G4Media.ro

VIDEO Performanță remarcabilă a șahistului român Mihnea Costachi. A remizat cu numărul…

VIDEO Performanță remarcabilă a șahistului român Mihnea Costachi. A remizat cu numărul 2 mondial Alireza Firouzja la Campionatele Modiale de șah de la Varșovia

Șahistul român din Alba Iulia, Mihnea Costachi (21 de ani) a obținut o performanță extraordinară pentru cariera sa la Campionatele Modiale de șah de la Varșovia. Acesta a remizat cu Alireza Firouzja, numărul 2 mondial, într-o partidă care a ținut publicul cu sufletul la gură.

”Un rezumat de 10 minute al partidei dintre Mihnea Costachi, cu piesele negre, și Alireza Firouzja, numărul 2 mondial. O remiză cât o victorie pentru tânărul șahist albaiulian împotriva unui adversar care este văzut ca următorul candidat la titlul mondial la șah”, a transmis Marius Ceteraș, maestru FIDE.

După 5 runde desfășurate la Campionatele Mondiale de șah rapid și blitz pentru seniori de la Varșovia, Mihnea (în dreapta, cu cămașă) are o victorie, trei remize și o înfrângere, în toate partidele întâlnind adversari mult mai bine cotați, aflați în topul mondial.

”Numărul 2 mondial Alireza Firouzja (FRA, 2656) a ratat o ocazie de a câștiga împotriva GM Mihnea Costachi (ROU, 2443) înainte ca și Costachi să rateze câteva ocazii bune. Aflați ce s-a întâmplat în jocul captivant, care a avut un finisaj de tip roller coaster” a postat ChessBase India, în comentariul partidei postate pe youtube.

La doar 18 ani, Alireza Firouzja (Iran / Franţa) este numărul 2 în ierarhia mondială după Magnus Carlsen. Născut în Iran, el şi-a schimbat cetăţenia și acum reprezintă Franţa. Firouzja a părăsit Federația Iraniană de Șah în 2019 din cauza politicilor acestei țări, care îi interziceau să joace împotriva șahiștilor israelieni. A jucat sub steagul FIDE până la jumătatea anului 2021, când a devenit cetățean francez și a început să reprezinte Franța, unde locuia deja de ceva timp.

 

Născut în 23 martie 2000 la Alba Iulia, Mihnea Costachi a început să joace şah la vârsta de 5 ani. A obţinut primul titlul de campion naţional de juniori în 2007, când a câştigat campionatul naţional de copii sub 8 ani. În 2008 a devenit primul sportiv român care a câstigat un titlu de campion al Uniunii Europene, câştigând grupa sa de vârstă în turneul desfăşurat la Murek (Austria).

Multiplu campion naţional şi european de juniori, Mihnea Costachi este juniorul român cu cele mai bune rezultate la campionatele mondiale de juniori la şah din ultimii 12 ani, obţinând locul 3 şi medalia de bronz în 2014 la juniori sub 14 ani, locul 7 în 2016 la juniori sub 16 ani şi locul 8 în 2019 la juniori sub 20 de ani.

Foto: captură video din timpul partidei, Facebook Mihnea Costachi

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. O remiza cu foarte probabil viitorul campion mondial este un foarte mare rezultat. O singura corectie, Mihnea e deocamdata Maestru International, dar este doar o problema de timp pana ajunge Mare Maestru.

  2. Numarul 2 mondial are masca sub nas !
    Sariti pe el, ca e sosoc !

  3. L-a dominat tot meciul. Cu puțin noroc îl bătea :))

    • A jucat foarte pragmatic. L-a lasat sa forteze si a a avut tot timpul contrajoc.