G4Media.ro

VIDEO Foşti prizonieri de război ucraineni acuză acte de tortură în închisorile…

Sursa foto: Pixabay

VIDEO Foşti prizonieri de război ucraineni acuză acte de tortură în închisorile ruse: lovituri în rinichi și piept, abuzuri fizice și psihologice

Foşti prizonieri de război ucraineni afirmă că au fost supuşi torturilor, inclusiv bătăilor şi şocurilor electrice, în timp ce erau reţinuţi într-un centru de detenţie din sud-vestul Rusiei, ceea ce presupune încălcarea dreptului internaţional umanitar de către Moscova, dezvăluie miercuri postul BBC, citat de EFE și Agerpres.

Circa 12 deţinuţi, eliberaţi în schimburi de prizonieri, au denunţat abuzuri fizice şi psihologice din partea ofiţerilor şi gardienilor ruşi de la Centrul de Detenţie Preventivă nr. 2, din oraşul Taganrog, conform celor relatate în interviurile cu BBC.

Potrivit mărturiilor, în centre au existat violenţe extreme şi rele tratamente.

Deţinuţii au acuzat bătăi aplicate bărbaţilor şi femeilor deopotrivă, inclusiv lovituri la rinichi şi în piept, iar gardienii ruşi au ameninţat şi intimidat în mod constant deţinuţii, dintre care unii au făcut mărturisiri false, despre care se presupune că au fost folosite ulterior drept probe împotriva lor în procese, potrivit investigaţiei BBC.

În plus, deţinuţii au acuzat că nu au primit asistenţă medicală adecvată şi s-au înregistrat cazuri de deces.

BBC nu a putut verifica în mod independent afirmaţiile prizonierilor, dar detaliile relatărilor au fost împărtăşite grupurilor pentru drepturile omului şi, acolo unde a fost posibil, coroborate de alţi deţinuţi.

Guvernul rus nu a permis niciunui organism extern, nici măcar ONU sau Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, să viziteze facilităţile, care înainte de război erau folosite exclusiv pentru încarcerarea deţinuţilor ruşi.

Ministerul Apărării rus nu a răspuns la multiple solicitări de comentarii cu privire la aceste acuzaţii.

Peste 2.500 de ucraineni au fost eliberaţi de la începutul invaziei ruse din Ucraina, dar aproximativ 10.000 de prizonieri se află în continuare sub controlul Rusiei, potrivit grupurilor pentru drepturile omului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...