G4Media.ro

VIDEO Primarul Dominic Fritz: Protestele împotriva restricţiilor au fost deturnate spre naţionalism,…

VIDEO Primarul Dominic Fritz: Protestele împotriva restricţiilor au fost deturnate spre naţionalism, xenofobie. Sunt atacaţi Iohannis, Arafat, eu. Ieri la Piteşti s-a strigat împotriva maghiarilor. În alte oraşe s-a strigat împotriva medicilor

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, comentând protestele din ultimele zile, că acestea sunt „incitări la ură şi discriminare împotriva străinilor şi cadrelor medicale” şi a dat ca exemple pe preşedintele Klaus Iohannis, pe medicul Raed Arafat şi pe el însuşi. Fritz a adăugat că nicio ţară din lume nu ar fi reuşit să treacă prin pandemie fără decizii grele, transmite News.ro

„Cred că e firesc că oamenii îşi doresc să aibă o cale să-şi exprime aceste nemulţumiri. Şi cred că inclusiv în stradă există o cale pentru asta. Există un cadru legitim pentru a exprima aceste opinii şi o cale ilegitimă, care subminează libertatea şi democraţia noastră.

Protestele împotriva restricţiilor au fost deturnate spre naţionalism, xenofobie. Sunt atacaţi Iohannis, Arafat, eu. Ieri la Piteşti s-a strigat împotriva maghiarilor. În alte oraşe s-a strigat împotriva medicilor. Sunt incitări la ură şi discriminare împotriva străinilor şi cadrelor medicale. Este o distanţă mică între violenţă verbală şi fizică. Am primit semnale de la medici şi intelectuali care sunt îngrijoraţi. Vecinii mei sunt îngrijoraţi, ale căror nume au fost făcute publice şi care nu au nicio vină, decât să locuiască în acelaşi imobil cu mine”, a declarat Fritz, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.


Edilul a susţinut că sunt „nişte antreprenori ai urii” care se folosesc de nemulţumirile oamenilor.

„Există nişte anteprenori ai urii care se folosesc de nemulţumirea reală a oamenilor pentru o altfel de agendă. Această agendă nu are nicio legătură cu restricţiile şi pandemia, ci se împotriveşte modernizării oraşelor şi ţării noastre. Este o agendă care ameninţă democraţia pentru care oamenii au murit în Timişoara în ’89.

De aia cred că este necesar ca întreaga societate, întreaga clasă politică să se dezică de aceste incitări la ură care nu au nicio legătură cu libera exprimare. Mă aştept ca poliţia să identifice persoanele care incită la ură”, a afirmat Dominic Fritz.

Primarul municipiului Timişoara şi-a amintit o discuţie cu o femeie, într-un supermarket, care l-a abordat întrebându-l dacă crede în virus sau în Dumnezeu.

„Vreau să închei aceste remarci cu ceva ce mi s-a întâmplat acum câteva zile în supermarket. M-a abordat o femeie şi m-a întrebat dacă cred în Dumnezeu sau în virus. I-am răspuns că cred in amandoi. Mi-a spus că nu se poate, trebuie să alegeţi. Cred că această întrebare este o capcană întinsă pentru societatea noastră.

Se vrea să alegem, să facem alegeri false între Dumnezeu şi virus, între libertate şi sănătate, între sănătate şi economie, între românii adevăraţi şi străini. Toate aceste alegeri sunt false. Au un singur scop, să ne dezbine. Cred că nu trebuie să cădem în această capcană, nu trebuie să ne lăsăm dezbinaţi, chiar dacă avem păreri diferite”, a declarat Fritz.

Dominic Fritz a adăugat că nicio ţară din lume nu trece prin pandemia de COVID-19 fără a lua decizii grele pentru oameni.

„Sunt multe decizii grele de luat, nu cred că există o ţară din lume care ar fi reuşit să treacă prin această pandemie fără decizii grele. Dincolo de diferenţele de opinii, nu ne putem lăsa dezbinaţi, pentru că degeaba învingem pandemia dacă moare democraţia noastră, dacă moare ceea ce ne ţine împreună.

