G4Media.ro

VIDEO Dragoș Tudorache despre raportul Matic din Parlamentul European: E despre drepturile…

VIDEO Dragoș Tudorache despre raportul Matic din Parlamentul European: E despre drepturile femeilor, despre politicile de sănătate publică. Din păcate, toată discuția s-a concentrat pe prostia cu bărbații care nasc

Europarlamentarul Dragoș Tudorache (USR PLUS) respinge drept ”o prostie” declarațiile unor europarlamentari români potrivit cărora un raport adoptat de Parlamentul European le-ar da dreptul bărbaților să nască. Tudorache spune că raportul Matic, care solicită statelor membre UE să garanteze accesul femeilor la avort, are în centru ”drepturile femeilor și politicile de sănătate publică”.

Europarlamentarul român spune că legislația din România privitoare la avort este ”echilibrată” pentru că ”vine tocmai dintr-un istoric foarte dureros”, dar critică faptul că unii medici invocă ”clauza de conștiință” pentru a le refuza pacientelor acest drept.

Interviul VIDEO integral:

 • Cele mai importante declarații ale lui Dragoș Tudorache:

Despre votul la raportul Matic: Nu a fost foarte controversat. El tratează subiecte care ar trebui să fie elemente de normalitate. E un raport despre drepturile femeilor, despre politicile de sănătate publică pe care un stat membru al trebui să le adopte. Din păcate, toată discuția s-a concentrat pe prostia cu bărbații care nasc, pentru toți oamenii cu scaun la cap e limpede că nu despre asta e vorba. Sunt elemente care țin de violența domestică, accesul la vaccinul împotriva cancerului de col uterin.

Sunt chestiuni care dor și sunt foarte acute în toate societățile din UE, chiar și în cele mai evoluate, pentru că femeile au nevoie de politici de sprijin care să le protejeze drepturile.

Putem căuta un fond politic, el pleacă și din unele derapaje din unele state membre. Polonia este cel mai bun exemplu, cu înăsprirea legislației privind avorturile. Dar raportul nu este despre avort – e și el menționat, dar e o mică parte. El e motivat de nevoia de politici complexe de sănătate publică pentru femei

Despre clauza de conștiință a medicilor vs. drepturile pacientelor care vor să facă avort. Fără doar și poate, dreptul pacientului e mai puternic decât clauza de conștiință. E un semnal de alarmă și față de ce se întâmplă inclusiv la noi în țară, medici care invocă dreptul la propria conștiință refuzând un act medical legal și legitim. Este un fenomen foarte îngrijorător, nu știu să scrie undeva în jurământul lui Hipocrate că un medic are dreptul să invoce această libertate de conștiință, ea trebuie lăsată la ușa cabinetului medical.

Vine pe fondul unor campanii văzute din păcate în ultimii ani și în România, și la nivel european și global, în care sunt amestecate într-un mix nesănătos chestiuni care țin de valorile creștine, de libertăți, de conștiință. Și se ajunge la un rezultat care nu ajută pe nimeni, decât pe acei oameni cu vederi extreme și partidele politice care tind să preia acest mesaj pentru că văd un avantaj populist în el.

Raportul nu este un raport legislativ, nu a fost dat în cadrul unei propuneri legislative. Nici nu s-ar putea de altfel, politicile de sănătate publică sunt exclusiv naționale. E un act politic prin care Parlamentul European a tras un semnal de alarmă pe anumite măsuri necesare. El îndeamnă statele membre să-și revizuiască politicile acolo unde e necesar. Fiecare stat membru e liber să-l urmeze cum crede de cuviință

În privința avortului, România are o legislație echilibrată, care vine tocmai dintr-un istoric foarte dureros și pe care cei care acum trâmbițează sus și tare ar trebui să-l înțeleagă. Să înțeleagă ce a însemnat pentru România politica de interdicție totală a avorturilor.

Sunt de acord cu libertatea individului de a-și determina singur modul în care înțelege să-și ducă viața, mai ales când e vorba despre propria identitate, propria viața, propriile opțiuni. Tocmai pentru că sunt un liberal din acest punct de vedere mi se pare logic să urmez o identitate pe care fiecare comunitate alege asumat să și-o folosească

Despre acuzațiile aduse de unii liberali și PSd-iști: Este o lașitate fără margini și o dezamăgire. Eu nu am o problemă cu votul colegilor din coaliție, ei trebuie să răspundă propriului electorat, care reprezintă valori liberale. Noi nu am criticat niciodată votul colegilor noștri. Nu am înțeles, sunt profund dezamăgit, felul în care au atacat opțiunea noastră politică. Au ales să voteze în bloc alături de ultraconservatorii europeni, cu orientări către marginea din dreapta a eșichierului politic. Ce nu înțeleg este modul în care mulți liberali au înțeles să atace pe niște elemente frivole votul unor colegi de coaliție.

