G4Media.ro

VIDEO REPORTAJ Viața tinerilor ucraineni, după doi ani de război/ Maksim încă…

Foto: ENTR

VIDEO REPORTAJ Viața tinerilor ucraineni, după doi ani de război/ Maksim încă trăiește în Kiev, Maryia este în Bruxelles/ Ce ar vrea să știe lumea despre Ucraina? „Că nu suntem ruși”

La doi ani după invazia Rusiei în Ucraina, RFI a realizat pentru proiectul ENTR un reportaj amplu despre cum a decurs viața pentru doi tineri ucraineni.

Pe atunci, Maksim și Maryia erau tineri studenți care duceau o viață normală în Kiev. În urma atacului, ei au fost nevoiți să decidă dacă rămân sau pleacă. La doi ani de la atacul Rusiei asupra Ucrainei, Maksim încă trăiește în Kiev, în ciuda alertelor aeriene zilnice. Mariya a fugit la Bruxelles în urma invaziei, alăturându-se milioanelor de ucraineni strămutați care caută refugiu în toată Europa. Pe măsură ce se apropie aniversarea a doi ani de la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, ENTR s-a întâlnit cu ei pentru a afla cum este să crești în mijlocul războiului.

Ce ați vrea să știe oamenii despre Ucraina? a fost prima întrebare adresată lui Maksim. „Că nu suntem ruși”.

Maryia are 21 de ani, Maksim are 23.

„Nu am crezut la început, am crezut că este o glumă”, începe Maryia relatarea. „Era ca în filme, când toți stau pe canapea și privesc la televizor și nu înțelegi ce se întâmplă”.

”Universitatea ne-a dat afară și ne-a spus – Dragilor, sunteți pe cont propriu, așa că faceți ce vreți… (…) am început să pregătim un adăpost improvizat, împreună cu alți studenți”, spune Maksim.

„Nu am dezactivat după plecare notificările despre raidurile aeriene din Ucraina așa că după ce mă trezeam vedeam cel puțin 15 notificări venite peste noapte”, spune Maryia.

Tatăl lui Maksim este cadru militar și i-a anunțat din prima zi că pleacă pe front. Maksim urmărește anunțurile despre atacuri pe o aplicație de telefon. „Am ajuns să măp adaptez la noile condiții, la alarmele aeriene, la faptul că sunt rachete, bombe peste tot”.

Un reportaj video ENTR.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează