G4Media.ro

VIDEO Premierul Republicii Moldova a vizitat Kievul/ Natalia Gavrilița: Am discutat despre…

sursa foto: Facebook/ Natalia Gavrilița

VIDEO Premierul Republicii Moldova a vizitat Kievul/ Natalia Gavrilița: Am discutat despre aprofundarea cooperării moldo-ucrainene în sectorul energetic și economic, continuitatea proiectelor comune în domeniul transportului și al infrastructurii, dar și despre implementarea agendei europene

Natalia Gavrilița, premierul Republicii Moldova, a întreprins o vizită oficială la Kiev, marți, în cadrul căreia a purtat discuții cu omologul său ucrainean, Denis Șmihal.

„Am discutat astăzi la Kiev, cu prim-ministrul Ucrainei Denis Șmigal, despre aprofundarea cooperării moldo-ucrainene în sectorul energetic și economic, continuitatea proiectelor comune în domeniul transportului și al infrastructurii, dar și despre implementarea agendei europene”, a scris Gavrilița pe Facebook.

„Am subliniat necesitatea extinderii comerțului transfrontalier și a continuării proiectelor comune de conexiune a transportului. În context, am evocat reconstrucția liniei de cale ferată Basarabeasca-Berezino și a cursei feroviare de pasageri Kiev-Chișinău, care vor contribui la stimularea relațiilor comercial-economice și vor facilita deplasarea în siguranță a cetățenilor din ambele țări”, a mai adăugat premierul Republicii Moldova.

De asemenea, Gavrilița a spus că a fost semnat un Acord privind cooperarea în domeniul învățământului superior, pe un termen de 5 ani. Documentul prevede acordarea anuală, pe bază de reciprocitate, a burselor gratuite de licență, masterat și doctorat, organizarea instruirilor, seminarelor, stagiilor de practică și de perfecționare pentru studenții și cadrele didactice din Republica Moldova și Ucraina.

„Cooperarea dintre Republica Moldova și Ucraina ne face mai puternici”, a postat pe Twitter și premierul Ucrainei.

În cadrul vizitei la Kiev, premierul Republicii Moldova a vizitat orașele Bucea și Irpin.

„Am văzut cu ochii mei case arse și pustiite, școli, grădinițe și drumuri distruse, dar cea mai dureroasă priveliște sunt crucile din spatele grădinilor. Nicio fotografie, nicio imagine video nu poate transmite ceea ce am văzut aici, pe loc. Am condamnat cu tărie, repetat, ororile produse de armata rusă și am exprimat susținerea plenară pentru continuarea anchetării crimelor de război de pe teritoriul statului vecin. Fiecare cetățean ucrainean, mai ales copiii și femeile, supuse brutalităților și tratamentelor inumane, merită să li se facă dreptate în instanțele penale internaționale”, a scris Gavrilița pe Facebook.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Maldavanii sunt oare la curent ca asupra Ucrainei cad bombe si rachete tip ploaie ? Poate asa conferinta cu asa tematica (dezvoltare) trebuia organizata poate dupa razboi! …asta daca nu ii cumva in spate o alta agenda si asta publica ii doar de ochii lumii !