G4Media.ro

VIDEO Încă un agramatism marca Liviu Pop: A spus ”plancardă” în loc…

VIDEO Încă un agramatism marca Liviu Pop: A spus ”plancardă” în loc de pancartă / Fostul ministru al Educației are o ceartă mai veche cu limba română: De la ”genunche” la „greşelile se pot corecta, erorile nu”

Fostul ministru al Educației Liviu Pop, actual senator PSD și președinte al Comisiei de învățământ, a fost protagonistul unei noi greșeli de exprimare marți seara, în studioul B1 TV. Pop a vurt să vorbească despre pancartele protestatarilor, dar a pronunțat greșit, spunând ”plancardă” în loc de pancartă. Când i s-a atras atenția asupra erorii, Liviu Pop a insistat că forma corectă a cuvântului este ”plancardă”.

Situația a fost semnalată de senatorul USR Mihai Goțiu pe Facebook:

 • Aseară, în emisiunea de la B1 TV, în care am fost și eu invitat, încercând să atace USR, d-l Pop a început să vorbească despre o ”PLANCARDĂ cât Casa Poporului”. Dacă o lăsa așa, poate o făceam uitată, dar când moderatorul emisiunii l-a întrebat care e forma corectă, d-l Pop a insistat că ”PLANCARDĂ” ar fi varianta bună, ba chiar l-a și trimis la DEX pe un alt invitat. Spre ghinionul său, DEX-ul nu răspunde (încă) la comenzile politice ale PSD și se încăpățânează să menționeze două forme ”PLACARDĂ” sau ”PANCARTĂ”. Și cel puțin așa o să rămână atâta timp cât DEX nu va ajunge să fie editat și tipărit la Editura Didactică și Pedagogică (dar, sincer, mă aștept și la asta – că la câte gafe comit, pe bandă rulantă, miniștrii și premierii PSD, o să ne trezim și cu o variantă de DEX dată în grija EDP  ).

Deși a fost ministru al Educației în două guverne, Liviu Pop s-a făcut remarcat de mai multe ori prin greșelile gramaticale și de exprimare, dar și prin fracturile logice din discursurile sale.

În 2016, el scria pe Facebook că operația pe care a suferit-o la ”genunche” a decurs bine.

În 2017, după ce a preluat portofoliul Educației, el a declarat într-o emisiune la Digi24 că ”școala e gratuită pentru copil, părintele fiind cel care plăteşte”.

Tot pe vremea când era ministru, Pop a faultat de trei ori limba română în mai puțin de zece secunde într-o ședință de Guvern: ”programele trebuiesc”, ”planurile cadru va fi modificat” și ”va fi modificat şi planul și programul”.

O altă eroare comisă de Liviu Pop a fost atunci când a spus că ”greșelile pot fi corectate, dar erorile nu”. „Mi s-au adus nenumărate reproşuri în ultimele luni de când am preluat conducerea acestui minister, multe dintre ele de ordin personal, cum scriu, cum mă exprim. Nu voi încerca să mă disculp. În viaţă, ca şi în politică, există greşeli şi există erori. Este esenţial însă faptul că greşelile se pot corecta, erorile nu”, a declarat Liviu Pop în timpul dezbaterii unei moțiuni simple depuse împotriva sa de opoziție.

Una dintre cele mai recente gafe ale lui Liviu Pop a fost anul trecut, când fostul ministru, care este și profesor de matematică, a încercat să ia apărarea unei greșeli din manualul unic de matematică, editat de Editura Didactică și Pedagogică. Pop a încercat să explice că uneori 12 poate fi mai mare decât 16.

”Deci în baza numerică 10, 12 este mai mic decât 16. În altă bază numerică, 12 s-ar putea să fie mai mare ca 16, adică în baza 5”, este explicația pe care fostul ministru al Educației Liviu Pop le-a dat-o jurnaliștilor. Profesorul de matematică a greșit însă, pentru că 12 în baza 5 este 22, în timp ce 16 în baza 5 este 31.

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Pe plancarda lui Pop sunt prinse pamblicile lui Popa.

 2. Liviu Pop a fost ales de voi prin vot liber.

  Se putea vota cu alt partid la parlamentare, dar voi ati vrut agramati ca voi, la putere.

 3. Formele corecte și sinonime sînt PLACARDĂ și PANCARTĂ, doar că dobitocul de genunche le-a combinat și așa a ieșit struțocămila plaNcardă.

 4. Băi, autorul articolului, vezi că ai încurcat greșelile de exprimare cu exprimările corecte, semn că nici tu nu ești mai breaz, inteligentule.

  • Vorbești ca să te afli în treabă? PLM s-a exprimat greșit: plaNcardă, cum a spus el, nu există!!! În schimb, există PANCARTĂ și PLACARDĂ. Nu ți-e clar nici acum?

  • Comentariul anterior ți se adresează ție, GOGU(LE).

 5. Aoleo am râs de mă doare burta…cica băgați publicitate sa putem râde și noi in pauză ??? Să vedeți când o sa dea un genunche la plancarda o sa se indoaie???

  • Eu n-am ras! Eu m-am infuriat si mai mult pentru ca se confirma ca acest individ, care transpira cand vorbeste, n-avea nici in clin nici in maneca cu functia de ministru al educatiei si ca a fost posibila aceasta eroare.

 6. La oamenii foarte prosti, prostia li se citeste pe fata. Iese la suprafata prin pori ca nu mai are cum sa fie tinuta ascunsa in corp si modifica fizionomia.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.