G4Media.ro

VIDEO Erdogan a inaugurat șantierul la construcția giganticului proiect de 45 de…

VIDEO Erdogan a inaugurat șantierul la construcția giganticului proiect de 45 de kilometri care va lega Marea Neagră cu Marmara / De ce se tem criticii Canalului Istanbul

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a inaugurat sâmbătă şantierul primului pod al proiectului ‘Canalul Istanbul’, un gigantic canal paralel cu strâmtoarea Bosfor, o iniţiativă criticată de opoziţie şi de apărătorii de mediu, relatează AFP, citată de Agerpres.

‘Deschidem astăzi o nouă pagină în istoria dezvoltării Turciei’, a declarat Erdogan la ceremonia de aşezare a pietrei de temelie a podului.

Canalul ar urma să aibă o lungime de 45 km şi să constituie o strâmtoare artificială la vest de Istanbul unind, de la nord la sud, Marea Neagră şi Marea Marmara.

Erdogan a consacrat aproape întreg discursul de sâmbătă apărării proiectului, din care a făcut o cauză personală.

Criticii îl acuză pe preşedinte că se agaţă de un proiect care va conduce Turcia spre o catastrofă ecologică şi o îndatorare pe cât de masivă, pe atât de inutilă.

Enumerând riscurile prezentate de numărul tot mai mare de nave care traversează Bosforul, Erdogan a spus că proiectul vizează mai ales să ‘asigure securitatea cetăţenilor la Istanbul’ şi să permită Turciei să ocupe ‘un loc mai important’ în comerţul internaţional.

‘Toate etapele proiectului au fost concepute în conformitate cu ştiinţa’, le-a replicat el criticilor.

Proiectul a suscitat critici şi din străinătate, mai ales din Rusia, ţară care se teme că va da accesul în Marea Neagră facilitat pentru navele adversarilor săi din NATO.

Convenţia de la Montreux din 1936, care reglementează navigaţia în strâmtorile Bosfor şi Dardanele, obligă statele neriverane Mării Negre să anunţe cu 15 zile în prealabil trecerea navelor lor, care nu pot rămâne decât pentru o durată limitată.

‘Acest proiect nu încalcă (Convenţia de la) Montreux’, a afirmat fostul prim-ministru Binali Yildirim, care a luat cuvântul înaintea lui Erdogan în deschiderea ceremoniei de lansare a şantierului.

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Urrraaa… mai multe chinezarii in portul constanta.
    Stie cineva cat va fi taxa de trecere?

    • Stie cineva cum va fi afectat ecosistemul Marii Negre si Marmara dupa deschiderea unei a doua cai prin care M. Neagra se varsa ne-natural in M. Marmara?
      Ca probabil inginerii turci, experti faimosi in constructii care mai de care mai trainice 😠 s-or fi gandit la toate…

  2. Erdogan a găsit leacul de a scăpa de deținuții politici. A luat lecții de la Stalin, care a construit canale cu deținuți politici și prizonieri de razboi și Dej, care a construit parțial Canalul Dunare-Marea Neagra. Deținuții politici care vor ajunge la canalul Istanbul, vor avea șanse minime să scape cu viață.