G4Media.ro

VIDEO Ministra Ligia Deca, confruntată de ziariști. Reporterii i-au demonstrat că memorandumul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

VIDEO Ministra Ligia Deca, confruntată de ziariști. Reporterii i-au demonstrat că memorandumul pentru salariile profesorilor nu este act normativ, așa cum a pretins ea / Deca, salvată de intervenția purtătorului de cuvânt Dan Cărbunaru

Ministra Ligia Deca a fost confruntată și contrazisă joi de ziariști în timpul unei conferințe de presă organizate la guvern pe tema măsurilor luate de executiv pentru a opri greva din educație.

Reporterii Sonia Teodoriu și Cătălina Mănoiu i-au demonstrat ministrei Deca, fost consilier al președintelui Iohannis, că memorandumul pentru salariile profesorilor adoptat de guvern nu este un act normativ, așa cum a pretins oficialul.

Deca declarase în debutul conferinței de presă că guvernul a adoptat în ședința de joi o declarație privind politica de salarizare a profesorilor, care are ca anexă un memorandum. Anexa se publică în Monitorul Oficial, a spus Deca. Sindicatele au respins constant această soluție, cerând ca mărirea salariilor pentru anul 2024 să fie garantată printr-o ordonanță sau lege.

Schimbul de replici dintre ministrul Deca și reporteri:

Sonia Teodoriu (Reporter): Această declarație este un act normativ, așa cum au cerut sindicatele?
Ligia Deca: E un angajament guvernamental publicat în Monitorul Oficial.

Reporter: Deci nu e un act normativ, așa cum au cerut sindicaliștii ca să oprească greva
Ligia Deca: E un document adoptate de guvern și publicat în Monitorul Oficial

Reporter: Lăsați-mă să vă spun ce scrie în lege: actele normative sunt hotărâri de guvern sau OUG, nu memorandumuri
Ligia Deca: O serie întreagă de decizii importante se asumă de către guvern prin memorandum. Grila de salarizare se asumă prin legea salarizării care se află în negociere la Ministerul Muncii. Angajamentul dorit de dascăli într-o formă oficială publicată în Monitorul Oficial e inclusă în acest memorandum

Reporter: Apropo de angajamentul dorit, ei au cerut expres să nu primească banii în mod etapizat. Cuprinde acest memorandum și doleanța de a nu fi plătit etapizat?
Ligia Deca: Chestiunea a fost discutată cu liderii sindicali și include prevederea cu creșterea etapizată.

Reporter: Dar asta nu e ce au spus sindicaliștii că își doresc. Nu face guvernul exact împotriva cererilor sindicaliștilor? E exact invers
Ligia Deca: E pentru prima oară când aud că o creștere salarială se face împotriva celor care o cer

 

Cătălina Mănoiu (Rep): Există o petiție pentru demisia dvs,, e oportună?
Ligia Deca: Am mai spus: datoria unui ministru e ca atunci când un sistem e în grevă, să treacă cu bine elevii peste criză. Apoi există instrumente de evaluare.

Rep: E a treia oară când de la guvern anunțați măsuri contestate de sindicate înainte de adoptare și după adoptare. De ce faceți asta?
Ligia Deca: Toate măsurile pe care guvernul le-a adoptat sunt în sprijinul direct al cadrelor didactice. Trebuie să ne gândim bine dacă a le refuza e calea cea mai bună. Creșterile salariale reprezintă pași înainte.

Rep: Dar sindicatele au spus clar că refuză, iar mâine e protest. Care e soluția?
Ligia Deca: Soluția e dialogul.

Rep: Cu privire la acest memorandum, care potrivit legii nu se publică în Monitorul Oficial, sindicatele spun că nici măcar nu poate fi atacat în instanță.
Ligia Deca: E un angajament politic, semnat de premier, ministrul Educației, al Finanțelor, Muncii. Valoarea cuvântului dat și a semnăturii unui ministru rămâne valabilă.

Rep: Vă rog să ne răspundeți clar: poate fi memorandumul atacat în instanță de către sindicate pentru a obliga guvernul să îl aplice?
Ligia Deca: Soluțiile pentru ieșirea din criză nu se află în instanță, ci în onorarea cuvântului dat.

Rep: Puteți să le spuneți părinților și copiilor de ce nu ați cerut sprijinul instanței pentru a închide greva?
Ligia Deca: Dialogul e modul în care putem detensiona situația din educația. Nu cred că instanța o poate rezolva.

Ulterior, Deca a fost salvată de tirul reporterilor de către Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al guvernului: ”cu permisiunea doamnei ministru, aș vrea să vin cu câteva detalii”, a spus acesta, repetând informațiile date de Deca.

Vezi mai jos schimburile de replici dintre ziariști și Ligia Deca:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

 1. Ne vedem cu mincinoșii din PNL și PSD la alegeri.

  Vă bateți joc de învățământ și de profesori; le luați din atribuții.

  Rușine!!!

  Deci acum oricine poate încheia situația … nu vai e nevoi

  • din pacate memoria romanilor e la nivel de gaina .. vor uita GARANTAT ! cu fiecare 100E in plus, se va sterge si mai repede si mai repede …

 2. Purceaua-i moartă-n coteț și cu curu-n ușă!

 3. I’ati votat, dragilor. Cu parere de rau o spun, atat politistii cat si profesorii, ca si ceilalti bugetari, sunt masa de votanti psd de 30 de ani.

  • Da, dar coaliția asta emanata din materia cenușie (mai mult maro!) a lui Oha a reusit să – i enerveze și pe ei! Și a nu se uita și pensionarii publici!

 4. Femeia asta e nevinovată, săraca, vinovat e ăla care a facut-o ministru!

  • Nu e nevinovata, dacă era își dădea demisia imediat sau nu accepta de la început. Dar scroafa slugă sta sa facă rădăcini la cur acolo și sa ia banul, plus sa le râdă oamenilor înn nas.

  • N-am pus ghilimelele, așa e!

  • femeia asta, ma credeti sau nu, a prostit pe multa lume: in ordine, SAR a lu’ Ionita (care a bagat-o in seama pentru prima oara), Univ din Luxemburg (care i-a dat un PhD) si chiar si New Europe College a lu’ Plesu care i-a dat o bursa acestui probabil capabil absolvent de nave la Galati. Si in felul asta semidoctul Oha a luat-o de buna ca o sa-l scoata la mal cu Romania Educata. Ghinion.

 5. 2 jigodii, ea și cu cărbunele, niște clovni.

  • Carbunele a devenit de la un timp imposibil de suportat!

 6. cuvantul politic al tandemului dat de ciu(ca)-cio(lacu) NU E cuvant de onoare , SI ESTE EGAL CU ZERO
  si va fi de genul :
  vreti sa primiti ceva? trebuie sa ne alegeti pentru ca altfel nu putem sa respectam cuvantul „politic”
  dupa alegeri va fi , pai ciu-cio a promis cuvantul politic, acum e xxx-yyy

  daca observati cuvantul politic e pe „PERSOANA FIZICA” ministru educatiei (care cine stie cine va fi ) ministrul muncii (care cine stie cine va fi) … nicidecum asumat de PSD+PNL+UDMR !!!!!

  mai pe scurt MEMORANDUM = TZEAPA POLITICA marca PSDNLUDMR

 7. Nu o trimite Oha si pe d-na Deca la CCR ?!
  Ce conteaza ca nu a absolvit Fac. de Drept si nu stie ce valoare juridica are un Memorandum incheiat de Guvernul Romaniei ? Nici Valer nu stia si asta nu l-a impiedicat de la nimic.
  PPS. Cred ca daca se straduieste nitel Klaus reuseste! :))

 8. Daca ii cauti la cabinet, au alai de consilieri angajati ( a se intelege polite platite catre partid ) . Mare mirare sa fie unul – doi care sa si stie sa scrie un act valabil.

 9. Doamna Deca, du-te acasă, poate ai treabă, că la minister esti varză!

 10. pai, e foarte firesc sa trebuiasca sa intervina altcineva sa ii scape pielea. ea a fost numita ministru al educatiei pentru ca n-are coloana vertebrala si nici creier, si pentru ca e sluga credincioasa a lui Faron, nu pentru ca ar fi extrem de competenta sau macar minimal competenta.

 11. Articolul cu aceasta tema exclus din legea invatamantului preuniversitar de ce nu poate sa reapara cu binecuvantarea Parlamentului?

 12. Demonstratiile sunt de prisos, trebuie sa fie bani la buget si nu-s.

 13. Prin declararea acestei greve generale profesorii și au recâștigat demnitatea și onoarea. Revendicarile nu au cum sa fie soluționate 100% deoarece nu pot să fie susținute de economia reală.