G4Media.ro

VIDEO UPDATE ”Maneaua” cântată la ICR Londra e de fapt „Ah Kardoula…

Sursa foto: Captură video

VIDEO UPDATE ”Maneaua” cântată la ICR Londra e de fapt „Ah Kardoula Mou” o melodie grecească / ”Nicidecum nu era vorba de maneaua „de ce mă minți””

UPDATE, ora 11.45

Sorin Ciociu, de la Radio Punct – Radioul Românilor din Marea Britanie, susține că în concertul prezentat de Institutul Cultural Român din Londra, în 1 martie, nu s-a cântat maneaua ”De ce mă minți”, lansată de Liviu Guță, ci originalul ei, Ah Kardoula Mou” o piesă grecească din perioada interbelică.

”Violoncelistul Andrei Cavassi, in recitalul său in fata unei săli arhi-pline, a trecut ușor de la Bach la Beatles la Coldplay si Aerosmith, de la Camille Saint-Saens si Rafael Ferro la Eric Clapton, Iron Maiden, Luiz Bonfa.

Din repertoriul artistului, fac parte și câteva piese grecești, vibrante și arhi-cunoscute.

Din nefericire aceste piese tradiționale grecești au fost preluate și de câțiva maneliști de la noi, în urmă cu câțiva ani.

Publicul neinstruit din punct de vedere muzical, ar fi putut interpreta, foarte eronat, că astistul ar fi cântat „manele”, și asta ar fi fost vina doamnei Catinca Nistor.

Piesa care a creat vâlvă, se numește „Ah Kardoula Mou” o piesa din perioada interbelica, și este  interpretată la mai toate concertele susținute de Andrei, atât la Teatrul Colon din Buenos Aires, cât și la Berliner Philarmonie din Berlin, la Blue Note in Tokyo si Pirelli Milano, toate fiind sold-out. Nicidecum nu era vorba de maneaua „de ce mă minți”. Pentru a contribui la informarea dumneavoastră, folclorul românesc preia multe piese ale altor popoare, sârbi, maghiari, rusi…. la fel artisti precum Bregovic preia piese românești”, a transmis acesta.

Articolul inițial:

Șefa Institutului Cultural Român din Londra, Catinca Maria Nistor, a performat într-un spectacol găzduit de ICR cu ocazia zilei de 1 Martie, iar programul a inclus și o manea, relatează Antena 3.

Institutul Cultural Român din Londra a organizat spectacolul special pentru românii din diaspora avându-l invitat special pe violoncelistul Andrei Cavassi.

Pe parcursul evenimentului, invitații au fost surprinși de două momente, fiind vorba despre o manea cântată la violoncel și despre un cântec din folclorul românesc, interpretat chiar de către șefa ICR Londra, Catinca Maria Nistor.

„Piesa era cumva trecută în program, dar nu era trecut și că va cânta directorul ICR Londra”, a spus Cristian Stîncanu, reprezentant ONG români UK.

Cel de-al doilea moment controversat i-a revenit violoncelistului Andrei Cavassi, care, pe lângă lucrări clasice semnate de Bach și melodiile compuse de Gheorghe Zamfir, a cântat și o manea celebră: ”De ce mă minți”, lansată în urmă cu peste 20 de ani de Liviu Guță.

Românii din Londra sunt tot mai nemulțumiți de activitatea ICR, mai ales că, anul acesta, instituția nu a organizat niciun eveniment de Ziua lui Constantin Brâncuşi sau de Ziua Culturii.

„ICR în trecut era foarte activ şi pentru noi, pentru comunitate, contează foarte mult pentru că ICR e practic singurul instrument de promovare a imaginii României. În ultima perioadă, e din ce în ce mai rău, iar asta a culminat parcă cu tot ceea ce s-a întâmplat aseară şi ceea ce sperăm noi să nu mai vedem niciodată”, a mai adăugat Cristian Stîncanu, potrivit Antena3.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează