G4Media.ro

VIDEO INTERVIU Cum a ajuns liderul USR din Timișoara șeful de cabinet…

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

VIDEO INTERVIU Cum a ajuns liderul USR din Timișoara șeful de cabinet al primarului / Dominic Fritz: Uitați ce colegi bine pregătiți am eu! / Ce spune Fritz despre oamenii noii administrații plasați în CA-uri din subordinea primăriei

Primarul Timișoarei, Dominic Frtitz, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, că este firesc ca șeful său de cabinet să fie un om ”care înțelege și contextul politic și în care poți să ai încredere”, după ce a fost criticat în presa locală că l-a promovat pe șeful USR Timișoara pentru acest post. Fritz a precizat însă că, potrivit legii, a fost organizat un concurs la care s-au prezentat trei candidați, iar colegul său de partid, Dan Resitnec, ”a fost singurul candidat eligibil care s-a prezentat” și că ”este un om foarte calificat pentru acest post”.

Un alt consilier al primarului Fritz, Rudolf Graf, a fost desemnat într-un consiliu de administrație al unei societăți din subordinea primăriei, deși unul dintre viceprimarii săi declarase în decembrie că niciunul dintre consilierii săi sau ai primarului nu va fi trimis în CA-uri.

”L-am certat după, cred că era în decembrie, după ședința de consiliu local pentru că eu am o altă părere și el între timp a văzut și el că cumva această promisiune nu era bazată pe o evaluare corectă a realității. Eu sunt absolut de acord că exact asta este problema cu consiliile de administrație, că au fost băgați oameni doar ca să își ia un salariu, care nu aveau nicio treabă, de fapt, cu activitatea societății respective”, a declarat Fritz.

Primarul Timișoarei a precizat însă că omul desemnat de el în CA și cel trimis de viceprimar sunt oameni calificați pentru activitățile desfășurate de companiile respective (spații verzi și la compania de transport).

Vezi mai jos integral interviul cu Dominic Fritz în varianta VIDEO

Redăm mai jos un fragment din interviu

Dan Tăpălagă: Discutăm cu Dominic Fritz, primarul Timișoarei, după 7 luni de mandat. Care ar fi cea mai mare problemă cu care v-ați confruntat în calitate de primar, pe lângă gestionarea pandemiei, care a fost un coșmar la Timișoara?
Dominic Fritz: Da. Cred că cea mai mare problemă este mentalitatea pe care am găsit-o în administrația publică și asta, de fapt, este, în același timp, și cel mai bun motor cred că, de schimbare pe care îl putem folosi pentru transformarea pe care o merită România.

Mentalitatea în administrație publică este, asta nu e o surpriză pentru mine, este axată pe status-quo. Haideți să facem lucrurile așa cum le-am făcut și ieri pentru că așa știm ce avem de făcut. Dacă schimbăm ceva, s-ar putea să facem o greșeală, să semnăm ceva greșit, să vină Curtea de Conturi, să comitem o ilegalitate.

Deci este un sistem care este axat pe status-quo, care este axat pe excluderea cetățenilor și investitorilor și așa mai departe, care vrea să rămână între el și acolo iarăși nu este o surpriză, dar asta cred că este provocarea cea mai mare pentru noi, ca societate, pentru că administrația publică în România trebuie să facă și ea saltul în secolul 21, să devină deschisă, transparentă, inovatoare și orientată către cetățean.

Dan Tăpălagă: Mentalitatea se schimbă mai greu, oamenii – mai ușor. Lucrați tot cu oamenii puși de vechea administrație sau ați reușit să îi schimbați?
Dominic Fritz: Și-și. Deci eu am început să fac niște concursuri pe bune, de exemplu tocmai acum două-trei săptămâni am angajat noul arhitect-șef, și Timișoara de ani de zile nu a avut arhitecți-șefi adevărați ci au fost tot felul de interimate, eu mi-am asumat: haideți să facem un concurs, să alegem un arhitect-șef, și chiar dacă nu mai depinde de mâna mea politică, pentru că e interimar ci are putere tocmai pentru că e titular pe post.

