifre oficiale pentru aceste atacuri.

„Atacuri coordonate”

Alte câteva atacuri au avut loc, de asemenea, în 25 februarie, în special împotriva detașamentului militar Tankoualou (est), a Batalionului 16 de intervenție rapidă (Bir) în apropiere de Kongoussi (nord) și a batalionului mixt în zona Ouahigouya (nord).

Răspunsul armatei și al auxiliarilor săi civili, Voluntarii pentru Apărarea Patriei (VDP), „a neutralizat câteva sute de teroriști”, potrivit unor surse de securitate.

La începutul acestei săptămâni, ministrul securității, Mahamadou Sana, a recunoscut la televiziunea națională că „în cursul (acestui) weekend, am înregistrat mai multe atacuri coordonate și simultane pe teritoriul național”.

„Această schimbare în postura tactică a inamicului se datorează faptului că au fost distruse bazele teroriste, precum și taberele de antrenament, și s-a acționat pentru a seca sursele de finanțare ale inamicului și controlul coridoarelor de aprovizionare”, a spus el.

Burkina Faso, condusă de o armată care a preluat puterea prin forță în 2022, se confruntă din 2015 cu violențe jihadiste atribuite mișcărilor armate afiliate la Al-Qaida și la gruparea Statul Islamic, precum și cu represalii atribuite forțelor armate și milițiilor auxiliare, care s-au soldat cu aproape 20.000 de morți și peste două milioane de persoane strămutate.

Potrivit Acled, o organizație care înregistrează victimele conflictelor din întreaga lume, 439 de persoane au fost ucise în aceste violențe numai în luna ianuarie.

Potrivit Acled, o organizație care înregistrează victimele conflictelor din întreaga lume, 439 de persoane au fost ucise în aceste violențe numai în luna ianuarie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...