G4Media.ro

VIDEO Proteste masive în Franța împotriva majorării vârstei de pensionare / Situația…

Captura Twitter

VIDEO Proteste masive în Franța împotriva majorării vârstei de pensionare / Situația pare să se calmeze la Paris / Circa o mie de radicali „black blocs”, infiltrați printre manifestanți / Intrarea primăriei din Bordeaux, incendiată

Proteste masive au loc joi în marile orașe din Franța, împotriva măsurii de majorare a vârstei de pensionare. Atmosfera a devenit din ce în ce mai tensionată la Paris, iar ciocniri au fost semnalate în marja marșurilor din capitală, precum și la Rennes, Nantes și Lorient, transmite BBC.

La plecarea marșului de la Paris în această după-amiază, liderul sindicatului moderat CFDT, Laurent Berger, a făcut apel la „respectarea proprietății și a persoanelor”.

„Avem nevoie de acțiuni non-violente care să nu împiedice viața de zi cu zi a oamenilor”.

Principalele evenimente, LIVE:

Ora 23:01 172 de persoane au fost arestate în toată Franța, ministrul de Interne acuză „huliganii” că „vor să ucidă polițiștii”

172 de persoane au fost arestate în toată Franța, a anunțat ministrul de Interne Gérald Darmanin, dintre care 77 la Paris. Pagubele „sunt mult mai importante decât în zilele precedente”, a spus el, citat de Le Figaro.

Dintre cei 1.500 de huligani prezenți la manifestația de la Paris, „mulți sunt cunoscuți de ultra-stânga”. „Vreau să denunț facțiunea ultra-stânga, care a lansat apeluri la crimă. Aceștia sunt huligani care vor să ucidă polițiști”, a mai spus el.

Ora 22:55 Premierul Elisabeth Borne „condamnă violențele”, Darmarin salută activitatea polițiștilor și jandarmilor

Premierul Elisabeth Borne „condamnă violențele și degradările care s-au înmulțit astăzi”. „Violențele și degradările la care am asistat astăzi sunt inacceptabile”, a transmis premierul pe Twitter.

 


Ministrul de Interne Gérald Darmanin a salutat activitatea polițiștilor și jandarmilor, „ținte ale unor atacuri inacceptabile”.

Gérald Darmanin, aflat în vizită la sediul poliției din Paris, a salutat munca polițiștilor și jandarmilor, „ținte ale unor atacuri inacceptabile” din partea unor indivizi în timpul manifestațiilor împotriva reformei pensiilor.

Ora 22:49 140 de incendii stinse la Paris, 50 în curs de lichidare

140 de incendii au fost stinse în marja manifestației de la Paris, dar 50 sunt încă în desfășurare, a anunțat Gérald Darmanin în timpul unei vizite la sediul poliției pariziene, joi seara, potrivit Le Figaro.

Ora 22:36 Situația pare să se fi calmat joi seară la Paris, după mai multe incendii în mai multe zone ale capitalei, transmit corespondenții Le Figaro. Nu este exclus însă să apară noi violențe.

Ora 22:22 Ciocniri au loc la Bordeaux între manifestanții care se opun reformei pensiilor și poliție. Intrarea primăriei a fost incendiată după un tir cu artificii.

Captura Twitter

 

 


Ora 22:01 Jean-Luc Mélenchon face apel la „mai multe” acțiuni și blocaje

Fondatorul partidului France insoumise a făcut apel la „mai multe” acțiuni și blocaje pentru a protesta împotriva reformei guvernamentale a pensiilor, potrivit BFM TV.

„Dacă va fi o grevă generală în această țară, nu mă voi plânge”, a mai spus Jean-Luc Mélenchon la TF1, făcând totodată apel la o „ieșire pozitivă” din acest conflict social care durează de peste două luni.

 


Ora 21:57 Ministrul francez de interne a declarat că 123 de membri ai poliției sau jandarmeriei au fost răniți joi în confruntările din timpul protestelor din întreaga țară împotriva reformei guvernamentale a pensiilor.

Gerald Darmanin a mai spus pe Twitter că 80 de persoane au fost arestate în timpul manifestațiilor care au scos în stradă aproape 1,1 milioane de oameni în întreaga țară, potrivit guvernului.

Ora 21:55 Protest violent joi seara la Lyon. Poliția a fost atacată de indivizi înarmați cu bare de fier și sticle. S-a tras cu gaze lacrimogene, potrivit Le Progrès.

Ora 21:53 Mai mulți protestatari s-au adunat în zona gării Saint-Lazare (arondismentul 8 din Paris), potrivit Le Figaro. Au fost provocate incendii iar protestatarii au încercat să blocheze intervenția pompierilor.

 

 

Ora 21:31 Manifestanții caută un nou loc de adunare după ce au fost dispersați din Place de l’Opéra, a constatat reporterul Le Figaro.

În timp ce câteva sute de manifestanți s-au îndreptat spre Saint-Lazare (arondismentul 8), alții s-au întors spre République, de unde marșul a pornit în jurul orei 14.00.

Ora 21:17 Situație confuză la Paris

Situația este deosebit de confuză la Paris, scrie Le Monde. Pe Boulevard des Italiens, traficul a fost restabilit. Se trag gaze lacrimogene iar poliția a făcut incursiuni în mijlocul mașinilor și manifestanților care circulă. O tânără a fost tratată pentru intoxicație. Numeroase focuri de coșuri de gunoi au fost aprinse pe străzile perpendiculare pe Boulevard des Italiens. Pompierii pe motociclete intervin, dar nu au suficiente rezerve.

Place de l’Opéra a fost parțial golită.

 


Ora 20:56 Organizațiile sindicale au anunțat o nouă zi de greve și manifestații marți, 28 martie. De asemenea, sindicatele fac apel la mitinguri locale în acest weekend.

Ora 20:26 Mulțimea este calmă în Place de l’Opéra din Paris

La Paris, poliția se pregătește să disperseze și să evacueze Place de l’Opéra, unde mulțimea este calmă. Mulțimea a aplaudat la sosirea pompierilor în piață, relatează corespondentul Le Figaro. Sute de oameni continuă să sosească în piață, deși aceasta era parțial goală.

Ora 20:15 1,08 milioane de manifestanți potrivit Ministerului de Interne, 3,5 milioane potrivit CGT

Potrivit Ministerului de Interne, 1,08 milioane de manifestanți au defilat joi în Franța. CGT revendică 3,5 milioane de persoane în stradă.

Adică, potrivit cifrelor de la Interne, numărul protestatarilor a fost mai mult decât dublu față de ziua precedentă de mobilizare din 15 martie (480.000), dar nu la nivelul recordului din 7 martie (1,3 milioane).

Ora 20:03 119.000 de manifestanți la Paris, potrivit prefecturii

Poliția a anunțat că numărul manifestanților în Paris s-a ridicat la 119.000, potrivit Le Figaro.

Un nou raport al Direcției Generale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Egalitate de Șanse (DG Ocuparea Forței de Muncă și Egalitate de Șanse) din cadrul Comisiei Europene afirmă că guvernul nu este pregătit să ia nicio măsură pe tema ocupării forței de muncă și a egalității de șanse.

Ora 19:40 26 de arestări la Paris, potrivit poliției

Potrivit poliției, 26 de arestări au fost efectuate în marja manifestației de la Paris. Restul cortegiului a ajuns în Place de l’Opéra, unde situația părea să se calmeze, potrivit Le Figaro.

Ora 19:15 Elemente radicale din rândul protestatarilor se află față în față cu forțele de ordine pe Boulevard des Capucines, chiar înainte de Place de l’Opéra. Deasupra manifestanților s-a instalat un nor de gaze lacrimogene. Place de l’Opéra este, de asemenea, plină de gaze.

 

 

 


Philippe Martinez, care conduce sindicatul CGT, mai dur, îl acuză pe președintele Macron pentru furia de pe străzi: „A aruncat un bidon de benzină pe foc”.

Marea majoritate a protestelor au decurs fără violență, dar unii manifestanți îmbrăcați în negru și cunoscuți pe plan local sub numele de radicalii din „Black Blocs” au ieșit pe străzi, aruncând cu pietre și sticle în poliție și dând foc la coșuri de gunoi.

Tensiuni la Paris

În timp ce capul cortegiului a ajuns la punctul terminus, în Place de l’Opéra, se înregistrează tensiuni majore, relatează Le Figaro. O mulțime de artificii au fost lansate împotriva forțelor de ordine, care au replicat cu gaze lacrimogene. Un dispozitiv cu tunuri de apă și garduri de-a lungul întregii piețe au fost instalate pentru a preveni violențele.

La Paris, confruntările cu forțele poliției se înmulțesc. Cortegiul a fost divizat pentru a permite pompierilor să intervină la câteva incendii, potrivit Le Monde. De la intersecția dintre strada Saint-Fiacre și bulevardul Poissonnière, în special, erau vizibile mai multe incendii mici.

La ora 17.00, estimările oficiale indicau 703.000 de manifestanți pe străzile Franței, față de 322.000 pe 15 martie la aceeași oră și 877.000 pe 7 martie. Patru orașe și-au depășit recordurile de mobilizare în această dimineață: Bordeaux cu 18.200 de manifestanți (15.600 pe 7 martie), Toulon cu 12.000 de manifestanți (10.000 pe 11 februarie), Rouen cu 14.800 de manifestanți (13.500 pe 7 martie) și Strasbourg cu 12.400 de manifestanți (10.500 pe 31 ianuarie)

Marșul parizian a pornit la ora 14.00 din Place de la Bastille și a reunit 800.000 de persoane, potrivit CGT. Violențe au izbucnit în fruntea manifestației, unde câteva sute de radicali îmbrăcați în negru au spart geamuri și mobilier stradal, potrivit France Info.

Aproximativ 21% dintre profesori erau în grevă, potrivit ministerului. În ceea ce privește sindicatele, Snuipp-FSU, principala organizație din grădinițe și școli primare, estimează că între 40 și 50% dintre profesorii din învățământul primar sunt în grevă. Snes-FSU, principalul sindicat din învățământul secundar, estimează la 50% numărul profesorilor și al altor categorii de personal din educație aflați în grevă.

Zeci de licee și universități sunt scena unor acțiuni împotriva reformei pensiilor în toată Franța.

Traficul este puternic perturbat la RATP. La SNCF, doar jumătate din trenurile TGV Inoui și Ouigo și o treime din trenurile TER circulă în această joi. Sectorul aerian este, de asemenea, afectat și va fi din nou mâine. Direcția Generală a Aviației Civile cere companiilor aeriene să anuleze vineri 30% din zborurile lor la Paris-Orly și 20% la Marsilia-Provence, Bordeaux-Mérignac și Lyon-Saint-Exupéry.

 

 

 

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Ptiu dràce, am vazut „proteste” in titlu si am crezut ca au iesit romanii in strada ca usl urineaza pe noi cu bolta cand vine vorba de desfiintarea pensiilor nesimtite, chiar daca o sa pierdem miliarde de la UE.
  Naaaaa, n-ai sa vezi, noi o sa-i votam in continuare, ca suntem masochisti

 2. Ceee? Intervin forțele de ordine? Clar, Dragniiiiia și Carmen Dan sunt ăia de au trimis forțrle de ordine sa bată, să gazeze să aresteze bieții protestatari!
  Huoooo! Vrem vinovații pentru două’ș’trei martieeeee!
  PS: nici o petiție Declic? Corupția Ucide? Etc…?

  • Trebuie sa fii redus mintal sa compari niste proteste violente cu unele pasnice sau sa crezi ca au fost la comanda comanda

  • Nu-mi spune: Soroș?

  • @dorel esti tare confuz si amesteci lucrurile si dezinformezi ca un PeeeeSeeeDist

   La 10 august au fost un grup de agitatori marca PSDNLUDMR special trimisi sa agite apele, la fel ca aia din galeria de pe la primele proteste contra oug13, impreuna cu niste jardarmi dornici de PENSII SPECIALE si fara prea mult creier.. se stie

   la francezi e acelasi scenariu, doar ca daca la francezi s-au incercat scoaterea acelor elemente, la noi s-a dat la gramada , pentru ca toti care proteseteaza impotriva HOTIEI, trebuie batuti: femei copii batrani …

 3. Asa si presedintele Frantei nu da inapoi? De cate distrugeri mai e nevoie ca sa priceapa ca nu se aproba aceasta majorare?

  • Mira,
   USL-istă mică, tu trebuie să susții vârstă de pensionare mare pentru oamenii de rând, să fie bani pentru specialii tăi care ies la pensie la 45 de ani ! Nu ți-ai primit instrucțiunile ?

 4. Am crezut că numai românii își închipuie că banii din pensii cad din cer. Uite că și francezii cred tot așa.