G4Media.ro

VIDEO Telescopul Spaţial James Webb, un proiect comun al NASA și al…

sursa foto: Captură video

VIDEO Telescopul Spaţial James Webb, un proiect comun al NASA și al agențiilor spațiale europeană și canadiană, a fost lansat din Guyana Franceză/ Este cel mai puternic telescop din lume

Telescopul Spaţial James Webb a fost lansat cu succes sâmbătă, la bordul rachetei Ariane 5, din portul spaţial european Kourou din Guyana Franceză.

JWST este un proiect comun dezvoltat de NASA şi agenţiile spaţiale Europeană şi Canadiană. Echipele au lucrat la acest proiect mai mult de două decenii.

Pentru a ajunge în spaţiu, misiunea a urcat prin ceea ce este explicat drept explozie controlată. Ea a urmat perfect traiectoria prestabilită şi prima fază a misiunii s-a încheiat după aproximativ 25 de minute, la o altitudine de aproximativ 1.000 de kilometri, JWST s-a desprins cu succes şi a intrat în croazieră.

Telescopul era planificat să fie lansat în 2018, apoi anul acesta, la jumătatea lunii decembrie, iar de atunci misiunea a fost amânată de două ori, câteva zile.

El este succesorul în valoare de 10 miliarde de dolari al veteranului telescop Hubble. Lansat în 1990, telescopul Hubble a oferit oamenilor de ştiinţă imagini spectaculoase ale universului şi, deşi a suportat câteva reparaţii, el a continuat să funcţioneze şi să se dovedească extrem de eficient.

Telescopul James Webb este considerat robust, a fost construit să reziste la şocuri şi zgomote puternice.

A fost conceput să facă observaţii aprofundate în univers faţă de predecesorul său. Obiectivul lui este să observe primele stele care au apărut în cosmos.

Cu ajutorul lui, oamenii de ştiinţă se aşteaptă să poată studia şi atmosfera planetelor îndepărtate, în speranţa că vor putea detecta semne de viaţă. JWST se va afla la 1,5 milioane de kilometri faţă de Pământ.

„Mii de ingineri şi sute de oameni de ştiinţă au lucrat pentru a face Webb realitate, împreună cu 300 de universităţi, organizaţii şi companii din 29 de state ale SUA şi 14 ţări”, a explicat NASA.

Next Generation Space Telescope a primit în 2002 numele James Webb, în semn de omagiu adus lui James Edwin Webb (1906 – 1992), oficial al Guvernului american, subsecretar de stat în perioada 1949 – 1952. El a fost al doilea administrator al NASA, între 1961 şi 1968. Webb a supervizat primele misiuni cu echipaj uman prin programele Mercury şi Gemini.

sursa: News.ro, sursa foto: Captură video

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Nu v-ați saturat sa traduceți cu google? G4, salarii mai mari angajați mai buni. E greu?!

  2. Ne mai trebuie si cate o veste buna

  3. Da, cu asta se ocupa lumea civilizată.
    Restul mai greu cu scosul capului din fund.

  4. Aoleo, au lansat francezii asa ceva? Pai tot scriu aici pretenii* hAUR/sputnicari, etc, ca Franta este in faliment 😀

  5. telescop, telejurnal, teleenciclopedia, pentru aur-arii nostri e tot una