G4Media.ro

VIDEO Cine este pensionarul de 87 de ani care și-a donat economiile…

VIDEO Cine este pensionarul de 87 de ani care și-a donat economiile spitalului din Cugir. Mircea Ionescu a fost maistru la forjă și muncește de la 10 ani

Mircea Ionescu, bărbatul de 87 de ani care și-a donat spitalului din oraș economiile de 10.000 de lei, adunate din pensia lui și a soției, ne primește prietenos în apartamentul aranjat după moda anilor 80, curat și aerisit, aflat la parterul unui bloc vechi din Cugir. Cu greu i-ai putea ghici vârsta, cu toate că duce în spate zeci de ani de muncă la forjă și multe greutăți.

Soția sa este bolnavă din anul 2008. De atunci, a fost internată de 36 de ori, peste tot în țară. De fiecare dată, bărbatul a fost cu ea.

Așa a ajuns să cunoască bine starea spitalelor românești și a considerat că trebuie să ajute.

Familia Ionescu

”Soția are 83 de ani. Cu ea m-am sfătuit să donăm acești bani. Am zis amândoi să facem ceva pentru situația prin care trece țara. Și noi am fost în spitale, știm cu este și ce nevoie de ajutor este. Am zis: cât mai trăiesc, dom’le… Dacă nu ajutăm acum…” spune Mircea Ionescu.

Vorbește cu greu despre donația făcută și nu spune un cuvânt în legătură cu un alt gest, pe care l-a făcut mai recent, de 1 iunie: a donat 2.000 de lei unui centru de ocrotire a copiilor, lucru pe care îl aflăm de la un reprezentant al primăriei.

Vorbește însă cu drag despre Cugir, orașul care l-a adoptat în 1952. ”Fabrica asta (Uzina Mecanică n. red.) a crescut sub ochii mei. N-a fost nimic, doar câteva secții. A fost crema specialiștilor din România aici. Lucrau peste 18.000 de oameni, din Cugir și din toată zona din jur. Ne-au ajutat cehoslovacii de la Skoda. Am muncit mult și a fost greu” spune pensionarul.

A fost maistru la forjă timp de 38 de ani, dar lucrează de la 10 ani, din perioada războiului, când tatăl său era pe front, iar mama sa rămăsese acasă cu patru copii.

Îi dau lacrimile când își amintește. Lucra la o brutărie din Pitești și reușea să aducă acasă o parte din hrană, dar, dincolo de ceea ce spune, poate fi intuită o suferință adâncă: ”Lucruri pe care le-am văzut atunci, n-aș vrea să le mai văd vreodată”.

”Am trăit cu regele, cu rușii, cu comuniștii care au zis că ne dau tot și ne-au luat tot… N-am mai prins nici străjer, nici pionier. Când am fost în practică, am cunoscut Ardealul și am rămas aici, la Cugir, cu soția. Aveam 19 ani. Sunt 68 de ani de atunci”, își amintește el.

A muncit mult la fabrică. Și-a construit o casă însă a fost nevoit să o vândă în urmă cu câțiva ani pentru că nu mai putea să o întrețină. Așa a ajuns la bloc, într-un apartament cu două camere, la parter, de unde îi este mai ușor să-și scoată soția pe afară. Are și un fiu, care este stabilit la Alba Iulia.

”Îl știu bine de la fabrică. Este un om care toată viața a fost modest, foarte respectat în comunitate și care a muncit mult. Dumnezeu să îi dea sănătate” spune Dumitru Giurcă, un fost coleg al acestuia, care locuiește și el în zonă.

Povestea donației a fost prezentată în cadrul proiectului ”România ajută”, derulat de G4Media în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer.

Povestea pensionarului de 87 de ani, care și-a donat economiile către spitalul din Cugir, a câștigat voturile cititorilor G4Media.ro în cadrul proiectului ”România Ajută”.

Mircea Ionescu a fost premiat de G4Media.ro și Fundația Konrad Adenauer cu 5.000 de lei pe care, spun apropiații săi, nu a dorit să o accepte inițial. Ulterior, s-a gândit că banii îl vor ajuta să facă și alte gesturi la momentul la care va considera că este nevoie.

În cadrul proiectului, derulat în lunile aprilie, G4Media.ro a publicat 200 de articole despre exemple de solidaritate în vremea epidemiei.

Foto/video: G4Media

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

22 comentarii

 1. Ar fi fost un gest foarte frumos daca s-ar face ceva util cu banii aia. Dar probabil se vor cumpara masti la 5 lei bucata 🙂

  • Ar fi un gest normal sa ii înapoieze banii domnului. Atâta timp cât nu se pune stop mânăriilor și furtișagurilor din sistem, nimeni nu ar trebui sa mai doneze un ban. Se plătesc contribuții, nu numai din salarii ci și din alte venituri. Când ajungi după 20 de ani de cotizat cu o problema la medic ți se închide ușa în nas, in cele mai multe cazuri. Sa doneze medicii că au de unde, nu bieți pensionari care trăiesc de pe o zi pe alta.

 2. Omul ăsta e un patriot adevărat.
  Ăia care doar propagă conspirații nu sunt.

 3. Felicitari domnule!

  • Nu va grabiti cu laudele noi nu tinem cu batrini ati uitat batrini sunt zobi lu voiculescu si a3

  • Imparti oamenii in niste tabere care nu exista

 4. Toată stima pentru acest om, cu o viață dedicată meseriei pe care și-a ales-o.
  El este unul din pensionarii cu care „mult-iubitii” noștri politicieni joacă alba-neagra cu mărirea de 40% a pensiilor.
  PS. Chiar sunt curios, e imposibil să nu apară vreun comentator inept pe aici care să spună că, dacă omul are 87 de ani, sigur a fost comunist și, probabil, colaborator al Securității. Plus că a donat banii unor medici spagari.

  • Alba neagra cu pensiile joacă întregul electorat care acceptă gogoși în campanie și nu se gândește la consecințe. Ne-am educat politicienii să ne mintă. Dacă măcar odată ar fi venit politicul și ar fi spus că promite mai puțin decât alte partide pentru că dacă oferă mai mult se vor dezechilibra niște mecanisme economice, iar alegătorii ar fi premiat onestitatea și ar fi votat majoritar responsabil, azi politicienii nu ar mai propune măriri care nu se pot da, pomeni care ne îndatorează pe 100 de ani și construcții care nu se pot face. Ce-ai spus to acolo e gargară ieftină ca să deturneze un articol de bun simț care popularizează o faptă bună și atât.

  • Ba esti nebun daca aude partidul te da afara ca vorbesti asa frumos de batrini batrini sunt ai lui voiculescu si a3

 5. Salariul unui medic roman 4-5000 euro net per luna.
  Dl a donat 10.000 ron, nici macar jumatate din salariul unui medic!

  Medicii romani nu au donat nici macar un leu in criza asta!

  Intelegem acum nulitatea gestului sau relativ la sistemul de sanatate romanesc!

 6. Felicitari.Un exemplu extraordinar.Dumnezeu sa-i ajute.

 7. Ai dreptate doar dacă compari donația acestor doi foarte frumoși bătrîni cu nevoile sistemului sanitar românesc; însă nu așa este ,,fair” – ci să o apreciezi în raport cu resursele lor.

 8. Cred că este ultima dată când mai intru pe site-ul G4Media.
  Omul este în regulă, dar cum să zici că a donat 10.000 lei și a fost premiat cu 5000 lei, pe care a hotărât să îi țină? Totul pare o aiureală.

  • @MVM nu și tulburat, la-s că lângă cei 5000 lei care au rămas mai pui tu 5000 lei și sau făcut 10 000 lei . șî gata-i suma..iese.
   Gestul omului a fost mai mult decât lăudabil pentru că s-a gândit la oamenii bolnavi.
   Merită toate felicitările !!!

 9. Daca donezi bani unui talhar este un act de caritate? Sistemul sanitar are destui bani pe mana, este nevoie de corectitudine.

 10. Badalau la 50 mil euro avere din furaciuni cat a donat?
  Si altii ca Badalau.
  Norocul este ca aceaste tara nu sta in cei ca Badalau si alti baroni si baroneti.
  Numai ca trebuie odata si odata sa stergem cu ei pe jos pentru totdeauna.
  Asta putem sa o facem numai la vot.

 11. O specie de oameni pe cale de disparitie, cetateni simpli cu un caracter nobil.

 12. Oare unde gresim noi ca natie de oamenii ca si acest Domn sunt atat de rar?

  Educatie sau Religie? Poate ca trebuie sa inlocuiesc „sau” cu „si”? 🙂

 13. A dat banii degeaba . Mai bine dadea banii pe drum la oameni daca nu avea ce face cu ei…
  Spitalul din cugir trebuia demolat demul . Oricum e degeaba . Ne tratam in farnacii . Aduc toti medici prosti iesiti din scoala care nici macar ,nu au cei 7 ani de acasa . Nici sa vorbeasca frumos, nu stiu.
  Eu tot timpul merg la sebes sau alba cand am probleme .

 14. A dat banii degeaba . Mai bine dadea banii pe drum la oameni daca nu avea ce face cu ei…
  Spitalul din cugir trebuia demolat demul . Oricum e degeaba . Ne tratam in farnacii . Aduc toti medici prosti iesiti din scoala care nici macar ,nu au cei 7 ani de acasa . Nici sa vorbeasca frumos, nu stiu.
  Eu tot timpul merg la sebes sau alba cand am probleme .