G4Media.ro

VIDEO Peste 100 de ucraineni, adulţi şi copii, s-au adunat în Piaţa…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

VIDEO Peste 100 de ucraineni, adulţi şi copii, s-au adunat în Piaţa Universităţii pentru a sărbători Ziua Independenţei Ucrainei

Peste 100 de ucraineni, adulţi şi copii, s-au adunat miercuri, în Piaţa Universităţii, pentru a sărbători Ziua Independenţei Ucrainei.

„Acest eveniment din această seară a fost dorinţa lor (n.r. cetăţenilor ucraineni) de a arăta comunităţii româneşti recunoştinţă şi, în acelaşi timp, de a celebra Ziua Independenţei Ucrainei. Sunt aproape 100 de ucraineni, adulţi şi copii, care vin săptămânal la Centrul comunitar Zi de Bine şi care vor prin muzică şi prin dans să spună mulţumesc”, a declarat Melania Medeleanu, preşedintele Asociaţiei Zi de Bine, conform Agerpres,

Ea a precizat că în cadrul centrului comunitar Zi de Bine au fost create oportunităţi de acţiune pentru comunitatea ucraineană.

„Am făcut toate aceste ateliere dedicate comunităţii pentru ca ei să vină şi să găsească în centrul comunitar un spaţiu în care să se plaseze, să se relaxeze, să se simtă în siguranţă, să plângă dacă au nevoie, să înveţe lucruri noi, dar uşor-uşor acestea au fost doar pretexte pentru a crea comunitatea. Uşor – uşor, ce ne-am propus este ca ei să simtă că e spaţiul lor şi să vină la rândul lor cu idei. Şi e foarte frumos când vine un om care nu reuşea să ridice privirea din pământ acum şase luni şi acum vine cu zâmbetul pe buze la tine şi spune: Am o idee, vreau să facem ceva. Şi am făcut seri culturale româno-ucrainene, am făcut tot felul de evenimente care au pornit de la nevoile şi ideile lor”, a explicat Medeleanu.

Potrivit acesteia, peste 1.500 de ucraineni au trecut prin acest centru comunitar de la începutul războiului din Ucraina.

„Noi suntem în măsură să vorbim despre ceea ce facem noi la Zi de Bine şi la Centrul comunitar Zi de bine, pe unde au trecut până acum peste 1.500 de oameni de când a început războiul, de când am deschis centrul comunitar, din 6 aprilie 2022. Acum, din ce în ce mai mult, la şase luni de la începerea războiului, îi vedem cu ochii înapoi spre Ucraina, cu inima înapoi spre Ucraina, dar în acelaşi timp cu un pas care se tot aşază pe pământ românesc, încep să-şi caute locuri de muncă, încep să se intereseze mult mai mult despre educaţia copiilor, unde vor învăţa copiii lor, care sunt oportunităţile lor, pentru că, până la urmă, ei nu sunt aici să cerşească, nu vor să cerşească, ci îşi doresc să se poată autosusţine. Aşa că, dacă la început toate întrebările pe care le primeam de la ei erau despre drepturi în România, despre permis de şedere temporară, despre lucruri care ţineau de temporar, acum toate aceste întrebări s-au modificat. Zi de Bine este un spaţiu în care comunitatea ucraineană a găsit deschidere şi în fiecare zi noi avem activităţi pentru ei, de la ore de yoga, dans, robotică, şah, avem tot felul de activităţi pentru mame şi pentru copii, pentru că majoritatea sunt doamne cu copiii lor şi e clar că s-a format o comunitate ucraineană a Centrului Zi de Bine”, a relatat Medeleanu.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

9 comentarii

  1. M a r ș d r a c u, putinist spu rcat.

  2. Imi pasa de ziua Ukrainei cam tot atat cat le pasa ucrainienilor de ziua Romaniei.
    Acum ca tot am aflat de ea, nu pot sa le doresc ucrainienilor decat un calduros la multi ani, pace si prosperitate!!!

  3. restul erau prea ocupati cu cheltuirea ajutorului social si cu netflixul la reducere ca sa mearga la maidan

  4. La multi ani Ucraina!

  5. Buey ioiomiță dandanache, să-i pupi în cur pe toți! :)))))

  6. Si eu sa iti dau tie tot zuie, stii tu, placuta suedeza. Al dreq de phutinist.

  7. V-ati vazut in oglinda, u.s.eristilor?