G4Media.ro

VIDEO Teodorovici, răspuns fără precedent la Bruxelles pentru ziariștii europeni: A trimis…

VIDEO Teodorovici, răspuns fără precedent la Bruxelles pentru ziariștii europeni: A trimis ONG-urile în paradisurile fiscale cu un ”bilet dus” să vadă cu ochii lor situația

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a dat un răspuns fără precedent unui ziarist străin care l-a întrebat vineri de ce trei paradisuri fiscale au fost eliminate de pe lista neagră a UE. Într-o conferință de presă ținută în calitate de președinte al Consiliului ECOFIN (Economie și Finanțe), Teodorovici a spus că le transmite ONG-urilor nemulțumite să își ia ”un bilet doar dus spre Dominica”.

”Domnule ministru, am o întrebare despre paradisurile fiscale. Există voci în Parlamentul European și în comunitatea ONG care nu găsesc foarte credibil procesul (de eliminare a unor țări de pe lista neagră a UE – n.red). La câteva minute după comunicatul prin care era anunțat că trei paradisuri fiscale au fost scoase de pe listă, am primit un comunicat de la un ONG proeminent care critica procesul. Ce puteți face pentru a face procesul mai credibil pentru populație?”, a fost întrebarea ziaristului Johan Langerock de la Oxfam.

Răspunsul lui Eugen Teodorovici a fost rapid. În loc să dea detalii despre procesul de decizie și despre argumentele Consiliului UE, ministrul român al Finanțelor i-a trimis pe ONG-iști în Dominica cu un bilet de avion dus.

”Un bilet dus spre Dominica pentru aceste ONG, e un mesaj foarte simplu. E foarte simplu, credeți-mă. Doar ca să vadă cu ochii lor ce se întâmplă acolo și motivul pentru care am scos de pe listă Aruba, Bermuda, Barbados. Va urma probabil și Dominica. Aceasta e abordarea cea mai potrivită, să vedeți cu ochii voștri și să încercați să transmiteți mesajul corect către populație”, a spus Teodorovici sub ochii lui Gunther Oettinger, comisarul european pentru buget.

VIDEO Întrebarea și răspunsul de la min. 26:

Vineri, Consiliul Ecofin, condus de România în calitate de președinție rotativă UE, a decis să elimine Aruba, Barbados și Bermuda de pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale.

Lista neagră a UE cuprinde state considerate paradisuri fiscale care nu cooperează cu Bruxelles-ul în ceea ce privește transparența fiscală, echitatea fiscală sau standardele internaționale împotriva erodării bazei impozabile și transferului profiturilor.

Lista a fost creată în decembrie 2017 și revizuită în martie 2019.

După eliminarea statelor Aruba, Barbados și Bermuda, pe listă au rămas 12 jurisdicții: Samoa Americană, Belize, Dominica, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidad și Tobago, Emiratele Arabe Unite, Insulele Virgine Americane și Vanuatu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Imbecilul se crede în fata românilor striviti de ciubota noilor ciocoi. Nici dupa ce cele câteva luni în fruntea Europei, acesti impostori nu vor sa ne reprezinte cu cinste si onoare.
  Este mesajul României catre Europa : „mediocritatea cleptocratiei conduce o tara care „ar merita mai mult” cum bine zice lozinca PCRista a PSDului”.
  Si ne mai miram ca suntem tratati în tot felul de occidentali ?
  Pai ei, occidentalii, nu vad decât interlopi, atât pe strazile oraselor lor cât si, iata, la vârful tarii numita România.

 2. Au luat mita ca sa scoata acele tari de pe lista neagra?

  • Teodorovici nu a luat nici o mita. In tarile respective au cei de la puterea actuala din Romania banii furati deci nu se pot afla pe lista neagra.

 3. Chiparosul cocalar e deja port-drapelul gestionarii catastrofale a presedintiei UE de catre guvernul Romaniei.

  https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/news/romania-torpedoes-eu-deal-on-alcohol-excise-duties-over-moonshine/

  Atunci cand „surse diplomatice” isi exprima uimirea cu privire la manevrele de bisnitar ale guvernului roman, putem fi siguri ca in spatele usilor inchise reactiile sunt mult mai acide. Se numara zilele pana cand vor dezinfecta birourile si vor numara rechizitele furate inaintea presedintiei finlandeze.