G4Media.ro

VIDEO Ştafeta torţei olimpice, programată pentru 11 iunie în Noua Caledonie, a…

sursa foto: Captură video

VIDEO Ştafeta torţei olimpice, programată pentru 11 iunie în Noua Caledonie, a fost anulată/ 3200 de persoane, blocate din cauza lipsei zborurilor comerciale din şi spre arhipelag

Ştafeta torţei olimpice programată pentru 11 iunie în Noua Caledonie a fost anulată din cauza revoltelor din acest teritoriu, potrivit BFMTV, citată de News.ro.

Această decizie a fost anunţată de premierul Gabriel Attal după o reuniune la Matignon, potrivit BFMTV. Această anulare este rezultatul crizei politice pe care arhipelagul o traversează începând de marţi.

Miercuri, Guvernul francez a instaurat starea de urgenţă în Noua Caledonie.

În urma votului de marţi al parlamentarilor în favoarea extinderii electoratului în Noua Caledonie, au izbucnit revolte soldate cu moartea a cinci persoane.

În acest climat tensionat, trecerea flăcării olimpice, care ar fi trebuit să aibă loc peste mai puţin de o lună, a fost anulată de Matignon din motive de securitate, potrivit BFMTV.

Context

Guvernul Noii Caledonii a înregistrat 3.200 de persoane blocate din cauza lipsei zborurilor comerciale din şi spre arhipelag, a anunţat el, informează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit „cifrelor furnizate de cele două companii aeriene” ce deservesc regulat Noua Caledonie, „în total 3.200 de persoane” nu pot părăsi arhipelagul sau nu pot reveni aici, a anunţat în timpul unei conferinţe de presă la Noumea un purtător de cuvânt al guvernului, Gilbert Tyuienon.

Aceste zboruri comerciale sunt suspendate începând de marţi din cauza revoltelor care au cuprins acest teritoriu francez din Pacificul de sud.

Reluarea traficului este, în acest stadiu, programată pentru marţi de către Aircalin, însă această dată este foarte incertă, pentru că este supusă evoluţiei condiţiilor de securitate. Air Caledonia, la rândul său, nu mai propune zboruri „până la noi ordine”.

„Aircalin asigură în acest moment găzduirea unor (locuitori ai Noii Caledonii) care sunt blocaţi la Singapore sau Tokyo”, a explicat Vaimu’a Muliava, ministrul local al Funcţiei publice.

Acesta a deplâns faptul că în Noua Caledonie, angajată „pe o cale distructivă”, oamenii mor din cauza barajelor înălţate de răzvrătiţi.

Începând de luni, acest teritoriu este scena unor revolte nocturne care au dus la moartea a cinci persoane, dintre care doi jandarmi, după revolta declanşată de separatişti împotriva unei reforme electorale votate la Paris.

„Oamenii mor deja, nu din cauza unor conflicte armate, ci pentru că nu au acces la îngrijiri, nu au acces la alimentaţie”, a subliniat Vaimu’a Muliava.

Guvernul local deţine 99% din Aircalin şi 50,3% din Air Caledonia.

Australia şi Noua Zeelandă lucrează de sâmbătă la pregătirile pentru readucerea cetăţenilor lor din Noua Caledonie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...