G4Media.ro

VIDEO Marșul vieții în amintirea miilor de evrei uciși în Pogromul de…

sursa foto: Ziarul de Iași

VIDEO Marșul vieții în amintirea miilor de evrei uciși în Pogromul de la Iași, în urmă cu 80 de ani/ Programul evenimentelor

Zeci de persoane au ieșit, marți dimineață, pe străzile Iașiului pentru a comemora 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unde au fost uciși aproximativ 14.000 de evrei. Evenimentul a fost denumit „Marșul Vieții” iar participanții au plecat din cartierul Păcurari, după care au dezvelit placa omagială dedicată lui Abraham Ghiltman, fost Președinte al Comunității Evreilor din Iași.

Programul evenimentelor de marți, prezentat de Ziarul de Iași, include ceremonii de Comemorare în Cimitirele Evreiești din Iași, Podu Iloaiei, Târgu Frumos și depuneri de coroane. La ora 18.00, va fi inaugurat Muzeul de Istorie a Pogromului de la Iași după care va urma un concert coral In memoriam.

De la ora 19.15, Primăria Municipiului Iași va decerna titlurile de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași celor 4 supraviețuitori ai Pogromului: doamna Frances Fletcher, domnul Jehuda Evron, domnul Moshe Yassur, domnul Michael Cernea și unor personalități implicate în marcarea și  păstrarea memoriei vii: domnul Alexandru Florian, Directorul General al Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, și Rabinul Josef Wasserman din Israel.

De asemenea, se va lansa o mapă filatelică – „Istorie şi memorie. 80 de ani de la Pogromul din Iaşi”  și un album fotografic dedicat Pogromului.

Miercuri, 30 iunie, va avea loc un spectacol al Maiei Morgenstern – „Nu sunt eu. Maia Morgenstern – o biografie” la Ateneul Național Iași.

sursa foto: Ziarul de Iași

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. De ce nu ies împotriva pensiilor speciale, împotriva dezmățului bugetar?
  ĂSTEA-S SUBIECTE DE ACTUALITATE, GRAVE!

  • @Barbu Ce legătură are Pogromul cu pensiile speciale? Trimite o adresă CCR-ului și întreabă de ce nu pot fi eliminate, asta dacă ești chiar atât de curios.

  • De alea te ocupi tu cu RM. De aia.

  • @ alazor,
   E vorba de priorități dacă nu ai reușit să înțelegi ce-am scris? Da, stimate funcțional?
   E ca-n zicala aia cu cîinele și drumul lung….

  • @Barbu Gh.:pe bune,atât puteți spune despre un eveniment îngrozitor din istoria României,petrecut cu fix 80 de ani,cifră rotundă,că nu prezintă nicio prioritate???
   Sau e ceva gen „Despre ce nu vorbim,nu există!”?
   Nu mă mir că avem făcătura fascistoid-teocratică AUR în forul legislativ suprem al României din AD 2021…

  • Aa, ia uite cine vb. de functional, Barbu, frate.😂🤣
   Alo, nu-l copia pe R.M., ca-si cere drepturile de copyright acuma si nu stiu pe unde-ti scoti camasa.

  • @alazor
   Are legatura cu faptul ca trebuie sa fie religios ca Avram Iancu, luptator pentru pensiile mici, ca Barbu, antivaccinist ca Mirela, pro psd ca Luis, pro rus ca „tot felul de mesaje” in titlu, impulsiv tot ca Barbu, gica contra ca czc, Penali, nu m-as mira sa-l faca si pe usristul pe acilea pe undeva, dar imi dau eu seama. Cum nu are legatura? Nu vezi legatura? Personalitate multipla, asta i s-a predat lui la literatura rusa.

 2. Italienii nu mint cand spun ca ardelenii si oltenii sunt pasnici dar moldovenii sunt odiosi, comit cele mai abominabile maceluri si talharii in Italia.

 3. O dramă fără margini! Istoria uitată, mare, mare grijă, tinde să fie repetată! Toată campania de ucidere în masă pusă în scenă de niște scelerați a fost cea mai însângerată și abominabilă pată pe obrazul umanității. Astfel de evenimente nu mai trebuie să se producă în veci Amin! Să terminăm cu ura și violența, cu categorisirea oamenilor în buni și răi, numai în funcție de niște criterii personale, cu stabilirea drepților și păcătoșilor, cu cine e om și cine nu e om etc., ar trebui să primeze calitatea de ființă umană, iar toate celelalte apucături neumane ar trebui sancționate drastic și dezavuate. Tot din prisma unor nebuni, cu apucături de judecători și cu atitudini superioare rasei umane, s-au născut atrocitățile de la Iași, atrocitățile din lagărele de concentrare și atrocitățile săvârșite de toate regimurile totalitare și autoritare. Din păcate, unii dintre semenii noștri n-au priceput și nu pricep absolut nimic, se comportă și afișează atitudini sfidătoare la adresa semenilor, fac procese de conștiință și de condamnare la adresa celor pe care nu-i agreează și sunt capabili să marginalizeze până la absolut minoritățile, indiferent care or fi ele. Oameni buni, înainte de toate trebuie să primeze umanitatea, respectul față de semeni și grija pentru aproape, aproape neînsemnând numai prietenul, cunoștința, familia sau rudele, ci orice persoană, indiferent că gândește ca noi, posedă aceleași valori sau că aparține unei minorități. Văd că de la cel mai înalt nivel, de la tribuna Parlamentului unii inapți se străduie să reabiliteze criminali de război și să propage ură și violență în rândurile societății, asta numai pentru a capitaliza electoral și pentru a se cocoța la butoane și a avea acces la privilegii. Toate aceste acțiuni sunt foarte, foarte periculoase, iar de-aici până la acte de violență nu mai e decât un pas. Să nu uităm niciodată, înainte de toate suntem cu toții oameni! Cine-și fundamentează ideile, strategia și politica de imagine pe ură și violență, fără discuții, este un retrograd, un josnic și un diavol!

 4. Pogromul de la Iaşi, analfabeţilor, a fost unul dintre cele mai odioase pogromuri din toată Europa! O crimă în masă oribilă!
  Încercările autorităţilor române, antonesciene sau comuniste, şi ale unor istorici sau pseudo istorici de a da vina pe nemţi sunt inutile, nu este nici pe sub masă responsabilitatea SS – ului sau a Einsatzgruppen -ului!
  Pentru cine nu ştie (mulţi!) România nu era stat ocupat ci aliat iar organele mai sus menţionate nu puteau să facă nimic pe teritoriul ei!
  S-a ajuns la ,,apărări” idioate de genul că românii (paşnici şi buni…) nu puteau face aşa ceva, deci erau de vină nemţii!
  Antonescu însuşi a dat la proces vina pe legionari, o acuzaţie cretină, Garda de Fier nu mai era de 6 luni la guvernare iar legionarii erau fie în exil, fie în închisori!
  Toate astea arată că vina a aparţinut 100% autorităţilor române, chiar dacă or mai fi dat şi nemţii o mână de ajutor!

 5. Așa se întâmplă când răscolești k ăk atul,riști să ți sară n gură, de vină sunt saducheii și fariseii, ftv rasa n gură de jhidani

  • Barbuska, a iesit nationalistul si paitriotul din tine? Sa stergi pagina cand iesi! Nu lasi mizerie, da? Ca asa e frumos.

  • Pfii, ca ma si balbaii, paitridiotzul, vroiam sa spun, ca sa fie mai clar. Vezi ca in Iasi e curatenie, maica, nu ca la voi in Bucuresti, da? Asa.