G4Media.ro

Violențe la Paris la protestele împotriva reformei pensiilor promovată de președintele Emmanuel…

Violențe la Paris la protestele împotriva reformei pensiilor promovată de președintele Emmanuel Macron

Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor din centrul Parisului, iar transportul în comun a fost aproape complet blocat în urma unei dintre cele mai ample greve din Franța ultimelor decenii, grevă ce are ca obiectiv să-l determine pe președintele Emmanul Macron să renunțe la reforma sistemului de pensii, informează Reuters.

În 2017, Macron a câștigat alegerile prezidențiale promițând o dereglementare a economiei, iar sindicatele îl acuză acum că vrea să limiteze protecția socială a salariaților. Reuters relatează că este  greu de prevăzut care vor fi cei care vor ceda primii. Sindicatele riscă să piardă sprijinul public dacă perturbările generate de grevă se prelungesc, iar guvernul să piardă electorat.

Angajații căilor ferate au spus că vor continua și vineri greva, iar sindicatele din transportul în comun din Paris au  anunțat că vor continua greva până luni. Traficul a fost grav perturbat în  capitala Franței, afectând  mai ales navetiștii.

Zeci de mii de sindicaliști au protestat în centrul orașului, iar violențele au apărut după ce un grup de oameni  îmbrăcați în  negru și măști pe față au vandalizat un autobuz. au distrus vitrinele unor magazine și au aruncat artificii către polițiști.

Forțele de ordine au ripostat și 57 de persoane au fost reținute.

Macron vrea să simplifice sistemul de pensionare care cuprinde circa 40 de grupe diferite de salariați, cu pensii și vârste de pensionare distincte. Președintele susține că sistemul este nedrept și prea costisitor și vrea să introducă un sistem prin care, pentru fiecare euro contribuit, să existe drepturi egale pentru pensionari.

Ultima tentativă de reformă a sistemului  de pensii s-a terminat prost pentru autorități. Președintele Jacques Chirac a trebuit să cedeze presiunilor sindicatelor după câteva săptămâni de proteste de amploare.

Foto: Emmanuel Macron/ Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Nea Macroane, vino la rumani sa vezi pensii mai mari decat salariile! Asta reforma!

 2. Titlul textului era corect doar daca spune asa :Violențe la Paris in acelasi timp cu protestele împotriva reformei pensiilor promovată de președintele Emmanuel Macron . Cind spui la proteste inseamna altceva . Rusinos

  • Duşmanul duşmanului meu îmi e prieten, ce n-aţi înţeles? E adevărat că lipseşte video embed din Russia Today pe care l-a pus G4 la dispoziţie ultima oară când a relatat despre poporul proletar care a ars pubele în revolta contra tiranului degrabă tăietoriu de pensii speciale.

   Da nici cu Reuters nu mi-e ruşine… ” în urma unei dintre cele mai ample greve din Franța ultimelor decenii”

   2019: 800,000 manifestanţi
   Greva din 2010, tot deceniul aiast: 2,5 milioane

   Russia Today recrutează, trimiteți CV + scrisoare de intenţie la kostearesurseumane coadă de mămuiţă protonmail punct com.

 3. Franta este o tara de stanga,cea mai de stanga,nu de azi nu de ieri,ci de la Revoluţia franceză incoace.
  E neserios sa ne imaginam ca francezii vor face pasi inapoi. Spre deosebire romanii sunt la maxim dreapta,de fapt am fost in afara dreptei,noroc cu psd-ul .
  Ponderea în PIB a cheltuielilor cu pensiile in Romania este de 6,67% iar in Franta 15,1. Dublu si mai mult.

 4. E greu, e frig, oamenii au probleme e sfarsit de luna. Insa, manifestam. 800.000 (cifrele ministerului de interne, insa ei au chiulit la artimetica) 1.500.000 (cifrele sindicatului CGT, ei vad mereu mai multi.
  Oamenii au pus bani deoparte, de cateva luni deja, in previziunea retinerilor salariale, pentru grevisti.
  Este greu, insa nu renuntam. Pentru copii nostri, pentru cei care abia au intrat pe piata muncii. Guvernul, doreste sa puna mana pe tezaurul de 152 de miliarde de fond de rezerva pentru pensii (nu au dreptul legal si le curg balele dupa acesti bani.
  Toti, absolut toti vom fi perdanti, tinerii, adultii si acrualii pensionari. Angajati la stat sau la privat.

  Asa ca srtangem din dinti si iesim la manifestatii. Cei care pot. Ii reprezentam si pe cei care nu au posibilitatea (cei din privat) Nimeni nu poate stapani poporul, nimeni.
  Cei care merg pe jos la serviciu, cu biciclete, cu trotinette, etc, strang din dinti si sustin pe cei care manifesta. De ce? Pentru ca ei ii reprezinta si pe ei, pe cei carora le este teama.

  In Franta, guvernul nu poate face ceea ce vrea. Desigur, este ales, insa nimeni nu le ofera un cec in alb. Suntem o tara socialista, cu un sistem bazat pe solidaritate. Si asa vom continua, pentru ca asa au inceput strabunii nostri inca de la revolutie.

 5. Toată lumea ştie că Franţa nu-i mai poate finanţa pe tinerii pensionari.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.