Eu am încredere tocmai pentru că un profesionist bun face exact ceea ce trebuie, am făcut un concurs cu arhitecți din afara primăriei, din alte județe, au ales un om superb și nu am nici cea mai mică îndoială că Direcția de Urbanism, de exemplu, va funcționa mult mai bine de acum încolo.

Am adus și alți oameni dar am și identificat oameni din sistem care au, de fapt, o dorință de a contribui la acest proces de transformare. Binențeles că mai sunt și unii care ori sunt puși pe a nu face nimic, ori sunt puși pe băgatul bețelor în roate, dar această primă perioadă de șapte luni binențeles că m-a ajutat foarte mult să fac diferența și cred că am reușit deja să construiesc o echipă de bază cu care mișcăm lucrurile.

Dan Tăpălagă: La capitolul angajări am văzut în presa locală că v-a reproșat, domnule primar, că ați făcut concursuri de angajare cu dedicație, ca fosta administrație. Asta a scris presa locală. Și, dat exemplu, șeful dumneavoastră de cabinet, care este taman președintele USR Timișoara, în urma unui concurs.
Dominic Fritz: Da, în primul rând, vreau să spun că am făcut și concursuri unde nu s-a prezentat nimeni, deci nu e chiar așa.

În al doilea rând, a fost singurul candidat eligibil care s-a prezentat, este un om foarte calificat pentru acest post și de aceea mă bucur că a și câștigat concursul, iar în al treilea rând mi se pare normal ca un șef de cabinet să fie și un om care să înțeleagă contextul și nu cred că nimeni nu ar trebui să se mire că un demnitar are un șef de cabinet care înțelege și contextul politic și în care poți să ai și încredere, dar încă o dată, eu am demarat concursul cu o mare deschidere, știam că persoana respectivă o să aplice…

Dan Tăpălagă: Doar el s-a înscris? Sau au fost și alții?
Dominic Fritz: El s-a înscris, s-au mai înscris doi alții care nu s-au calificat, care nu au trecut mai departe.

Dan Tăpălagă: Știți cum ar putea să vi se spună aici: “Hai, domnule, s-a calificat fix șeful de partid de la USR din Timișoara, colegul domnului Fritz! Ceilalți nu s-au calificat.”
Dominic Fritz: Uitați ce colegi bine pregătiți am eu! Nu, dar asta este, am mers în acest proces de selecție cu o mare deschidere dar m-am bucurat foarte mult că a fost câștigat de acest coleg foarte competent și, încă o dată, ca primar, binențeles că ai nevoie de un șef de cabinet în care ai încredere și de care ești convins că poate să facă ce trebuie.

Dan Tăpălagă: Da. Poate era mai bine să-l fi angajat direct, să nu mai faceți concurs, că așa poate lumea nu are încredere că a fost un concurs pe bune.
Dominic Fritz: Dacă ar exista această variantă să pot eu să aleg unde sunt poziții unde nu mai trebuie să facem concursuri și unde sunt poziții unde facem concursuri, da, poate ar fi fost o variantă. În acest caz, este o poziție de personal contractual, unde sunt obligat să fac un concurs și, încă o dată, eu îmi asum să intru într-un astfel de proces cu o deschidere mare dar nu îmi este deloc rușine de alegerea pe care am făcut-o.

Dan Tăpălagă: Bun. Tot la capitolul resursă umană și promisiuni de campanie am văzut că un alt reproș vizează eternele consilii de administrație. În România e o sinecură frumoasă, ai niște oameni la partid pe care trebuie să îi răsplătești cumva după ce ajungi la putere și îi plasezi în consiliile de administrație unde iau niște bani fără să facă mare lucru. 1500-1800 de lei. „Vă pot garanta public și consiliul local că niciunul dintre consilierii mei nu vor fi în vreunul din consiliile de administrație și nu vor fi nici cei ai primarului” Știți cine spune asta?
Dominic Fritz: Asta a spus domnul viceprimar, pe care l-am certat după, cred că era în decembrie, după ședința de consiliu local pentru că eu am o altă părere și el între timp a văzut și el că cumva această promisiune nu era bazată pe o evaluare corectă a realității. Pentru mine este, și eu sunt absolut de acord că exact asta este problema cu consiliile de administrație, că au fost băgați oameni doar ca să își ia un salariu, care nu aveau nicio treabă, de fapt, cu activitatea societății respective.

Eu am șapte societăți în subordinea Consiliului Local, de fapt șase, în fine, șase plus unu și sunt unul-maximum doi unde sunt mulțumit cu felul în care merg lucrurile și asta este din cauza unor consilii de administrație incompetente, delăsătoare și așa mai departe.

Deci e interesul meu, e absolut interesul meu să am consilii de administrație care iau în serios rolul lor și pentru asta trebuie să găsim oameni competenți. Și în aceste cazuri, la Horticultură, la Compania noastră de Spații Verzi, m-am bucurat foarte mult că consilierul meu, care este arhitect și urbanist, s-a băgat în consiliul de administrație iar într-un scurt timp…

Dan Tăpălagă: S-a băgat sau l-ați băgat? Că singur nu s-o fi putut băga…
Dominic Fritz: L-am rugat să accepte această responsabilitate. Acum vorbim de numiri interimare, o să se mai facă și un proces oficial de selecție unde iarăși o să-l rog să-și depună dosarul și în celălalt caz, este un inginer drumar, care este responsabil, în primărie, ca și consilier personal al viceprimarului pentru sistemul de mobilitate urbană, care acum este în consiliul de administrație la compania noastră de transport.

Iar amândouă cazurile, încă o dată, nu am nici cea mai mică rușine ci, dimpotrivă, cred că asta este direcția în care trebuie să mergem, să băgăm profesioniști și dacă sunt profesioniști care și lucrează în primărie și înțeleg cum funcționează lucrurile, cu atât mai bine.

Dan Tăpălagă: Deci, până la urmă, în consiliile de administrație avem: una bucată consilier al primarului, al dumneavoastră, domnul Rudolf Graf și un consilier al viceprimarului.
Dominic Fritz: Asta într-o altă companie.

Dan Tăpălagă: Într-o altă companie.
Dominic Fritz: Da. Amândoi profesioniști, exact pregătiți în zona de activitate, apropos, amândoi nu sunt membri de partid și cred că asta este exact ce ne trebuie. Eu caut profesioniști care și au înțelegere a contextului în care se mișcă o societate cu acționarul consiliul local, deci o societate publică și, încă o dată, eu sunt ușurat, eu sunt bucuros pentru fiecare persoană pe care o găsesc, care își asumă aceste roluri, care își asumă că va fi atacat, fiind perceput ca în tabăra domnului primar Fritz, sau în tabăra USR-PLUS.

Își asumă să fie atacați, chiar dacă, de obicei, sunt profesioniști care nu vor să apară în presă, nu vor să-și audă numele la televiziuni și așa mai departe și mă bucur pentru că avem o mare-mare lipsă de profesioniști și-n administrație, și în aceste consilii de administrație. Deci haideți să nu ajungem la un nivel de extremism în care nu mai găsim deloc oameni care își asumă să vină în consiliile de administrație pentru că orice fel de numire poate să fie criticată.

Dan Tăpălagă: Dar haideți să o luăm așa: dacă PSD ar fi fost la putere în Timișoara și un primar PSD și-ar fi angajat consilierul, și-ar fi trimis consilierul în consiliul de administrație, ce ați fi spus dumneavoastră?
Dominic Fritz: Păi asta nu este doar o ipoteză. Asta este o realitate ce s-a întâmplat ani de zile și ce se întâmplă peste tot în țară. Cu diferența…

Dan Tăpălagă: Da. Și ce ați fi spus, nepotism, clientelism, asta ați fi spus, nu?
Dominic Fritz: Cu diferența că, unu la mână, au băgat consilieri fără să țină cont de expertiza lor și doi la mână, nu au făcut nimic acolo. Eu zic: haideți să așteptăm, ce face domnul consilier arhitect urbanist care este responsabil pentru spațiul public în Timișoara, care acum mă ajută în consiliul de administrație să monitorizeze compania responsabilă pentru îngrijirea spațiilor verzi.

