G4Media.ro

Viktor Orban ameninţă cu veto bugetul Uniunii Europene şi planul de relansare…

Viktor Orban ameninţă cu veto bugetul Uniunii Europene şi planul de relansare dacă se menține condiționarea fondurilor de respectarea statului de drept

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, şi-a oficializat într-o scrisoare ameninţarea de a exercita dreptul de veto împotriva bugetului UE şi a planului european de relansare, dacă se menţine proiectul de a condiţiona fondurile de respectarea statului de drept, a arătat o sursă europeană, citată de Le Figaro.

Site-ul de presă unguresc Mandiner.hu relata duminică despre existenţa acestei scrisori trimise Germaniei, care deţine preşedinţia rotativă a UE, preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum şi preşedintelui Consiliului European (organism ce reprezintă statele membre), Charles Michel.

„Deşi Ungaria s-a angajat pentru cooperare, văzând ultimele evoluţii, nu poate da unanimitatea cerută pentru pachetul adoptat în iulie” cu privire la bugetul european 2021-2027, precum şi la planul de relansare post-Covid care se sprijină pe acest buget, arată scrisoarea lui Viktor Orban, potrivit site-ului unguresc. Parlamentul European şi Germania, care negocia în numele celor 27, s-au înţeles joi ca viitorul buget să cuprindă un mecanism inedit, care condiţionează atribuirea de finanţări de respectarea principiilor statului de drept (justiţie independentă, libertatea presei…).

„Ocazii de abuzuri politice”

Acest acord provizoriu, care mai trebuie aprobat de state cu majoritate calificată, a stârnit imediat furia Poloniei şi Ungariei, ambele aflate în colimatorul Bruxelles-ului din cauza unor reforme acuzate că subminează independenţa justiţiei. Potrivit site-ului Mandiner.hu, Viktor Orban a estimat că „mecanismul de sancţionare propus se bazează pe definiţii legale vagi”, care creează „ocazii pentru abuzuri politice” şi că „dacă lucrurile rămân aşa, guvernul ungar nu are altă cale decât să respingă celelalte elemente ale pachetului (bugetar)”.

O sursă europeană a confirmat pentru AFP că această misivă a fost primită de Charles Michel, Ursula von der Leyen, preşedinţia germană a UE – dar şi de Portugalia, care va prelua în ianuarie preşedinţia după Berlin. Viktor Orban explică în ea „că el nu-şi poate da acordul pentru compromisul privind condiţionarea, deoarece aceasta nu corespunde pachetului încheiat în iulie”, insistă sursa.

La finalul unui summit maraton în iulie, şefii de stat şi de guvern ai celor 27 au căzut de acord pe un buget european 2021-2027 de 1074 de miliarde de euro şi un plan de relansare post-Covid de 750 de miliarde de euro sprijinit pe acest buget. Detaliile şi modalităţile acestui cadru bugetar multianual sunt deja obiect de negocieri dure între Parlamentul European şi state şi orice compromis va trebui imperativ aprobat de deputaţii europeni, ca şi de cei 27 în unanimitate.

Budapesta ar putea bloca deci acest buget – care ar trebui să intre în vigoare în ianuarie – refuzând să-şi dea acordul. „Această criză era previzibilă şi aşteptată: dacă Ungaria vrea să blocheze planul de relansare şi bugetul, o poate face. Preşedinţia germană trebuie să gestioneze problema şi va trebui fără îndoială să-i facă concesii lui Orban”, estimează aceeaşi sursă europeană.

Sursa: Le Figaro / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Victor Orban gandeste ca un roman adevărat.

  • Adica vorbeste ca „un Roman adevarat” ca sa fca cat mai mult rau Ungurilor. Cat despre ce gandeste cred ca nici el nu stie foarte bine.

  • @emil daca ar gandi toti romani adevarati ca tine si orban acum vorbeam la trecut despre al 3lea razboi mondial.Cred ca ar fi mai bine sa te retragi sa suferi dupa trumpi si sa nu mai comentezi aiurea ca in afara de scursurile trumpiste nu te aproba nimeni.

  • Europarlamentarii romani au votat neconditionarea statului de drept pentru Bulgaria iar presedintele Iohannis a declarat ca statul de drept nu mai e o problema pentru Romania.

  • Doar ca Ungaria NU are drept de veto. Stire falsa.

 2. Deci recunoaște că în Ungaria nu există stat de drept. Ungurii îl votează. Ungaria trebuie exclusă din Europa, iar ungurii trimiși în Siria.

  • De ce, e tara mamei tale? Sa ii trimiti unde vrei? Nu vrei sa bagam si tancurile in ei?

  • @Ungur, E decizia mamei tale. Te poate trimite și la tactu’ în Siberia

  • Ungur? Idiomule, sunt roman autentic, dar asta nu inseamna ca ii urasc pe altii, ca tine. Nu sunt nationlist, dar asta nu inseamna ca sunt ungur. Cata minte trebuie sa ai ca sa fi si nationalist si leftard? Doar voi intelegeti.

  • Sunt doar realist, nu sunt naționalist. Ungurii ar trebui să dispară din Europa. E un punct de vedere obiectiv.

 3. Trebuie analizat și pus în practica planul , ideea Belgiei de a scoate în afara UE a Ungariei și Poloniei .

 4. Se va pune in practica propunerea premierului olandez: formarea unei noi UE fara Ungaria si Polonia si in tratatele de formare a noii UE se va specifica clar ce este statul de drept si cum va functiona mecanisumul de conditionare a fondurilor UE de incalcarea statului de drept.

  Ceva imi spune ca polonezii dar probabil si ungurii vor veni cu capul plecat si vor cere sa semmneze si ei cu manuta lor acele noi tratate.

  • vor semna ca popa

  • Daca ar fi fost o gresala pentru4 ani cu orban di polonezii cu populisti as fi acceptat sa fie iertati, dar astia ii voteaza intruna pe orban si poulisti polonezi.Cred ca ar fi nai bine fara aceste doua natii in UE.

 5. Deci asta NU este specificat in tratatele UE pana acum.
  Este ceva vag si poate fi decis pe sistemul: ce faci tu noua nu ne place.

  Parca UE era o uniune economica si comerciala, nu una de tip american.
  O expulzare a Ungariei izoleaza grav Romania si Bulgaria (deci mai ho cu bucuria), iar o expulzare a Poloniei afecteaza masiv Germania ( si asta nu se va intampla :)) ).

  Orban o sa ramana in Ungaria inca mult timp, obisnuiti-va cu ideea.

 6. Mai tot uita ca si Romania e pe rol. Numai ca ai nostri nu deschid gura. De la retrocedarea celor nationalizate, la o serie de drepturi civice.

 7. Orban si fidesz trebuie trimisi in Urali pe pamanturile stramosesti. Nu au ce sa mai caute in EUROPA acesti cai troieni.

 8. Este totusi incredibil ca UE a lasat o tara membra UE sa devina o dictatura, Ungaria de astazi este ca Turcia lui Erdogan, nu o leaga doar trecutul de Europa, prezentul arata mai degraba ca Rusia sau Turcia.

 9. FOARTE BINE ! Felicitari Viktor Orban !