G4Media.ro

VIDEO Mii de manifestanţi au blocat şosele în Serbia, într-un nou protest…

VIDEO Mii de manifestanţi au blocat şosele în Serbia, într-un nou protest antiguvernamental şi împotriva planurilor miniere

Mii de manifestanţi au blocat sâmbătă în Serbia şosele, autostrăzi şi artere urbane, într-un nou protest împotriva guvernului şi unui proiect al companiei anglo-australiene Rio Tinto de exploatare a unei mine de litiu, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Manifestaţiile antiguvernamentale şi cu revendicări ecologiste au loc pentru a doua sâmbătă consecutiv, dar acum demonstranţii au fost mai numeroşi.

O lege adoptată recent deschide calea exproprierii de terenuri pentru proiecte de interes public, activiştii ecologişti considerând că astfel va fi accelerat proiectul dăunător pentru mediu al companiei Rio Tinto de a deschide în vestul Serbiei o mină pentru extracţia litiului, un mineral esenţial fabricării bateriilor pentru autoturismele electrice.

Numeroşi manifestanţi s-au adunat pe principalul pod al capitalei Belgrad, cântând „Rio Tinto, pleacă de pe râul Drina!” şi purtând lozinci cu mesaje precum ”Stop investitorilor, salvaţi natura!” sau ”Pentru pământ, apă şi aer”.

Compania anglo-australiană a promis că va respecta toate standardele de mediu sârbe şi europene, dar ecologiştii susţin că proiectul minei de litiu în valoare de circa 2,4 miliarde de dolari va polua ireversibil terenurile şi resursele de apă potabilă în zonă.

Protestul de sâmbătă este o bătaie de cap pentru Partidul Progresist al preşedintelui Aleksandar Vucic înaintea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale de anul viitor, acesta având şi o componentă politică; manifestanţii au acuzat politica autoritară a guvernului şi au criticat o lege care elimină cvorumul de 50% plus unu pentru validarea referendumurilor.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Bun pentru baterii, aliaj pentru aeronautica, fuziunea nucleara, etc nu mai pleca nimeni fara zacamant!

  2. Nu va lasati frati sarbi. Nu uitati o indemnul marsului vostru. Srbe na Vrbe sa rasune in Srbije!

  3. Nu sunteți mămăligi precum românii .

  4. Daca era GAZPROM sau macar vreo societaten ruso-putinista URLAU DE BUCURIE ! Si pe „astia” se doreste sa-i bage-n UE si NATO ? Sa-i bage …. Trebue tinuti la Popreala” asa cum ar trebui si cu Ungaria lui tradatosul V. Orban ! Chehia ? Ultima data cand am fost la Praga am ramas uimit de numarul rusnacilor in cam toata magazinele orasului ! Mai sa ma cred ca am gresit aeroplanul si ajunsesem la Moskva !