Haideți să vedem după jumătate de an dacă își face treaba, ce obiecțiuni are în ședințele consiliului de administrație, de câte ori se întrunește consiliul de administrație și după aia putem judeca dacă s-a pus acolo doar ca și o sinecură sau nu mai degrabă ca un instrument foarte țintit al primarului de a controla lucrurile mai bine și de a se asigura că aceste companii fac treabă în beneficiul oamenilor și nu în beneficiul unor alte interese.
Dan Tăpălagă: Bun. Apropos de făcut treabă, domnule primar, care ar fi obiectivul dumneavoastră cel mai important în acest an, ce aveți de rezolvat urgent în orașul pe care îl conduceți?

Dominic Fritz: Eu m-aș bucura să am luxul să am un singur obiectiv prioritar. Binențeles că așteptările și nevoile de transformare și de schimbare sunt foarte mari în toate domeniile. Pentru mine este prioritar și încep cu o temă strategică nu doar pentru Timișoara ci pentru toată România – capitală culturală, unde avem doar un an și jumătate și trebuie neapărat acum să luăm niște decizii importante, să restructurăm felul în care organizăm capitala culturală, apoi tot ce ține de pregătirea investițiilor importante pe care o să le finanțăm prin PNRR și alte fonduri europene în zona de mobilitate, în zona de tranziție spre verde.

Astea sunt lucruri unde suntem inclusiv într-o presiune de timp pentru că trebuie contractate în următorii doi ani și, binențeles, o prioritate este să resetăm această mentalitate, acest fel de cum funcționează administrația publică locală și cu resetare mă refer la transparentizare, mă refer la digitalizare, mă refer la interacțiunea cu cetățenii, care momentan încă funcționează ca-n anii ’80, și aici neapărat trebuie să ajungem în secolul 21 și asta va fi o bază pe care după aceea putem să construim toate celelalte politici publice care sunt necesare.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Citește și

VIDEO INTERVIU Investiție de peste 200 de milioane de euro la Timișoara / Primarul Fritz: Este o investiție majoră și ne bucurăm foarte mult/ Și alte investiții vor urma, făcute de alte firme, mă contactează cel puțin o dată pe săptămână

Pe cine va susține primarul Timișoarei la șefia noului partid rezultat din fuziunea USR PLUS? Fritz: Vom vedea pe cine voi susține atunci când știu toți candidații / Dan Barna sută la sută este ce trebuie pentru partidul USR-PLUS acum

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. asta si cu neamtu’ worner distrug mitul neamtului care face ,s a dedulcit la obiceiurile romanesti
    cam se contrazice,respect pt Tapalaga care si face meseria

  2. Si calificarea pentru post a fost demonstrata… cum? Vedem si noi? Ca arata EXACT ca angajarile lui Firea! Vezi bai Denimic ca Ruxandra Tutuianu si Alina Laufer sunt probabil disponibile, ca le-o fi dat Nicusor afara. Si vin cu experienta muncii intr-o primarie mare, poti sa le delegi cu incredere dreptul de semnatura!
    E vremea ca escrocul asta sa faca pasi! Germania e mare, asigurarile sociale acolo sunt bine dezvoltate, n-o sa moara impostorul asta de foame!

  3. Deci plin de competenti USR.
    Sef de cabinet singur candidat, seful USR Timis. Aceeasi gluma proasta a facut-o si Robu cu fostul City manager.
    Concurs City manager, 300 de CV , dar surpriza, castiga un baiat din Bucuresti (cu legaturi cu Barna zice lumea rea) fara legatura cu administratia publica sau cu orasul.