G4Media.ro

VIDEO Urs de dimensiuni mari, filmat printre case, într-o localitate din Alba:…

VIDEO Urs de dimensiuni mari, filmat printre case, într-o localitate din Alba: sare cu ușurință un gard. Ce pot face primăriile care se confruntă cu problema urșilor

Un urs de dimensiuni mari a fost filmat luni seară, la Pianu (județul Alba). Ursul alerga speriat pe drum, în fața unei mașini și, la un momemnt dat, sare cu ușurință un gard de pe marginea drumului.

Oamenii din zonă sunt îngrijorați, întrucât până acum urșii nu au coborât până între case.

În ultimele luni, mai mulți urși au fost semnalați în apropierea localităților din județul Alba.

Autoritățile nu știu însă exact câți sunt și nu au nici informații legate de distribuția lor.

Cel mai recent, un alt urs de dimensiuni mari a fost filmat la Dumitra, la doar 6 kilometri de Alba Iulia. De asemenea, în zona pistei de biciclete de la Dealul Mamut care ține Alba Iulia, au fost montate avertismente legate de prezența urșilor.

Prezența acestor animale a fost semnalată pe aproape întreg teritoriul județului. Mulți dintre locuitorii acestor zone spun că până în urmă cu doi ani în zona lor nu existau urși și cred că animalele au fost aduse din alte părți.

De cealaltă parte, vânătorii consideră că numărul lor s-a înmulțit din cauza interdicțiilor de a-i vâna, în condițiile în care nu au dușmani naturali.

”Ei nu se mai vânează din 2016, nu au nici dușmani naturali. Aproape toți puii supraviețuiesc și atunci populația se extinde și ajung în zone în care nu au mai fost niciodată” a spus coordonatorul tehnic al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Alba, Bogdan Dragomir.

Ce se poate face

Potrivit legii 81 din 2021, urșii pot fi alungați din intravilanul localităților și chiar împușcați dacă reprezintă un pericol.

Bogdan Dragomir spune că acest lucru se poate face în baza unui contract între primării și asociațiile de vânătoare din zona respectivă, fără costuri pentru administrații (acestea sunt recuperate de la Ministerul Mediului).

Sursă foto/video: Alba24.ro

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Urșii vin in sate, ca le este foame!Dacă toți tz!gan!! culeg zilnic tiruri de fructe de pădure , ce vrei sa le mai rămână ursilor?

 2. e nevoie de o institutie specializata care sa se ocupe de problema animalelor salbatice, ca Politia Animalelor

  dar trebuie dotati, instruiti. PNL-PSD nu face nimic de 30 de ani

 3. Ursii nu vin in localitati ca le place la oras, ci din cauza ca nu au de mancare in padure. Asta daca mai exista padurea si nu a fost deja taiata.

 4. Ce inconștient cel care era la volan, un animal fugărit și hăituit era îndreptățit să I sară pe mașină și să joace pină se sătura băiatul să îl mai hăituiască…ursuu

 5. Ursulache putea usor concura la mai multe probe la Munchen.
  Putea aduce usor niste medalii de aur pentru Romania, mai ales ca nu avem reprezentanti de seama. La triatlon, decatlon, sau probe simple de 100, 200, 400 m, 110 m garduri nu se vede nici picior de roman, romanca.

 6. Nu primariile se confrunta ci cetatenii .
  Primariile doar incaseaza beneficii nemeritate . In rest , freaca buha .