G4Media.ro

Vineri începe la Sibiu Festivalul Hungarikum / Pălincă, gulaș, paprikás, muzică și…

Sursa foto: Muzeul ASTRA

Vineri începe la Sibiu Festivalul Hungarikum / Pălincă, gulaș, paprikás, muzică și dansuri maghiare

Festivalul Hungarikum, prin care comunitatea maghiară din Sibiu își prezintă patrimoniul cultural va avea loc între 1 și 3 iulie la Muzeul în aer liber ASTRA din Sibiu.

Nu lipsesc din program concursul de gătit gulaș,  târgul meșteșugarilor cu ateliere de prezentare, programele pentru copii, spectacolele cultural-artistice, muzica și dansul.

Festivalul începe la 1 iulie, ora 12:00 în Galeria Bisericii Reformate cu vernisajul expoziției care prezintă cariera scriitoarei Berde Maria și a pictoriței Berde Amál.

Ulterior, începând cu orele 14 evenimentele vor fi găzduite  de Muzeul în aer liber ASTRA, la care vor participa meșteșugari din țară și de peste hotare.

Târgul va fi deschis zilnic între orele 10 și 20. Vizitatorii se vor putea bucura, de asemenea și de delicatese tradiționale maghiare, pălincă, bere și vinuri artizanale.

Punctul forte este concursul de gătit, care reunește sâmbătă, 2 iulie două categorii de competitori specializați pe gulaș și alte preparate ungurești, gătite în ceaun. Duminică, membrii juriului și bucătarii invitați vor găti pentru participanți și vizitatori, se vor putea degusta arome și specialități maghiare.

Printre felurile de mâncare care vor fi pregătite se numără paprikás de pește cu găluște, tocăniță de berbecuț de la Karcag, supă de ciuperci vegetariană în stil unguresc, bogrács a la Sibiu, gulaș cu fasole, iar comunitățile maghiare din Serbia, Croația și Slovenia vor fi prezente cu o varietate de mâncăruri specifice sudului și cu multe oportunități de degustare.

Sursa foto: Muzeul ASTRA

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Se vor _bucura de un mare succes atracțiile care nu apar în articol: degustare. carne fezandată sub șa, simulări de .maghiarizare cu premii, concurs de bocit după Ungaria Mare, precum și o reconstituire a bătăliei de la Mohacs, cu ungurii învingători ( de data asta). Egeșegedre!

    • Numai pentru informare pentru cei care citesc istoria numai din carti tiparite pe vremea odiosului: Ungurii nu consumau carnea de sub saua calului ci o foloseau numai pentru a vindeca ranile provocate calului de sauã…..

    • Zeno, eu am glumit. Dar, pentru ca imi vorbesti de sus, cu aroganța _nemeșească specifică, meriți acum o lectie: 1. In manualele alea de care vorbesti nu a .scris niciodata asa ceva( si nici in alt manual romanesc). 2. Ia un citat din Abatele Region din Prum ,( neamț) scris in secolul X, despre unguri: “Se hrănesc aproape in chipul fiarelor selbatice, cu carne crudă şi cu sânge. Inima duşmanilor morţi o tae in bucăţi şi o inghit in chip de doctorie.” Aici s-ar putea sa ai dreptate, nu apare șaua, cred că țineau carnea la lada frigorifică; 3. Nu te mai băga unde nu habar n-ai, chiar nu sunteti mai destepti ca altii…

    • Domnu’ Bill, chapeau bas! Ca romanca, va multumesc pentru lectii de adevar istoric, chiar daca de multe ori, nu va impartasesc opiniile politice, de data asta nu pot decat sa ma inclin!

    • Ce treaba au ungurii cu Sibiul ???? O fac numai pentru propaganda, sa arate ca exista in tot spatiul transilvanean. Cat de mult seamana actiunile culturii asiatice maghiare cu ce fac rusii in restul lumii. Norocul nostru este ca inca n-au resursele pe care le au rusii, desi sunt alimentati cu expertiza si bani copios de salbaticii de la Kremlin.

    • „ Nu te mai băga unde nu habar n-ai“
      Asta da. Şi oare ce scriau despre vikingi? Şi azi pe acolo se spune „Skål“ care înseamna cupă şi are legătură cu faptul ca vikingii au băut din craniul luptătorilor ucişi în bătălie. Şi totuşi pe norvegieni şi suedezi nu îi considerăm azi barbari. Lumea a mai evoluat. Nu cred că prin ce am scris am jignit pe romani ca comunitate ci doar am vrut sa clarific o falsă legendă. Dar tu mă jigneşti ca individ şi jigneşti şi comunitatea din care fac parte fără nici o remuşcare. Şi cică eu sunt arogant…

  2. Chiar oamenii ăștia merita….dar sa spui la festival Hungaricum,mi se pare deplasat! Logica istoriei unde e? Asta e un neologisme și pentru Traian !!!!

  3. Sedă și slobo zikum

  4. Vai, ce de bunatati se gatesc acolo si noi o sa lipsim…
    Orice festival cu mancare merita toata atentia.

  5. …cu siguranta fiecare e bine venit, chiar si opincarii, mai putin xenofobii si rasistii. Cacareaza este meniul
    lor adecvat, doar curge din gurita lor educata. Sibiul a fost, este si ramane o zona saseasca si maghiara. Romanii ca si ciobanii cu oile, se muta la pascut in zonele cele mai bogate in iarba, meniul lor preferat.

    • cibinium mai banatzeanule, cibinium, first one si apoi oaspetii de seama 😉

  6. Adriana inclina-te adanc de tot si cracanata, ca sa te fertilizeze armasarii huni. Nivelul tau politic atinge cele mai inalte standarde. Chiar si Simion se va inclina in fata ta, chapeau bas.