G4Media.ro

VIDEO Protest împotriva șezlongurilor: Oamenii au înșirat prosoape, găleți cu nisip și…

VIDEO Protest împotriva șezlongurilor: Oamenii au înșirat prosoape, găleți cu nisip și jucării de plajă în fața Apelor Române din Constanța. Manifestația se va muta în fața Ministerului Turismului

Vineri, la prânz, în jur de 15 oameni s-au strâns în fața sediului Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral din Constanța pentru a protesta împotriva șezlongurilor așezate de hotelieri în buza mării. Protestul a fost organizat de două asociații și, deși a fost intens mediatizat, nu a reușit să adune mai mult de o mână de oameni. S-a întâmplat acest lucru cel mai probabil din cauză că manifestația a fost programată în timpul programului de lucru, în intervalul 11-12:

”Am programat la ora respectivă pentru că am vrut ca protestul să aibă loc în timpul programului de lucru al celor de la ABADL, nu în pauza de prânz, nu după program, pentru că am depus și un memoriu scris în care am cerut câteva chestiuni punctuale. Iar conducerea ne-a primit la dialog, ne-a ascultat nemulțumirile, a existat deschidere din partea lor. Acum să vedem ce va urma, au promis că ne vor răspunde”, a declarat pentru G4Media Alexandru Zamfirescu, unul dintre organizatorii protestului și inițiator al Grupului de Dialog și Bună Conviețuire Constanța.

În ultima perioadă, nemulțumirile constănțenilor sunt tot mai numeroase în privința ocupării agresive a bucăților de plajă de către privații care nu lasă nicio fâșie liberă de nisip în partea din față a plajei. Presa a semnalat în mai multe rânduri situația plajelor și câțiva turiști i-au semnalat acest lucru chiar și ministrului Turismului, Bogdan Trif, în timpul unei vizite de lucru efectuată de acesta pe litoral în luna iunie. Oamenii i-au reproșat că legea este încălcată, atât în privința celor 30 de procente de plajă care ar trebui să fie libere de șezlonguri, cât și în privința celor 5 metri de la linia apei care, la fel, ar trebui să fie liberi de orice amplasament privat.

”În cazul nerespectării legii, amenzile pot fi împărțite doar de Ministerul Turismului, așa că pasul următor va fi să protestăm la Guvern și la Ministerul Turismului, nu ne vom opri aici. Noi vrem ca o echipă a ministerului să se mute aici vara și să patruleze pe plajă pentru a veghea la respectarea legii. Dacă nu se poate, atunci să delege aceste atribuții Poliției Locale sau Inspectoratului de Poliție Județean. Noi o să cerem să conlucreze organismele statului și să se ajute reciproc pentru a implementa un proiect de regulament al plajelor pe care îl vom propune spre legiferare. Pentru că legiuitorul face legea plajelor dintr-un birou furniruit, nu de pe plajă, el nu stă în teren, pe plajă, să vadă cum e. Noi vrem condiții europene pentru plaje, cu dușuri și alte aspecte care țin până la urmă de civilizație. E un punct de cotitură în care trebuie să acționăm, ca să ne modernizăm și să ne civilizăm. Nu vrem să ajungem în situația în care bucata de plajă de la Perla, acolo unde avem șezlonguri unul în altul și se încalcă legea care cere ca între șezlonguri să fie minim 5 metri, să se multiplice pe tot litoralul și să devină o normalitate”, a mai declarat pentru G4Media organizatorul protestului.

La manifestație au participat și membri ai ONG-ul Baricada Verde care au expus fotografii pe care le-au captat în ultimii 30 de ani pe litoral și care surprind transformarea dramatică a plajei din Constanța, de la întinderea largă și curată de nisip la împânzirea acesteia cu imobile din beton.

 

sursa foto: Facebook/ Alexandru Zamfirescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Felicitari pentru protest!

  2. O actiune energica si de bun simt! Multumiri si felicitari!

  3. Felicitări! Pe vremea lui nea Nicu in România erau specialiști care știau sa facă turism, aveam de departe cei mai mulți turiști străini. Acum toate firmulitele, toți cocalarii și toate vampele și-au adus șezlonguri pe plaja și fac turism din închirierea acestora ca i-a născut masa cu plaja in ograda.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.