G4Media.ro

UPDATE Marcel Ciolacu și-a început discursul de la sărbătoarea Unirii din Focșani…

sursa foto: Captură video

UPDATE Marcel Ciolacu și-a început discursul de la sărbătoarea Unirii din Focșani cu un citat din Petre Țuțea, fost publicist antisemit și legionar/ Consilierul premierului pe antisemitism si xenofobie: „Să-și ceară scuze numaidecât”/ Reacția Institutului Elie Wiesel (video)

Liderul PSD și președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și-a început discursul de la sărbătoarea Unirii din Focșani cu un citat din Petre Țuțea, un fost publicist și filosof antisemit și legionar (1902-1991):

 • ”Petre Țuțea spunea: Eu n-am cerut să fiu român, doar am avut norocul”, și-a început discursul Ciolacu, întors de la festivitățile din Iași acolo unde, alături de premierul PNL Nicolae Ciucă a fost fluierat de unii dintre cei 7000 de participanți la eveniment. La festivități era prezent și un grup semnificativ de simpatizanți și membri AUR.

UPDATE 25 ianuarie, ora 08:30 Deputatul Alexandru Muraru, consilier al premierului pe probleme de antisemitism și xenofobie și președintele PNL Iași, a declarat pentru G4Media că Marcel Ciolacu trebuie „să-și ceară scuze și să retragă numaidecât citatul” amintind de „complicitatea nerușinată a PSD din anii 90′ cu partide pro-legionare sau extremiste”:

„Domnul Marcel Ciolacu trebuie să-și ceară scuze și să retragă numaidecât acest citat, așa fac liderii care greșesc în lumea civilizată și în democrațiile avansate.

Prin astfel de declarații și asocieri, apelând la figuri legionare, eforturile noastre și ale României de a combate revizionismul istoric, promovarea simbolurilor și a personajelor care au încurajat, sprijinit sau participat la Holocaust, sunt prejudiciate.

Nu cunosc dacă domnul Ciolacu e autorul discursului sau nu, e mai puțin important, oamenii politici își asumă discursurile pe care le rostesc. Este totuși un exemplu tipic de lipsă de decență și de cultură a oamenilor politici care necontenit, în ultimii 33 de ani, au amestecat astfel simbolurile și figurile naționale cu cele ale perioadei legionare sau totalitare.

Domnul Ciolacu trebuie să mai știe că există în trecutul recent al PSD, în anii 90, o complicitate nerușinată și care a durat vreme de peste un deceniu cu partide pro-legionare sau extremisme, combinație care a făcut nefrecventabilă România în cancelariile occidentale și în organismele internaționale. Iar bolile nevindecate complet revin deseori”, a transmis Alexandru Muraru.

La Focșani, Ciolacu a amintit și de huiduieli:

 • “(…) Să nu fim nevoiţi acasă să le răspundem copiilor noştri, nepoţilor noştri, fraţilor şi surorilor mai mici de ce a fost nevoie să huiduim într-o astfel de zi şi sper că un răspuns fiindcă aşa ni s-a cerut de la partid să fie uitat în viitorul României şi să înţelegem rostul şi privilegiul pe care îl avem de a fi astăzi în piaţă cu toţi”, a încheiat liderul PSD.

Petre Țuțea a fost publicist și filosof membru al Mișcării Legionare, ai cărei membri au fost autorii unor asasinate politice care au zguduit România în perioada interbelică. Țuțea a fost și director în Ministerul Economiei în timpul guvernării legionarilor.

Despre antisemitism, Țuțea spunea că ”e provocat de evrei”:

 • ”Antisemitismul nu e o reacţie spontană a românilor, a germanilor, a polonilor, a maghiarilor, a francezilor, a americanilor, ci e provocat de evrei, prin exces. E provocat de ei, ca spaimă, crezând că-l previn. Antisemitismul funcţionează după principiul acţiunii şi reacţiunii. Păi dacă rabinul Moses Rosen, care e doctor şi face parte din Consiliul Mondial Evreiesc, îl înjură pe Eminescu. Păi ce ar zice el dacă eu l-aş lua pe Moise pe făraş?”, era unul dintre comentariile cunoscute împărtășite de Țuțea despre evrei și antisemitism.

Țuțea a fost numit în mod excepțional ”șef de cuib”, după întâlnirea sa cu Zelea Codreanu, ”căpitanul” legionarilor, conform Rador:

 • „Am participat la şedinţele de cuib, pe care le-am condus conform instrucţiunilor din Cărticica şefului de cuib. „În calitatea mea de şef de cuib, am făcut un plan de activitate a cuibului în care prevedeam activitatea educativă a membrilor legionari din cuibul meu şi care consta în lectura în cadrul cuibului a Bibliei şi a întregii literaturi legionare, marşuri”, spunea Petre Țuțea citat de Rador.

Alexandru Florian, directorul Institutului Elie Wiesel, a declarat pentru G4Media, că este întristat că un lider al partidului extremist AUR a fost invitat în tribuna oficialităților, iar liderul PSD a citat din Petre Țuțea:

 • ”Sunt întristat că la o sărbătoare a României de o asemenea anvergură în tribuna oficială a fost invitat un reprezentant al partidului radical AUR, iar în paralel liderul aceluiași partid a organizat o contramanifestație antiguvernamentală. De asemenea, e trist că liderul unui partid mainstrem citează un legionar antisemit și antidemocrat în această zi, când se puteau găsi destule pilde la liderii unioniști”.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

30 comentarii

 1. A mai fost una aici odată, cu Radu Gyr.
  Să sperăm că nu vă luați și de Cioran sau Eliade.
  Problema lui Ciolacu e că n-a citit nimic in liceu, nu că îi citează pe legionari.

 2. Singura disxuție pe care poți sa o ai cu Ciolacu e despre legile pe care le ține „la sertar” si nu le supune la vot in plen desi au toate avizele necesare.
  Singura lui putere e in lipsa semnaturii…

 3. Fiecare cu ce-l duce capul. Om fara prea multa cultura…atat a putut PSD.

 4. Pai, asa i-au scris consilierii, ia uite-l cu foaia-n mana, doar nu credeti ca Marcel il citeste pe Tutea sau ca Marcel citeste carti!!!
  Doar nu credeti ca Marcel e in stare sa spuna 10 cuvinte consecutive inteligente si inteligibile, fara sa le citeasca!!

  • Las că pot ciuca și Iohannis. Sunt mândru de toți. Numai unu și unu.

  • Inca vreo cateva citate din tutea, referitoare la socialistii lui Ciolacu: 🙂
   – „Cu stânga nici cruce nu poți să-ți faci, darămite să conduci o țară”
   – „Orice om cu inimă curată, la vârsta de treizeci de ani, nu poate fi decât de stânga. Dacă rămâne de stânga şi după alţi treizeci de ani, înseamnă că e cre.tin”
   – „Stânga nu poate guverna. Când vine la putere, e pustiu”.
   Ciolacule, zi-le si pe astea de la tribuna! 🙂

  • @abc
   Nu ti-oi face cruce cu stânga, dar cu dreapta te ștergi la fund

  • chiar și așa: ștergerea la fund face parte din realitatea pe care o vezi și simți (zilnic, chiar). pe cînd „crucea”… mai știi din ce povești provine?

 5. Ciolomaculeee….bagă plugu mai adânc in brazdă și dă-i cu treia.

 6. E o acuzație nedreaptă față de dl. Ciolacu.
  Dânsul oricum nu știe ce-i aia legionar, iar pentru antisemit, e nevoie să întrebe consilierii. De altfel dânsul habar nu are că dl. Țuțea e autorul acelei faimoase declarații ”popor de idioți”. Ceea ce a fost apostazie față de jurământul pe care dl. Țuțea liber l-a dat.
  Măcar pentru acest din urmă motiv, dl. Ciolacu ar fi trebuit să renunțe la citarea fostului comunist, apoi legionar apostat și înfine ceaușist fervent, Țuțea.

  • Sunteti pe langa subiect domnule. Mai bine puneti mana si cititi ce a scris Petre Tutea si o sa aflati ca a fost cel mai mare nationalist, si-a iubit enorm poporul ca apoi sa vina oameni ca dvs si dl Floria de la Ellie si sa arunce cuvinte aberante. Habar nu aveti

 7. Ciolacu mai bine îi cita pe Gh.Asachi sau N.Sutu care la 1859 spuneau”moldovenii vor fii siliți să îndure legea muntenilor și să fie absorbiți mai curând ca un popor cucerit,decât ca unul unit cu Valahia” sau „Iasii și toată Moldova nu vor fii decât puncte excentrice ale noului stat,iar interesele moldovenilor vor fii pe planul doi”
  Cata dreptate au avut

 8. Daca Tandala e de dreapta-stanga, de ce n-ar fi si clovnul asta trist si semianlfabet de stanga-dreapta? Daca e bal, bal sa fie!! Asta este guvernarea mafiei transpartinice psdnl-udmr!