La PSD am văzut și mai multă lașitate, s-a cam fugit de la acest vot. Interesant e că vine după noua doctrină anunțată de Vasile Dâncu, stânga conservatoare. Asistăm la o fugă după un electorat care pare foarte ușor de atras cu poziționări populiste.

Despre educația sexuală: Elevii au nevoie de educație sexuală pentru că face parte din modul în care ei se pregătesc pentru viață. Trebuie să vedem dacă în curiculă avem această parte de educație suficient tratată. Eu înțeleg că nu avem la acest moment suficient acoperită această parte și se cam vede în viața de zi cu zi – suntem pe primul loc în Europa la nașterile sub 18 ani, un fenmen serios pe cre nu-l putem trata decât cu educație. Vrem să-i punem explicit eticheta educație sexuală sau să o ascundem sub alte etichete? Eu cred că trebue să ne asumăm, nu înțeleg de ce să ne ascundem: e nevoie de educație sexuală, altfel își iau informația din altă parte. Cred că putem în Parlamentul României să găsim echilibrul necesar legat de vârsta de care să introducem această educație. Proprii mei copii încep educația sexuală de la nivelul gimnaziului, cred că este o vârstă potrivită.

Legat de poziția BOR: Sunt creștin, dar nu amestec niciodată una cu alta. România este un stat laic, politicile de educație se fac de către stat.

Despre pașii pe care ar trebui să îi facă România după raportul Matic: La nivel legislativ nu văd pe care trebuie să le facem în Parlamentul României. Dar la nivelul politicilor de sănătate ar fi posibil accesul mai facil la vaccinare împotriva cancerului de col uterin șii diagnosticarea timpurie a unor boli

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

33 comentarii

 1. Minți înguste, spălate pe creier de BOR.

 2. „Întrucât, în anumite circumstanțe, bărbații transgen și persoanele non-binare pot, de asemenea, să rămână însărcinate și ar trebui, în astfel de cazuri, să beneficieze de măsuri în ceea ce privește sarcina și serviciile de îngrijire legate de naștere fără discriminare pe criterii de identitate de gen”, prevede articolul N.

  Rezoluția votată de eurodeputați sugerează că încălcările drepturilor sănătății sexuale și reproductive ale femeilor sunt o formă de violență împotriva femeilor și fetelor și împiedică progresul către egalitatea de gen.

  Unde-i prostia, domnule Tudorache?

  Băgați în aceeași oală femeile și toți bolnavii mintal și sexual?

  • Gik, tu n-ai citit indeajuns despre ce inseamna deviatiile medicale in care se incadreaza si aceste situatii, barbatii transgen si persoanele non binare, ori cele gay sau lesbiene ! Asculta ce-ti spun, nu mai condamna atat de groaznic in lipsa de cunostinte minime….! Sa-ti zic cateva cuvinte pe care, inainte de a le comenta si condamna, citeste-le si judeca-le nitel : acesti asa-zisi de catre tine bolnavi mintal si sexual, sunt doar niste purtatori, poate genetici, ai abaterilor de la normalitate ! Nu si-au dorit niciodata asta, nu si-o doresc, dar trebuie sa supravietuiasca in lumea care ii condamna, altfel ! Tu insuti nu ai vreun merit ca mama ta te-a nascut sanatos la trup iar societatea nu condamna inca pe cei nesanatosi la minte si, deci, poti vietui nederanjat in lumea aceasta ! Iti poti imagina ca te-ar durea capul permanent, medicii, toti la care-ai fost ti-au zis ca nu este tratament, si trebuie s-o duci pana la sfarsitul vietii asa…? La fel este cu genurile pe care le condamni tu ! Te duce intelectul sa intelegi asa ceva…? Sau ii dai inainte, ca-n Arabia Saudita, unde gay-i si lesbienele sunt condamnati la moarte…?

 3. Waxer este un cetățean care vorbește cu wax albina? Intreb pentru Ciolacu și Grapinni.

 4. Tu că faci dragoste la kk ai mai mulți neuroni

 5. Retarzilor (pleonasm la USR), nu mai deviați discuția spre avort și alte alea, unde numa Polonia are apucături anormale. Puteați foarte bine să votați articolele folositoare și să excludeți sau să respingeți anormalitățile cu imbecilii care vor să-și taie organele pe banii noștri. Puneți piciorul în prag și în fața acestor inepții demne de Clotilde.

 6. Dragosele, mai baiatule, despre tine aveam o parere foarte buna si nu o schimb asa usor….nu e cazul sa iei apararea lui taica Ciolos….., sunteti voi in parlamentul european, dar voturile le obtineti in Romania, cea ortodoxa…educatia sexuala e bine sa ramana la ora de biologie, poate schimbat putin programa, de acord…vorbeste profesorul de biologie despre asta…, dar din clasa a 5-a si nu in fiecare saptamana si fara popularizarea culturii lgbt…care nu trebuie demonizati, dar nici discriminati pozitiv.

 7. Daca zicea ceva europarlamentarul PSD Ciolachus era tratat la fel. Ca el fiind şăf tre’ sa se priceapa la toate… din astea cu familia tradidiotionala, constitutie si alte vrajeli care sa te fereasca de banii care sunt la ei

 8. Se vede efectul apartenentei lui Cioloș la MISA.

  E mândru Bivolaru de el.

  • La gloata?

  • Se observă și apartenența ta la credință ortodoxă prost înțeleasă! Și la mediocritate în gândire.

 9. Corect! Foarte pertinent.

  Singura asistenta medicala pe care ar trebui sa o primeasca cei trans si alte fiinte non binare ar fi un consult psihiatric.

  • Următorul pas gândit de Cioloș si compania e decontarea de la CNAS a operațiilor pentru schimbare de sex . Sa aibă tot romanul plătitor de taxe șansa sa participe la aceasta minunăție

 10. Raportul respectiv e o înșiruire de lozinci propagandistice. Mai nasol e ca prin politicile ce vor fi implementate vor suferi tocmai femeile…

 11. Domnule Tudorache, probabil e adevărat că jurămntul lui Hipocrate nu spune că medicul ar avea dreptul să acționeze după propria conștință, însă nu cumva spune ceva despre a face totul pentru viață, și nu împotriva ei?! Nu credeți că am ajuns să trăim timpuri aberante, în care un copil, nenăscut, ce-i drept, este asimilat unei boli, de care un medic trebuie să te vindece?

  • Si bineinteles nimic despre fonduri alocate in cercetare pentru eradicarea cancerului de prostata. Viata barbatilor nu intereseaza cercurile elitelor progresiste, sa faca dracului mai repede autostrazile, podurile, fundatiile pentru spitale, gradinite si malluri…

 12. USR-iștii au mai mare grijă de animale decât de copii chiar dacă sunt nenăscuți.Majoritatea acestor panarame nu au copii de asta înverșunarea cu alocațiile copiilor dar drepturi pentru LGBTși alți ciudați.

 13. Voi ăștia useristominusistoplusisto le întoarceți mai ceva ca la Întorsura Buzăului, Sa dea Bunul Dumnezeu sa-i vad în luna a 5-a pe Barna și Cioloș, borand pe la colturi în parlament. Dacă o fi asa atuncea și eu votez ca cei 2 și toți masculi din usr și + sa si-o tragă la dorsali pana rămân embarasati.

 14. Dupa useristul asta medicii nu au voie sa refuze avortul….asta e prost gramada…ar trebuii sa participe la un avort..sa vada cum acel fetus este scos pe bucati..desi este viu…cica se declara crestin…e dorr un redus ……

 15. Băbăieți, vouă nu vi se pare aiurea că știți voi mai bine că femeile nu aveau nevoie de acestă decizie politică în PE?

  Adică dreptul femeilor la sănătate nu a fost niciodată respectat pe deplin, dar voi veniți acum să ne spuneți că totul era roz.

  Păi voi știți că în Australia cancerul de col uterin a devenit aproape eradicat datorită unui vaccin anti-HPV care în România nu s-a folosit din cauza isteriei declanșate de fundamentaliștii ortodocși și de conspiraționiști?

  Și mai aveți tupeul să spuneți că avem de toate și legile se respectau și înainte. Dacă aș fi dumnezeu v-aș transforma în femei, să vedeți câte din drepturile voastre sunt respectate.

  • pe fata…”Dacă aș fi dumnezeu v-aș transforma în femei” puterea absoluta, visul fiecarui despot marxist sau fascist dus cu pluta…

  • ca dumnezeu îi asculta si pe fanii lgbt, lasandu-i sa se automutileze in sexul opus . liberul arbitru…din pacate multi se razgandesc sau se sinucid. Toate astea cu incurajarile idiotilor din tribune care si-au pierdut uzul ratiunii…

 16. Draga Dragos, o prăjitură in care pui doaaar un strop de găinaț nu mai e prăjitură. Asa ca nu-ncerca sa ne-o vinzi ca prajitură.

 17. Gikule, tată, ai trei ani sau 90? Ăsta e raspuns ori de creșă ori de azil de bătrâni cu demență.

 18. Sefii UE someaza o tara sa abroge o lege de bun simt sau sa iasa din Uniune ; UEFA felicita miscarea LGBDT si isi scjimba pentru cateva zile emblema in culorile curcubeului; cuvinte comune, fara conotatie negativa, precum negru , tigan , etc.. urmeaza sa fie intezise si scoase din vocabular..
  Nici nu ma gaindeam ca dintrun pro-european convins sa ajung ,intr-o perioada relativ scurta, un eurosceptic. Ca orice extremism, fundamentalismnul progresist ,promovat de sefii UE si partidele neo-marxiste din tarile membre, e nociv si cred ca va duce, intr-un sfarsit, la pierderea increderii populatiei si surparea temeliei UE… asta daca ,intre timp ,nu se va fi format deja o majoritate de spalati pe creier, permeabila si binevoitoare la orice aberatie decreteaza Fratele cel Mare.
  Daca nu se schimba ceva, ne intoarcem in 1984.

  • Nu există cuvântul „neo_marxist! Nu vă mai dați culți că oricum e tam tam pentru nimic . Dacă nu-i era rahatul ăsta de spatiu online nimeni nu cârâia cu privire la măsurile autorităților privind indivizi de orice „sex ” ar fi ei . Ne dăm cu capul de pereți și încercăm să devenim interesanți dar nu empatizam cu oameni care chiar au probleme serioase . Ne dăm mari creștini dar uităm cea mai importantă poruncă-să-ți iubești pe aproapele- că doar trebuie să avem și noi „jihadul „nosțru . În loc să facem binele dezinteresat, să oferim o mână de ajutor cui are nevoie, să dăruim din puțin și celor în nevoi, preferam să judecăm. Cine suntem noi să avem dreptul acesta?

 19. un barbat care se considera ‘femeie’, poate merge la ginecolog pt un test papanicolau?

 20. Femeia daca moare dind nastere unui prunc are parte de mintuire . Este o eroina .
  Pruncul este un dar de la Dumnezeu . Femeia care il ucide in pintece si il arunca la gunoi este o criminala . Indiferent ce se stabileste in constitutii sau in legi imbecile facute de cretini . Sexul este oentru nastere de prunci nu pentru placeri imbecile .
  Femeie , ai dreptul sa alegi daca ramii sau nu insarcinata , sa alegi cu cine ramii insarcinata dar nu sa ucizi in pintecele tau . Nu e treaba mea daca toate astea nu intra in capetele seci si / sau cretine .

  Comentariile de la animale care se multumesc sa traiasca pentru mincare , bautura , sex si televizor le ignor .

 21. Urmarind comentariile devine din ce in ce mai clar ca trolii basarabeni platiti de rusi pregatesc terenul pentru referendumul iesirii Romaniei din UE (organizat de PSD / AUR dupa ce vor castiga alegerile din 2024) si alipirea tarii grupului de la Visegrad.

  Aceasta este miza. Nu va lasati dezinformati de cele 30 de comentarii scrise de aceiasi 2-3 troli rusi cu conturi false si judecati prin prisma propriei constiinte.

  P.S. Frecventa acestor comentarii doar va creste in urmatorii ani, iar dezinformarea va fi din ce in ce mai mare, scopul rusilor fiind de a semana haos si nesiguranta in societatea romaneasca, haos si nesiguranta ce prevad ei ca vor creste numarul de voturi pentru extreme (fie ele de dreapta sau de stanga). In UK au reusit, nu ii lasati sa reuseasca si in Romania.

  • Da, mai, orice comentariu care critica politica actuala iresponsabila a conducerii UE , sigur e scris de vreun postac platit de rusi, chinezi, martieni sau klingonieni.

   Noi singuri ne ducem caruta europeana cu oistea-n gard, iar pentru asta ,binenteles, altii sunt de vina. Mai degraba, cred ca Putin, in momentul de fata ,e mare fan al zicerii lui Napoleon: „Nu deranja un adversar cand greseste”, pentru ca se vede cu ochiul liber cum in Vest e inceputa o cursa dementa si sinucigasa intru faurirea omului nou.
   Traditia, natiunea, eticul, memoria, religia toate reprezinta un balast pentru omul nou, asa ca trebuie extirpate.
   S-a creat si o noua Inchizitie care are ca ideologie progresismul si corectitudinea politica.

   Marx ar fi mindru de urmasii sai.

 22. Dacă nu băgau „prostia” în document, poate trecea la vot. Au ales să sacrifice punctele mai moderate pentru câteva puncte extrem de radicale. Asta arată care era, de fapt, prioritatea.