G4Media.ro

VIDEO Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care se trece la…

VIDEO Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care se trece la 16 ministere / Principalele modificări în structura Executivului

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care se trece la 16 ministere, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Ionel Dancă.

Principalele declarații ale lui Ionel Dancă:

OUG în primă lectură privind minerii blocați în minele de la Uricani și Paroșeni. Prin acest act normativ se reglementează situația veniturilor complementare pentru persoanele care urmează să fie disponibilizate. Vor fi acordate venituri complementare pentru 350 de persoane în 2020 și 361 în 2021. Impactul bugetar e de aproximativ 15 milioane de lei pentru anul următor. Soluțiile sunt pe circuitul de avizare.

OUG pentru restructurarea Guvernului, reducerea numărului de ministere la 16:

La nivelul Ministerului Finanțelor se preia în subordine Oficiul Național al Jocurilor de Noroc și OLAF. Loteria trece la Ministerul Economiei.

Ministerul Economiei și Mediul de Afaceri – se desființează ministerele Turismului și Energiei.

În cazul Ministerul Transporturilor, e o reorganizare prin comasare cu Ministerul Comunicațiilor.

Ministerul Edcuației preia structurile Ministerului Cercetării și vor fi coordonate de un secretar de stat.

La Ministerul Muncii se înființează Autoritatea Națională pentru persoanele cu dizablități, copii și adopții, care va fi condusă de un președinte cu rang de secretar de stat.

Se înființează Autoritatea pentru Digitalizarea României, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Intră în subordinea SGG companiile Transgaz și Transelectrica.

Răspunsuri la întrebări:

Despre prezența la serviciu după ora 17.00: Sensul afirmațiilor premierului a fost de a face un apel către miniștrii și aparatul de lucru să arate implicare în activitatea Guvernului, astfel încât să fie eliminate practicile unor sinecuriști care au poposit la diverse cabinete ale unor demnitari și e o situație inacceptabilă a celor care se fac că muncesc.

Prima etapă a auditului: la momentul preluării mandatului, fiecare titular face o analiză a ceea ce este în instituție. Pe măsură ce vom finaliza procesul de instalare în funcții a miniștrilor și demnitarilor, acest audit poate să continue și sub forma unor formule de audit extern, acolo unde este nevoie.

Când se va ști când sunt rechemați consulii: Imediat după publicarea OUG de restructurare a Guvernului, care se va produce astăzi, miniștrii au posibilitatea de a rechema, de a elibera din funcții, de a face numiri.

Restanțele la PNDL: Și noi știam că restanțele erau de un miliard. La preluarea programului, am aflat că finanțarea necesară e mult mai mare, undeva la 5 miliarde de lei. Vă amintesc declarația fostului premier care într-o ședință de partid a îndemnat toți cei care au servicii contractate să trimită facturile, care vor fi achitate indiferent de consecințe. Este o iresponsabilitate a fostului guvern, pe care trebuie să o gestionăm și al cărui impact la nivelul bugetului trebuie să îl limităm.

A fost desființat Institutul Limbii Române? Regimul juridic al institutului rămâne neschimbat.

OUG privind minerii: Este o OUG inițiată de Ministerul Economiei care în acest moment, după prima lectură, intră în dezbatere. E formula propusă în ședința de Guvern de astăzi. Noi am solicitat încă din prima zi de guvernare elaborarea acesteia.

Sursa foto: inquam Photos / Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Imi pare rau, dar ati facut varza stirea asta.

  2. …și tanti aia care arată ca o ț țaristă și are post de viceprimministru ce rol are în guvern?

  3. Nu știu ce sa zic poate ca e bn ca se mai reduc dar cred ca va fi o mare varza, nu ca pana acum nu ar fi fost… Oricum ptr noi cei de rand nu va fi bn, nici nu ne-a fost nici nu ne va fi….

  4. Sunt de acord cu intențiile guvernului.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.