G4Media.ro

VIDEO Le Figaro: Balcanii se sufocă într-un nor de particule toxice. Majoritatea…

VIDEO Le Figaro: Balcanii se sufocă într-un nor de particule toxice. Majoritatea gospodăriilor sunt încălzite cu lemn și cărbune, astfel că în timpul iernii orașele din regiune sunt înecate într-o ceață densă, periculoasă pentru sănătate

Sarajevo, Priștina, Belgrad și Skopje se sufocă. Iarna s-a instalat peste Balcani și odată cu ea o ceață densă, toxică, alimentată în parte de lemnele și cărbunii folosiți pentru încălzire de localnicii privați de energie mai curată, din cauza sărăciei. În ultima vreme, capitalele statelor din regiune fac schimb de locuri în top 10 al celor mai poluate orașe din lume potrivit aplicației specializate AirVisual. Sarajevo a fost, în această săptămână, pe primul loc, în fața capitalelor Mongoliei și Bangladesh, iar Belgrad s-a plasat pe poziția a opta, scrie Le Figaro.

„Serbia se sufocă, l-a văzut cineva pe ministrul Mediului?”, a titrat recent ziarul Blic, în timp ce capitala sârbă se luptă să respire într-o ceață albicioasă. În Balcani, opinia publică începe să denunțe inacțiunea politică și să ceară un aer sănătos.

Cauze multiple

Potrivit unui studiu recent al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), poluarea aerului este direct responsabilă de până la 20% din decesele premature în 19 orașe din Balcanii de Vest. Cauzele sunt multiple – centrale pe bază de lignit, un cărbune foarte poluant, industriile, parcul de automobile învechit, lipsa transportului în comun.

Însă iarna, încălzirea locuințelor cu lemn sau cărbune și chiar cu pneuri de mașini sau deșeuri din plastic împroașcă în plus în atmosferă particule fine. Electricitatea este scumpă în aceste țări în care salariul mediu nu depășește 500 de euro și în care puțini locuitori au acces la încălzirea centrală – conform UNEP, mai mult de 60% din locuitorii din Balcanii de Vest folosesc combustibil solid.

„Preistoric”

„Știu că poluează, nu sunt prost”, spune Trajan Nestorovski, un mecanic care trăiește în Lisiče, o suburbie muncitorească a capitalei Macedoniei de Nord, Skopje, unde aproape toată lumea se încălzește cu lemne. „Însă cealaltă opțiune este să-mi încălzesc casa cu electricitate și este foarte scump”.

Aceeași problemă este și la Priștina, unde plutește un miros acru tot timpul anului de la două centrale pe cărbune, cu tehnologie preistorică. Iarna este și mai rău, însă nu există altă variantă.

„Să încălzești cu cărbune în secolul XXI este ceva preistoric”, spune cu amărăciune Arben Bytyci, un muncitor în vârstă de 40 de ani. „Este îngrozitor. Nu este nimic mai rău, dar ce putem face?”, adaugă Sali Ademi, un pensionar de 78 de ani.

Sarajevo, la fel ca Skopje, este înconjurat de munți, ceea ce împiedică poluarea să se disperseze. Capitala bosniacă este ca un bazin cu zeci de mii de sobe din care iese fum, prinzându-i ca într-o capcană pe cei 340.000 de locuitori, pentru care singura scăpare este fuga.

Citește integral în Le Figaro

În luna noiembrie, Ministerul Afacerilor Externe avertiza cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Serbia, Kosovo că, în urma începerii sezonului rece, măsurătorile efectuate pe plan local au indicat că poluarea atmosferică din Priștina ”a atins un nivel periculos pentru sănătatea umană” (detalii aici).

Foto: Pixabay.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

  1. Las ca vine Francia si Germanizia si or sa zica ca tre sa ia toti de la ei gaze curate si bio din Rusia… :))))) Hai ca e simplu: filmam putin asa pe ceata, filmam la munte niste nori… si gata prostiu pun botu… noul green deal: sau cum sa ascunzi o criza economica pe banii altora… :))))

  2. Ce tupeu pe cei din Balcani sa se incalzeasca cu lemne…padurile lor trebuie taiate si duse de austrieci..nu folosite de ei la incalzitul locuintelor…

  3. :)) sa radem cu “le figaro”.

  4. Bai meletenilor, treaba voastră. O sa vina greta analfabeta, o sa tipe la voi “cum indrazniti” sa va încălziți cu lemne, o sa se strâmbe pana baga frica in voi… o sa vedeti voi pe dracu’. Și nu știu de ce va mai încălziți… mai aveți in pic răbdare ca peste câțiva ani nu mai vedeti voi frig, vine încălzirea aia globală anunțată din anii 60 incoa’ dar care s-a tot amânat din pricina vremii

  5. Foarte ciudat, articolul de fapt nu face nicio referire la adolescenta suedeză. Oare când face o vizita de lucru la Pristina sa facă putina greva climatica acolo unde poluarea chiar e o problema.
    Sunt curios cum i să reacționeze albanezii kosovari și sârbii când domnișoara Thunberg o sa ii înjure că îi distrug viitorul. O sa o vândă traficanților de organe?
    Una peste alta sa vorbești de catastrofa climatica unor oameni care daca nu ard niste combustibilii fosili vor muri înghețați e sadism

  6. Gata, si-au facut norma trollii?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.