De aia este important să spunem nu acestei forme de proteste, să spunem nu când devine normal să mergi în faţa casei unui om politic ca să-l înjuri. Spun asta şi cu o speranţă, pentru că am reuşit ceva, suntem singurul judeţ din ţară unde cifrele scad şi peste tot cresc.

Haideţi să mergem mai departe pe acest drum, să respectăm măsurile, medicii să lucreze în spitale şi atunci sunt absolut sigur că vom învinge această pandemie, că vom păstra şi democraţia noastră vie şi vom putea dezbate calea cea mai bună pentru societatea noastră. Sunt convins că timişorenii nu se vor lăsa nici învinşi de virus şi nici de cei care incită la ură”, a precizat Fritz.

Câţiva zeci de timişoreni, care luni seară au protestat în centrul oraşului faţă de restricţiile sanitare, s-au deplasat, în marş, la locuinţa primarului Dominic Fritz unde au scandat lozinci timp de aproximativ 10 minute.

Protestatarii au ajuns în jurul orei 23.00 în faţa locuinţei primarului Dominic Fritz unde au scandat mai multe lozinci: ”Herr Fritz, nu uita, Timişoara nu-i a ta”, ”Demisia”, ”Ieşi afară, javră ordinară”, ”Fără carantină”, ”Dominic, nu uita, Timişoara nu-i a ta”, ”Afară, afară cu Fritz din ţară”.

După aproximativ 10 minute de scandări, oamenii şi-au continuat drumul.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Din păcate manifestările de genul există de foarte mult timp la noi și au fost exacerbate în ultimii ani de însuși PSD (și nu doar ei, dar au fost cei mai vocali) și trompetele media. Vă mai amintiți înainte de alegerile parlamentare din 2016 cum circula pe FB lista aia cu candidații/membrii USR cu nume străine sau de altă etnie? Îmi amintesc și acum cum erau înfierați Clotilde, Allen, Cristi Seidler, etc, doar, dar efectiv doar pentru că aveau nume străine. Retorica asta a străinilor cotropitori a fost purtată în brațe și de destui membri PNL și PMP și ce alte partide mai erau, iar acum AUR nu face decât să culeagă „roadele” cu ajutorul mai mult sau mai puțin tacit al PSD-ului și al USL-ului din PNL.
  Nici mie nu-mi place Arafat, dar nu-mi place din cauza a ce făcut și face, nu pentru că îl cheamă Arafat. Toți xenofobii deghizați în mari „„„patrioți””” (aparent a fi naționalist a devenit un lucru bun) se adapă din manualele ceaușiste cu Țepeși și Ștefani și habar n-au că statul român modern a fost clădit în principal de cei ale căror etnii le înjură vârtos.

 2. Ar trebui investigați cei care incită la ură și să răspundă pentru faptele lor. Să aflăm cine îi plătește, nu că n-am fi observat cum se suprapune propaganda rusească peste ideile lor fixe.

 3. Care e teoria domnului xenofobit despre modul cum e tratata Poama Clotilda cu manusi de catre protestatari? Suntem intr-o situatie asemanatoare cu cea de la fotbal, unde ultrasii fac ca maimuta numai cand la minge se afla un negru de-al adversarilor.

  Fritzl e din echipa adversa poporului roman. Sa se obisnuiasca cu sunetele de maimuta cand e el la minge, sau sa ne scueasca. Mila merge la poarta bisericii, la cersit, dar nu la castiga ceva, si mai ales la primarie.

 4. @ gheorghe
  Că ești prost cu crengi.

 5. Pe un pachet de tigari si o bere la plastic ti-ai asigurat un „protestatar” devotat. Nici nu e scump pentru ca ei au mult timp liber si din acelasi motiv venituri mici si nesigure.

  • se teme fiindca Dacul Liber vaccinat si imbotnitat are +5 la armura, dupa orele 18 in weekend

  • in pas alergator (ca sa nu zic altceva) la telemunca, baiatul meu dezavantajat mintal (ca sa nu zic altceva)

 6. Calm osteanul haurar,esti suparat ca tu nu ai primit tigarile ci doar petul? Cere de la seful de galerie ,el a luat o suma frumusica,nu cred ca se zgarceste la un pachet de netimbrate.

 7. Fritzy uita ca o buna parte din alegatori l-au ales pt ca celalalt candidat (Madonna Robu) era de nevotat 🙂