G4Media.ro

VIDEO Zeci de mii de manifestanţi participă la un marş în favoarea…

VIDEO Zeci de mii de manifestanţi participă la un marş în favoarea drepturilor omului în Hong Kong

Zeci de mii de demonstranţi s-au strâns duminică pe străzile din Hong Kong pentru un marş în favoarea drepturilor omului, la exact şase luni de la manifestaţia la care au participat peste 1 milion de persoane împotriva promovării unei legi care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală, transmit Reuters şi dpa, preluate de Agerpres.

Scandând ”Luptăm pentru libertate în Hong Kong”, activiştii antiguvernamentali au străbătut străzile din Hong Kong, mergând din districtul Causeway Bay până în centrul cartierului financiar.

Autorităţile au dat undă verde organizatorilor – Frontul Civic pentru Drepturile Omului (CHRF) – să desfăşoare manifestaţia de duminică, fiind pentru prima dată după 18 august când CHRF primeşte o astfel de permisiune.

Manifestanţii cer, printre alte revendicări, vot universal în alegerea liderului executivului local, funcţie deţinută în prezent de Carrie Lam.

Într-o conferinţă de presă, Ng Lok-chun, reprezentant al poliţiei din Hong Kong, a spus că marşul a fost autorizat, dar că va fi oprit dacă manifestanţii recurg la acte de violenţă.

Manifestaţia are loc la două săptămâni după ce candidaţii pro-democraţie au câştigat aproape 90% dintre cele 452 de locuri în consiliile districtuale, într-un scrutin local cu o prezenţă la vot fără precedent.

Protestele din Hong Kong au început la 9 iunie, după ce lidera executivului local, Carrie Lam, a încercat să promoveze o lege care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. În pofida retragerii proiectului legislativ la scurt timp, protestele din Hong Kong s-au transformat într-o mişcare pro-democraţie mai amplă, iar ciocnirile între manifestanţi şi poliţie au devenit tot mai violente.

Începând din iunie, în Hong Kong au avut loc aproape 900 de manifestaţii, marşuri şi alte acţiuni de protest pentru a denunţa limitarea libertăţilor şi amestecul masiv al Beijingului în afacerile interne ale fostei concesiuni britanice şi pentru a solicita o serie de reforme democratice.

Aproximativ 6.000 de persoane au fost arestate în timpul protestelor din Hong Kong în ultimele şase luni, peste 30% dintre cei arestaţi având vârste cuprinse între 21 şi 25 de ani.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.