G4Media.ro

Numărul locuinţelor neocupate din Japonia a atins cifra record de 9 milioane…

Numărul locuinţelor neocupate din Japonia a atins cifra record de 9 milioane din cauza deceselor bătrânilor care locuiesc singuri

Numărul locuinţelor vacante din Japonia a atins în 2023 o nouă cifră record de 9 milioane, cu 510.000 mai multe comparativ cu sondajul precedent din 2018, pe fondul creşterii deceselor în rândul proprietarilor vârstnici singuri, conform datelor guvernamentale publicate marţi, transmite Agerpres.

Numărul locuinţelor neocupate la 1 octombrie reprezintă 13,8% din toate casele din ţară, de asemenea un nivel record. Aceasta înseamnă că una din aproximativ şapte case este abandonată, potrivit Ministerului Afacerilor Interne şi Comunicaţiilor din Japonia.

Creşterea numărului de locuinţe rămase vacante poate fi pusă pe seama cazurilor în care proprietăţile sunt abandonate în urma decesului locuitorilor vârstnici singuri sau a mutării lor în centre de îngrijire, în timp ce persoanele care moştenesc proprietăţile aleg să locuiască în zone mai convenabile, potrivit ministerului.

Cea mai recentă cifră pune o presiune mai mare asupra administraţiilor centrale şi locale care sunt nevoite să ia măsuri de demolare sau de reutilizare a acestor proprietăţi nelocuite, deoarece lăsarea lor în starea actuală ar putea creşte riscul de prăbuşire a clădirilor, ceea ce ar conduce la o reducere a siguranţei publice în zonele respective.

Progresele au fost lente în demersul de demolare a unor astfel de case, în parte din cauza dificultăţii de a identifica proprietarii de drept ai acestora.

Numărul locuinţelor vacante din Japonia se ridica la 1,72 milioane în 1973, reprezentând 5,5% din totalul locuinţelor. Cifra a crescut la 4,48 milioane în 1993 şi s-a dublat în ultimii 30 de ani, conform datelor ministerului.

Din cele 9 milioane de locuinţe neocupate, majoritatea, respectiv 4,43 milioane, sunt disponibile pentru închiriere, cele care sunt de vânzare fiind în număr de 330.000, în timp ce numărul locuinţelor secundare goale, cum ar fi casele de vacanţă, se ridică la 380.000, potrivit datelor. Situaţia celorlalte 3,85 milioane de locuinţe este necunoscută.

Numărul total al locuinţelor din Japonia a crescut cu 2,61 milioane, ajungând la 65,02 milioane, potrivit sondajului, iar cel al caselor ocupate a crescut cu 2,03 milioane, ajungând la 55,65 milioane, ceea ce reflectă o creştere a numărului de gospodării formate dintr-o singură persoană, chiar dacă populaţia este în scădere.

Sondajul privind situaţia locuinţelor din Japonia este realizat o dată la cinci ani, începând din 1948.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează