G4Media.ro

VIDEO Republica Moldova: Protestul manifestanților pro-ruși din centrul Chișinăului s-a încheiat

Captura Telegram

VIDEO Republica Moldova: Protestul manifestanților pro-ruși din centrul Chișinăului s-a încheiat

Activiștii pro-Rusia din „Mișcarea pentru popor”, din care face parte partidul oligarhului fugar Ilan Șor, au organizat marți un miting anti-guvernamental, după ce președinta Maia Sandu a anunțat că Rusia vrea să răstoarne guvernul pro-occidental prin mișcări de forță. Protestatarii au blocat mai multe artere de circulație, printre care și intrarea în Chișinău dinspre Stăuceni.

Ora 18:19 Mitingul organizat de „Mișcarea Pentru Popor” s-a încheiat, potrivit ZDG.

Ora 17.00: Mai mulți protestatari au încercat să rupă cordoanele de poliție și să forțeze accesul în clădiri guvernamentale, dar forțele de ordine i-au oprit, transmite Newsmaker. În cele din urmă, oamenii strânși de partidul pro-rus ȘOR s-a stabilit în fața primăriei

Ora 16.45: Televiziunea TV8 relatează că în fruntea coloanei de protestatari aduși marți în centrul Chișinăului de așa-numita Mișcare pentru Popor, în spatele căreia stă Partidul Politic Șor, se află un grup de bărbați îmbrăcați în uniforme speciale de culoare neagră, cu inscripția „Scutul Poporului”. „Scutul Poporului” este o asociație de foști veterani, condusă de Chiril Guzun, fost polițist de frontieră demis în 2021 pentru suspiciuni de corupție.

Ora 16.00: La protestul de marți al așa-numitei „Mișcări pentru Popor”, organizat în centrul Capitalei, mai mulți protestatari au rupt în bucăți fotografii ale Maiei Sandu și au dansat pe ele, călcându-le în picioare, potrivit TV8.

UPDATE 14:07 Mai mulți membri și simpatizanți ai Partidului „Șor” s-au adunat marți, 28 februarie, la un miting în centrul capitalei împotriva guvernării. Cei adunați la întrunire cer Executivului „achitarea facturilor populației”. Oamenii aduși la miting scandează: „Noi suntem Moldova!”, „Jos, Maia Sandu!”, potrivit Ziarului de Gardă. Potrivit sursei citate, la protest participă câteva mii de oameni.

Membrii și simpatizanții Partidului „Șor” au blocat bulevardul „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău.

Inspectoratul General al Poliției a anunțat că în perioada 28 februarie, ora 8:00 – 2 martie, ora 18:00, în centrul capitalei și străzile adiacente este limitat și interzis accesul vehiculelor și a persoanelor pentru desfășurarea întrunirilor și a manifestărilor în masă. Motivul invocat este că în Republica Moldova vine o delegație oficială. Poliția nu a precizat despre ce eveniment este vorba dar, potrivit newsmaker.md, în perioada 28 februarie-2 martie la Chișinău se va afla președinta Greciei, Ekaterini Sakellaropoulou.


Anterior, protestatarii au acuzat că sunt împiedicați la miting.

„Sute de oameni, împiedicați să ajungă la Chișinău, sunt la un pas de a bloca drumul național din Cimișlia, pentru a protesta față de abuzul regimului, care încalcă drepturile cetățenilor și libertățile omului”, a afirmat un membru al Mișcării pentru popor.

Reprezentanții Poliției susțin că nu îngrădesc „sub nici o formă libera deplasare a cetățenilor spre capitală, dar că asigură neadmiterea blocării traseelor, ceea ce ar putea perturba alte măsuri stabilite în Chișinău”.

Totodată, ei menționează că majoritatea mijloacelor de transport care aduc cetățenii din direcția Cimișlia spre capitală nu corespund normelor tehnice.

„Respectiv, polițiștii au inițiat procedura de documentare și neadmitere a deplasării mai departe, în contextul în care anterior au fost înregistrate cazuri pe accidente, explozii a unităților de transport, etc.”, menționează oamenii legii.

Polițiștii spun că mijloacelor de transport care corespund cerințelor tehnice le-a fost permisă deplasarea – „doar că pasagerii au refuzat, condiționând Poliția de a nu da curs procedurii de documentare a neregulilor depistate și permiterea de a se deplasa toți împreună”.

În același timp, oamenii legii anunță că persoanele care intenționează să ajungă în centrul capitalei, în acest moment, blochează traseul la intrarea în mun. Chișinău dinspre Stăuceni.

„Asemenea acțiuni nu pot fi acceptate, în contextul în care această arteră este una importantă de legătură cu capitala, iar restul cetățenilor nu ar trebui să fie deranjați în timpul deplasării, în principal serviciile speciale de urgență”, comunică polițiștii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...