G4Media.ro

VIDEO Greta Thunberg mobilizează activiștii de mediu în stradă, cu 48 de…

Sursa foto: Twitter/ Greta Thunberg

VIDEO Greta Thunberg mobilizează activiștii de mediu în stradă, cu 48 de ore înaintea alegerilor legislative din Germania

Mii de apărători ai mediului, conduşi de către Greta Thunberg, exercită presiuni asupra candidaţilor, manifestând vineri, cu două zile înaintea alegerilor legislative germane, în întreaga ţară, pentru a cere măsuri decisive împotriva modificărilor climatice, relatează AFP.

În campania electorală, „partidele politice nu au luat în mod suficient măsura catastrofei” climatice, a denunţat într-un interviu acordat AFP conducătoarea în Germania a mişcării „Fridays for future”, Luisa Neubauer.

„Marea schimbare nu va fi posibilă decât dacă exercităm presiuni în stradă (…), dacă sfidăm partidele politice, spunându-le «acum nu mai există scuze»”, a adăugat ea, oferind asigurări că aceste alegeri sunt „extrem de importante”, pentru că ele „vor stabili cursul lucrurilor” în viitoarele decenii.

„Fridays for future” – lansată în 2018 şi devenită tribuna tinerei „generaţii climatice” – organizează vineri cea de-a opta sa „grevă”, în peste 70 de ţări, iar în Germania sunt prevăzute 470 de mobilizări.

Tânăra activistă suedeză, Greta Thunberg, reprezentanta acestei mişcări, urmează să se exprime vineri la Reichstag, sediul Parlamentului german.

În ultima linie dreaptă înaintea alegerilor legislative, sondajele preconizează un meci strâns între Partidul Social Democrat (SPD, centru-stânga), credit pe primul loc, cu 25% dintre intenţiile de vot, şi tabăra conservatoare, Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi Uniunea Creştin Socială (CSU), care s-a redresat a 23% în intenţiile de vot, potrivit unui ultim sondaj publicat joi de Civey.

Verzii (ecologişti) sunt creditaţi, în urma unei campanii considerate dezamăgitoare, cu 15% în intenţiile de vot şi s-ar clasa pe locul trei, urmaţi de Partidul Liberal (FDP), creditat cu 12%.

În timp ce activiştii ecologiştii ies în stradă, principalii trei candidaţi la Cancelarie participă la ultimele reuniuni de campanie, cu 48 de ore înainte de un scrutin decisiv, al cărui rezultat urmează  să fie scrutat de întreaga Europă.

Candidatul conservator Armin Laschet – aflat în dificultate – era aşteptat la Munchen, împreună cu cancelarul Angela Merkel, care se află pe cale să părăsească scena politică, după 16 ani de putere în prima economie europeană.

După ce s-a ţinut departe de campanie, şefa conservatorilor nu-şi menajează eforturile, de o lună, în susţinerea unui Armin Laschet puţin popular şi care şi-a multiplicat greşelile.

Merkel urmează să participe împreună cu Laschet, sâmbătă, la o ultimă adunare, în fieful acestuia, la Aachen.

La rândul său, social-democratul Olaf Scholz, ministrul Finanţelor şi vicecancelar al Guvernului în exerciţiu, urma  să se exprime vineri la Koln, înaintea unei ultime deplasări, sâmbătă, în circumscripţia Potsdam, unde candidează la un mandat de deputat.

Ecologista Annalena Baerbock urmează să efectueze o vizită la Düsseldorf.

Cei trei candidaţi au făcut din protecţia mediului, în programul lor electoral, una dintre marile lor priorităţi ale următorilor patru ani, angajându-se să limiteze încălzirea globală la 1,5°C faţă de nivelul preindustrial.

Modificările climatice sunt o provocare majoră pentru Germania – a patra putere economică mondială – care deţine industrii puternice, dar poluante.

În timpul campaniei electorale, la jumătatea lui iulie, Germania a fost afectată de inundaţii sângeroase, soldate cu peste 180 de morţi, în vestul ţării, şi legate în mod direct de modifcările climatice, potrivit unor experţi.

Greta Thunberg a relativizat, însă, importanţa alegerilor germane în lupta împotriva încălzirii globale.

„Criza climatică nu poate fi soluţionată numai de către partidele politice”, a dat ea asigurări înaintea vizitei la Berlin.

„Nu putem doar să votăm pentru schimbare. Trebuie să fim, de asemenea, cetăţeni activi ai democraţiei şi să ieşim în stradă, pentru a cere o acţiune”, a subliniat ea.

ONU a conchis, într-un nou raport, că o limitare a încălzirii globale la 1.5°C este imposibilă fără o reducere – imediată şi masivă – a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice îndeamnă la o limitare a încălzirii planetei la un nivel de cel puţin 2°C peste nivelul din perioada preindustrială, ideal la 1,5°C.

Însă, pe baza angajamentelor actuale ale statelor membre ale acordului, „lumea este pe drumul catastrofic al  2,7°C”, a avertizat recent secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Sursa foto: Twitter/ Greta Thunberg

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

 1. Hai in gatu madre cu mai multă lupta socialista ca am bagat banii in crypto eco

  • Mii de apărători ai mediului, conduşi de către Greta Thunberg
   -asta nu era dilie cu certificat doveditor ?

  • Efectul fluture. Un copil cu probleme evidente (si poate un pic smecher) influenteaza alegerile intr-o tara puternica si cu populatie numeroasa cum este Germania. De necrezut.

 2. De mult nu mai publicase g4media o știre cu doamna thunberg. Era și timpul.
  Se opune cumva conductei NS2?

 3. Așa a procedat și anul trecut dacă nu mă înșel în Canada, tot înaintea unor alegeri. Dacă ma înșel îmi cer scuze, dar eu așa țin minte. Și atunci a avut o acțiune de genul ăsta care l-a ajutat pe Trudeau. Acum vrea același lucru ca să-i ajute pe „verzii” marxiști. E clar că este o agendă dirijată de la cel mai înalt nivel al puterii globale. Ecologismul nu are nici o legătură cu ceea ce se pretinde. Este noua ideologie care va fi impusă întregii lumi. Sunt si printre noi unii care vor treaba asta. Să stea liniștiți , o să aibe parte de ceea ce își doresc, nu știu dacă o să le și placă . Mie sigur, nu.

 4. In germania câștigă psd-ul german. Poate să facă ea ce vrea. Se votează de cel puțin câteva săptămâni prin corespondenta. Se închide lumina și peste germani. Ce sa zic. Ei vor asta.

 5. Ba dästeptilor protestul asta e in fiecare an la aceasi data. Romania, adica veceul din curtea Europei n-a aflat inca? Ce treaba are Greta cu Germania. Greta a infintat die Grüne?

 6. „inundaţii sângeroase”?
  Erau bune si orele de limba romana la ceva…

 7. Da’ ce cauta aspergerutza asta in Germania?

 8. O panarama de fata. Demonstratie cu steagul homosexualilor. Nu din cauza poluarii se intampla astea.Planeta are un ciclu al ei.Singura poluare e mizeria care o lasam.Un vulcan emite gaze de sute de ori mai mult de cat am poluat noi.Vrajeala neomarxista ca si teorile conspirationiste.