G4Media.ro

VIDEO Propunerea Franței pentru premiile Oscar, filmul „Saint-Omer”. Producția a fost recompensată…

sursa foto: captura video

VIDEO Propunerea Franței pentru premiile Oscar, filmul „Saint-Omer”. Producția a fost recompensată cu două premii la Festivalul de la Veneţia

Filmul „Saint-Omer”, regizat de Alice Diop şi recompensat cu două premii la începutul lunii septembrie la Festivalul de la Veneţia, va fi propunerea Franţei pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” la gala premiilor Oscar din 2023, a anunţat vineri Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) din această ţară, informează Agepres.

Inspirat din povestea reală a unui proces deschis în urma unei acuzaţii de infanticid, „Saint-Omer” încearcă să exploreze „chestiunea universală a raportului cu maternitatea”, a declarat regizoarea Alice Diop în timpul Mostrei de la Veneţia 2022.

Filmul ei prezintă povestea personajului Laurence Coly, interpretată de Guslagie Malanda, o imigrantă senegaleză acuzată că şi-a ucis bebeluşul de 15 luni abandonându-l pe o plajă din nordul Franţei cu un nivel ridicat al mareelor. Filmul, centrat pe procesul acuzatei, s-a inspirat direct dintr-un fapt divers din 2013 şi din procesul care i-a urmat.

Acesta este primul lungmetraj de ficţiune al regizoarei de 43 de ani, specializată până acum în documentare, precum producţia „Nous” (2021), care invită spectatorii să descopere un teritoriu – traversat de un tren care deserveşte oraşele muncitoreşti din Regiunea Pariziană – şi pe locuitorii acestuia.

Recompensat cu Marele Premiu al Juriului şi cu Premiul pentru lungmetraj de debut la Veneţia, „Saint-Omer” este „un film emoţionant şi emblematic pentru reînnoirea cinematografiei franceze, pe care noi suntem mândri să îl promovăm”, a declarat directorul CNC-ului francez, Dominique Boutonnat. Pelicula va fi lansată în cinematografele din Franţa pe 23 noiembrie.

Cea de-a 95-a gală de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 12 martie 2023 la Los Angeles.

Pe 21 decembrie 2022 va fi anunţată o listă scurtă cu 15 filme propuse la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional”, iar cele cinci filme nominalizate la această categorie vor fi dezvăluite odată cu restul nominalizărilor la premiile Oscar, pe 24 ianuarie 2023.

Ultimul film francez care a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internaţional a fost „Indochine”, de Regis Wargnier, în 1992. Filmul „Titane”, de Julia Ducournau, propunerea Franţei din 2022, nu a fost reţinut pe lista producţiilor nominalizate de Academia de film americană la această categorie a premiilor Oscar.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Asa e cand ai chiulit de la scoala, habar nu ai cam ce teritorii formeaza tara numita Franta 😀