G4Media.ro

Viena este, din nou, cel mai bun oraș pentru locuit din lume…

sursa foto: Pixabay

Viena este, din nou, cel mai bun oraș pentru locuit din lume (Economist Intelligence Unit)

Viena a revenit pe primul loc în clasamentul celor mai bune orașe pentru locuit din lume, la fel ca și în 2018 și 2019, potrivit unui clasament publicat joi și citat de Le Figaro.

Capitala austriacă se situează pentru a treia oară în fruntea acestui indice realizat de Economist Intelligence Unit, unitatea de cercetare și analiză afiliată săptămânalului britanic The Economist. Orașului Auckland din Noua Zeelandă, care anul trecut a ocupat primul loc, coboară în acest an 33 de poziții din cauza carantinelor impuse de coronavirus. Experții au recompensat stabilitatea Vienei, facilitățile educaționale și medicale și calitatea infrastructurii sale, cu un punctaj maxim de 100 din 100. Factorii culturali și de mediu sunt aproape ideali.

Top 10

 • Viena, Austria
 • Copenhaga, Danemarca
 • Zurich, Elveția
 • Calgary, Canada
 • Vancouver, Canada
 • Geneva, Elveția
 • Frankfurt, Germania
 • Toronto, Canada
 • Amsterdam, Olanda
 • Osaka, Japonia
 • Melbourne, Australia

Europa domină în mare măsură topul 10 cu șase orașe, inclusiv Copenhaga și Zurich, care completează podiumul după Viena, și Geneva (locul 6). Canada este bine reprezentată cu trei orașe: Calgary (la egalitate pe locul 3), Vancouver (locul 5) și Toronto (locul 8). Parisul se află pe locul 19, cu 23 de locuri mai sus decât în 2021. Capitala Belgiei, Bruxelles, se află pe locul 24, imediat după Montreal (23). Londra s-a clasat pe locul 33, în timp ce Barcelona, cu reputația de a fi foarte animată, a terminat pe locul 35, cu opt locuri înaintea Madridului (43). Milano s-a clasat pe locul 49, New York pe 51 și Beijing pe 71.

Pentru a fi inclus în acest clasament, orașul trebuie să fie considerat o „destinație de afaceri”, adică un centru economic și financiar, sau să fie solicitat de clienți. Beirut, grav afectat de o explozie portuară în 2020 și capitala Libanului, instabil din punct de vedere politic, nu a fost inclus. Autorii indică faptul că Kievul a trebuit să fie exclus din raport în contextul invaziei rusești în Ucraina. În același timp, Moscova (locul 80) a coborât cincisprezece locuri. „Orașele din Europa de Est au scăzut în clasament din cauza creșterii riscurilor geopolitice” și a „crizei costului vieții, inclusiv a creșterii prețurilor la energie și alimente”, a explicat șefa raportului de la EIU, Upasana Dutt.

Noi indicatori, cum ar fi restricțiile sanitare, au fost introduși în indicele 2021 pentru a evalua efectele pandemiei. Calitatea medie a vieții și-a revenit în 2022, dar rămâne sub nivelul de dinainte de Covid. Damascul rămâne cel mai puțin prietenos oraș din lume.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Trei orase din Canada in top 10, nici unul din Sua…
  Poate pt ca e mai greu pt migranti sa ajunga acolo, pt ca nu vecina cu Mexicul si ei nu au avut Woke si Blm?

 2. topul e total pe langa…toronto, really bro…am stat acolo…sa fim seriosi..
  conform altui top, Galati e nr unu mondial.

 3. Nu știu pe ce criterii e băgat Geneva acolo….plin de „oaze” cu oameni ai străzii, cu mirosuri pestilențiale… Mergi pe centru și vezi bălți de urină pe la colțuri….

  • mergi tu unde? ca tu esti in buncar :)))))))))))))). folosirea google earth nu inseamna ca ai fost acolo.
   stiu trolii ce nasol e in vestul europei. e bine la voi in rusia ma. STATI ACOLO!

 4. Te cred și eu, cu petrol, gaze si lemn moca din colonii, merci!

 5. Normal pentru sugatorii de copeiciii Vladivostock este in top…..acolo sa este de ei…

 6. Olguta nu e de acord. Craiova este.

 7. Cluj e mult peste ele.