G4Media.ro

VIDEO Rămăşiţele unui drum de piatră vechi de 7.000 de ani, descoperite…

Sursa foto: Facebook / Sveučilište u Zadru

VIDEO Rămăşiţele unui drum de piatră vechi de 7.000 de ani, descoperite în largul coastei Croaţiei / Structura neolitică a conectat cândva o insulă la un teritoriu antic

Ruinele scufundate ale unui drum vechi de 7.000 de ani se ascund sub apă în largul coastei insulei croate Korcula. Structura neolitică a conectat cândva insula la un teritoriu antic, artificial, potrivit site-ului de ştiri ştiinţifice Live Science, citată de Agerpres.

Arheologii au anunţat descoperirea „structurilor ciudate” într-o postare din 6 mai pe Facebook, descriindu-le ca fiind rămăşiţele unui drum care sunt acum scufundate la aproximativ 16 picioare (5 metri) sub Marea Adriatică. Drumul este format din „plăci de piatră stivuite cu grijă” care măsoară aproximativ 13 picioare (4 m) lăţime. Pavelele de piatră au fost îngropate de nisip de-a lungul mileniilor. Arheologii cred că drumul de piatră a fost construit de Hvar, o cultură maritimă pierdută care a locuit în zonă în perioada neolitică (6000 î.Hr. până la circa 3000 î.Hr.).

„Am găsit, de asemenea, ceramică ornamentată din neoliticul târziu, un topor din piatră, artefacte osoase, cuţite din silex şi vârfuri de săgeată”, a explicat pentru Live Science, într-un e-mail, Mate Parica, profesor asistent la Departamentul de Arheologie de la Universitatea din Zadar în Croaţia care a luat parte la săpături. „Descoperirile ceramicii ne-au ajutat să atribuim acest sit culturii Hvar”, a menţionat el.

Arheologii cred că drumul lega cândva o aşezare Hvar din apropiere, numită Soline, de Korcula. Arheologii au descoperit Soline, care este, de asemenea, scufundată, dar care s-a aflat cândva pe o masă de pământ artificială, descoperire făcută în 2021, în timpul unui studiu arheologic anterior. Prin datarea cu radiocarbon a lemnului găsit la faţa locului, ei au stabilit că aşezarea datează de aproximativ 4900 ani î.Hr.
„Oameni au mers pe acest drum în urmă cu aproape 7.000 de ani”, a declarat Igor Borzic, arheolog la Universitatea din Zadar, care a luat parte şi la explorările subacvatice.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...