G4Media.ro

VIDEO Descoperire inedită în Indonezia / Oamenii de știință au găsit prima…

Sursa foto: Captură video - YouTube / PensoftPublishers

VIDEO Descoperire inedită în Indonezia / Oamenii de știință au găsit prima plantă carnivoră care prinde prada sub pământ

Oamenii de știință au descoperit o plantă carnivoră care crește în subteran dispozitive de prindere a prăzii, hrănindu-se cu creaturi subterane precum viermi, larve și gândaci, relatează CNN.

Specia de plantă de tip „ulcior” nou descoperită a fost dezgropată în provincia indoneziană Kalimantan de Nord, pe insula Borneo. La fel ca alte plante cu „ulcior”, Nepenthes pudica are frunze modificate, cunoscute sub numele de capcane cu gropi sau ulcioare, în care prada sa cade înainte de a fi consumată. (O specie este atât de mare încât poate prinde șobolani).

Nicio altă specie de plantă cu ulcior cunoscută de știință nu-și prinde prada sub pământ.

Planta formează lăstari subterani specializați cu frunze mici, albe, fără clorofilă, au spus cercetătorii. Ulcioarele sunt mult mai mari decât frunzele și au o culoare roșiatică.

„Această specie își plasează ulcioarele cu o lungime de până la 11 cm sub pământ, unde sunt formate în cavități sau direct în sol și prind în capcană insectele care trăiesc sub pământ, de obicei furnici, acarieni și gândaci”, a declarat autorul principal al studiului, Martin Dančák de la Universitatea Palacký din Olomouc, Republica Cehă, într-un comunicat de presă.

Se cunosc doar alte trei grupuri de plante carnivore care captează prada subterană, dar toate folosesc mecanisme de captare foarte diferite și, spre deosebire de Nepenthes pudica, pot prinde doar organisme minuscule, au precizat cercetătorii.

„În mod interesant, am găsit numeroase organisme care trăiesc în interiorul ulcioarelor, inclusiv larve de țânțari, nematode și o specie de vierme, care a fost, de asemenea, descrisă ca fiind o specie nouă”, a declarat Václav Čermák de la Universitatea Mendel din Brno, Republica Cehă, care a făcut, de asemenea, parte din echipa de cercetare.

Norocul a jucat un rol în descoperirea sa. Oamenii de știință au observat pe muntele pe care îl explorau plante care semănau foarte mult cu Nepenthes, dar care nu produceau ulcioare. O primă căutare a arătat un ulcior deformat care ieșea din sol.

„La început, am crezut că era un ulcior îngropat din greșeală și că condițiile locale de mediu au cauzat lipsa altor ulciori”, a declarat Ľuboš Majeský de la Universitatea Palacký din Olomouc, care a făcut parte din echipa de cercetare.

„Cu toate acestea, pe măsură ce am continuat să găsim alte plante fără ulcior de-a lungul ascensiunii spre vârf, ne-am întrebat dacă o specie de plantă de ulcior ar fi putut evolua spre pierderea carnivoriei, așa cum se observă la alte plante carnivore.”

Dar apoi, când făcea fotografii, Majeský a spus că a smuls o zonă de mușchi de la baza unui copac; dezvăluind o grămadă de ulcioare cu o nuanță bogată maronie.

Această descoperire este importantă pentru conservarea naturii în partea indoneziană a insulei Borneo, care este un punct fierbinte al biodiversității.

„Sperăm că descoperirea acestei plante carnivore unice ar putea ajuta la protejarea pădurilor tropicale din Borneo, în special la prevenirea sau cel puțin la încetinirea transformării pădurilor virgine în plantații de palmieri de ulei”, a declarat Wewin Tjiasmanto de la grupul indonezian de conservare Yayasan Konservasi Biota Lahan Basah din Surabaya, care a ajutat la descoperirea noii specii.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Oamenii a găsit? Pe bune?