 9. Ar trebui mentionat ca Petre Țuțea l-a pupat în fund și pe Nicolae Ceaușescu… nu a discriminat între extremiști.

 10. Marcel, această lichea, din fruntea politicii românești….

 11. Culac Ciolacu cu ” școală ” la Universitatea Ecologică București este nefuncțional / nefrecventabil.

 12. Este necesar ca Inst. Elie Wiesel, respectiv așa-numitul domn „Florian” să nu mai facă Poliția Gîndirii asupra culturii române!

  • I se trage din familie, și tatăl său făcea poliția gândirii, doar că o aplica celor care nu subscriau la ideologia bolșevică…
   Ne dau lecții de gândire „corectă” copiii lui Alexandru Florian și Leonte Tisminețchi, mai lipsesc din peisaj copiii Anei Pauker, ca să fie tacâmul complet

  • Presupun că ați vrut să vă referiți la fostul profesor de socialism „științific” Radu Florian. Iar Vl. Tismăneanu n-a propovăduit comunismul, dimpotrivă, el este un gînditor critic. Așadar, eu văd
   o diferență radicală între dl Al. Florian și dl Vl. Tismăneanu.

 13. Sigur, Marcel ar trebui sa-si ceara scuze pentru multe, inclusiv pentru faptul ca nu e capabil sa conceapa un discurs si atunci citeaza din altii.
  Dar pe rationamentul stramb al lui Muraru, daca Petre Tutea a a avut pe rand simpatii comuniste, legionare si liberale, ar trebui sa interzicem si liberalismul, pentru ca, uite, aia care sustineau pe vremuri legionarii, au sfarsit fiind liberali convinsi. Deci daca au fost atrasi in trecut de tot ce a fost mai rau in politica romaneasca, putem sa presupunem ca toate deciziile pe care le-ar fi luat ulterior sunt eronate. Stiu, este un rationament dus in extrem, pentru a scoate in evidenta ridicolul in care se balaceste acest Moraru.
  La mintea lui ar trebui sa-i interzicem si pe Eliade, Blaga, Cioran, Constantin Noica sau Octavian Goga, nu-i asa?

  • PS: Sa ardem cartile mai ceva ca in Fahrenheit 451, un gest potrivit pentru Romania needucata dupa chipul si asemanarea lui Iohannis, Ciuca, Bode sau a a lui Muraru.
   Si panarama de rigoare nu este pentru ca am ajuns sa detest PNL si tot ce inseamna el, acum e ceva personal pentru ca un semidoct ca Alexandru Muraru nu va face niciodata diferenta intre omul Mircea Eliade sau omul Emil Cioran si capodopera lasata de ei, nu va face diferenta intre autor si narator nici dupa ce ar citi Magicianul lui John Fowles, un exemplu asa, ca pentru incepatori!

 14. De ce n-a citiat direct dintr-un cri mi nal de razboi, Ion Antonescu?

 15. Foarte grav derapajul bretenului Marsel.
  Să citeze el din țutea socialist( comunist) din vechime.
  Trebuie să -l scoatem pe Tutea din biblioteci din istorie .
  Să-l interzicem la televizor în presa la radio.
  Nu-i așa ca seamană cu anii bolsevismului??
  Ce zice bretenarul floricel, socatele și ziaristul??

 16. Sa spui despre marele nostru om de geniu Petre Tutea, ca a fost antisemit si sa retii doar ca a fost legionar. Asta e o chestiune de cultura. Jurnalistii G4media arata prin acest articol cat de ignoranti sunt si cat de putin au citit din ce a scris marele filosof Petre Tutea. Cu acest articol ati aratat ca NU sunteti jurnalisti in adevaratul sens al cuvantului. Cat despre dl Florian, omul e pus acolo de partid, daca cauti ceva despre el, realizezi ca nu poti afla nimic. Poate prin intermediul partidului

 17. Ciolacu n-a citit nicio carte in afara de romanele scrise de Sandra Brown, alții i-au scris discursul. De ce îl citează însă pe babacul legionar cabotin si antievoluționist Tuțea un scriitor de discursuri de stânga este peste puterea mea de înțelegere. Mai bine ar citi ce spunea babacul Tuțea despre FSN si Iliescu in anii 90.

  • Maica, atata poti, atata livrezi! N-are nimeni pretentii de la tine. Sezi bland si nu te ambala.

 18. Votez pentru partidul care promite sa inchida Institutul de bolsevism Elie Wiesel.

 19. Cum adica sa isi ceara scuze? Romanii, ca si toate tarile latine, au aderat de bunavoie la fascism. Romanii nu au fost niciodata comunisti. Programul prin care a ajuns ceausescu la coducere era copiat dupa cel legionar. Nationalismul lui ceausescu tot de acolo vine