G4Media.ro

VIDEO O pacientă a cântat la vioară bucăţi din Mahler şi Gershwin…

VIDEO O pacientă a cântat la vioară bucăţi din Mahler şi Gershwin în timp ce suferea o operaţie pe creier

O pacientă a unui spital britanic a cântat la vioară bucăţi din Mahler şi Gershwin în timp ce o echipă de medici îi opera o tumoare de pe creier, pentru a-şi păstra abilitatea de a interpreta muzică şi pasiunea veche de 40 de ani pentru vioară, informează miercuri Reuters, preluată de Agerpres.

Dagmar Turner, 53 de ani, fostă consultant de afaceri din Isle of Wight, a cântat la vioară în timpul operaţiei de îndepărtare a unei formaţiuni tumorale de pe lobul frontal drept – în apropiere de zona creierului în care se află centrii de control ai mişcărilor de fineţe ale mâinii stângi.

Pentru a preveni pericolul ca, în urma intervenţiei chirurgicale, pacienta să nu se mai poată coordona pentru a cânta la instrumentul ei preferat, profesorul Keyoumars Ashkan, neurochirurg la King’s College Hospital, din Londra, a propus următorul plan de acţiune: medicii îi vor cartografia creierul prin proceduri imagistice, apoi vor desface cutia craniană, iar pacienta va cânta la vioară în timpul îndepărtării chirurgicale a tumorii.

În timp ce chirurgii îi tăiau o parte din creier, Dagmar Turner a interpretat muzică de Gustav Mahler, piesa de jazz „Summertime”, de George Gershwin, precum şi câteva melodii din repertoriul cantautorului spaniol Julio Iglesias.


„Este pentru prima oară când am operat un pacient care cânta la un instrument. Am reuşit să îndepărtăm peste 90% din tumoare, inclusiv toate zonele în care existau suspiciuni de activitate agresivă a ţesutului tumoral, în timp ce pacienta şi-a păstrat complet funcţionalitatea mâinii stângi”, a declarat profesorul Ashkan.

Pacienta le-a mulţumit medicilor. „Vioara este pasiunea mea. Cânt la vioară de la 10 ani. Gândul că aş fi putut să-mi pierd această abilitate îmi frângea inima”, a susţinut şi pacienta.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Majoritatea ar fi stat pe telefon in timpul asta. Iata pe cineva care nu-si iroseste timpul.

 2. Indienii sânt chirurgi excelenți.La 30 de ani au deja experiența unui chirurg american de 55, pentru că operează foarte mult în India ,unde sânt puțini la nr de pacienți.În plus, dotarea spitalelor englezești și școala medicală britanică au un nivel înalt.Aici, cine știe dacă nu paraliza de tot.Am avut un prieten care a murit de la o tumoră pe creier
  L-au deschis, s-au uitat, l-au închis și asta a fost tot.În Germania ar fi avut 80% șanse, aici nici măcar n-au încercat.

 3. Gaina cu 3 picioare a lui cristoiu cred ca ii acordase vioara.

  Oare ce anestezie ii permite sa cante la vioara (coordonare membre superioare plus vizual si auditiv) in timp ce are craniul deschis si este operata pe creier?

  Cred ca chuck norris este gelos, eu as fi fost in locul lui dsr nu sunt pt ca nu stiu sa cant la vioara

  • E greu sa canti la vioara in pozitia aia si cu capul fixat intr-o menghina care nu iti permite nici un fel de miscare. Nu mai spun de presiunea emotionala a momentului si de efectele anesteziei…

  • Camera nu a surprins tot cadrul.
   In timpul asta batea si step.

 4. Mi-l imaginez pe Sică cantand la mandolina in timpul unei astfel de operatii. Si mai ales surpriza medicilor cand descopera o aluna in loc de creier.

  • Dar la tov petrov, trolul bețivan al mafiei PRO-PSD-ALDE? Nici America, dar nici măcar ”o aluna” nu ”descopera” ”la analfabet ”in loc de creier”, că i s-a dizolvat de mult în vodcă.

 5. Sper sa nu devina un nou „challenge” in randul „vedetelor” din Romania, ca s-ar putea sa-l vedem si pe Salam cand isi face operatie de marire la ciocan, nu mai spun de Guta la puta si de Zavoranca la fofoloanca!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.