G4Media.ro

VIDEO Grecia: Comemorare a 80 de ani de la primele deportări de…

sursa foto: captura video

VIDEO Grecia: Comemorare a 80 de ani de la primele deportări de evrei spre lagărul de la Auschwitz-Birkenau, în cadrul unei ceremonii organizate la Salonic

Grecia a marcat duminică 80 de ani de la primele deportări de evrei spre lagărul de la Auschwitz-Birkenau, în cadrul unei ceremonii organizate la Salonic (nord), oraş care atunci şi-a pierdut aproape toată comunitatea evreiască, relatează Agerpres.

Purtând baloane albe inscripţionate cu mesajul „Niciodată aceasta”, aproximativ o mie de persoane de toate vârstele s-au îndreptat spre vechea gară din Salonic, unde au început deportările, la 15 martie 1943.

Pe şine de tren au fost depuse numeroase buchete de flori. Deportările au avut loc în vagoane pentru vite, cu aproximativ 80 de persoane forţate sa urce în fiecare vagon, au declarat oficiali la ceremonie.

Aproximativ 46.000 de evrei din Salonic au fost deportaţi la Auschwitz-Birkenau între martie şi august 1943, a declarat preşedintele comunităţii evreieşti din oraş, David Saltiel. Doar 1.950 s-au întors.

„Comunitatea a pierdut 97% dintre membrii săi”, a adăugat el, subliniind că evreii reprezentau la acea vreme unul din cinci locuitori ai Salonicului.

Lucrările la un viitor muzeu al Holocaustului pentru a onora memoria victimelor lagărelor au început, a declarat primarul Konstantinos Zervas în cadrul unei ceremonii la care a participat preşedinta Katerina Sakellaropoulou.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, ambasadorul SUA George Tsunis şi ministrul israelian al Ştiinţei şi Tehnologiei, Ofir Akunis, au asistat la ceremonie.

Grecia a început treptat să onoreze comunitatea evreiască după ce a oficializat relaţiile cu Israelul, în 1990.

Dintre cei aproximativ 77.000 de evrei care trăiau în Grecia înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, mai mult de 86% au murit în timpul celor patru ani de ocupaţie de către Germania nazistă. Astăzi, în ţară trăiesc aproximativ 5.000 de evrei, potrivit Muzeului Evreiesc din Atena.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează