G4Media.ro

VIDEO China anunță donarea a 2 miliarde de doze de vaccin și…

VIDEO China anunță donarea a 2 miliarde de doze de vaccin și renunță la proiecte energetice pe bază de cărbune în străinătate

Preşedintele Xi Jinping a reiterat marţi, în discursul pronunţat în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU de la New York, intenţia Chinei de a furniza lumii până la sfârşitul anului două miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Preşedintele Xi Jinping a prezentat acest angajament într-o intervenţie video înregistrată în care a subliniat intenţiile paşnice ale Chinei în relaţiile internaţionale şi a afirmat că ţara sa nu-i va invada sau hărţui niciodată pe alţii şi nici nu va căuta hegemonia.

Totodată, liderul chinez a anunţat că Beijingul nu va construi noi proiecte energetice pe bază de cărbune în străinătate.

„China va intensifica sprijinul acordat altor ţări în curs de dezvoltare în ceea ce priveşte dezvoltarea energiei verzi şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon şi nu va construi noi proiecte energetice pe bază de cărbune în străinătate”.

Xi nu a furnizat detalii, însă, în funcţie de modul în care va fi aplicată, această măsură ar putea limita semnificativ finanţarea centralelor pe cărbune din ţările în curs de dezvoltare.

China a fost supusă unor mari presiuni diplomatice pentru a pune capăt finanţărilor de acest tip în străinătate, deoarece aceasta ar putea facilita la nivel global îndeplinirea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon stabilite prin Acordul de la Paris.

China, cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră din lume, depinde încă foarte mult de cărbune pentru nevoile sale interne de energie.

Xi Jinping a repetat promisiunile făcute anul trecut privind atingerea unui vârf al emisiilor de dioxid de carbon înainte de 2030 şi neutralitatea carbonului înainte de 2060.

Rivalitatea cu Statele Unite nu a fost menţionată în mod direct în discursul său.

Preşedintele chinez a mai afirmat că este necesar „să fie respinsă practica formării unor cercuri mici sau cea a jocurilor cu sumă zero”, o posibilă referire la forumul QUAD (SUA, Australia, India, Japonia).

China a avertizat săptămâna trecută în legătură cu intensificarea cursei înarmărilor în regiune după ce SUA, Marea Britanie şi Australia au anunţat o nouă alianţă de securitate în zona indo-pacifică, AUKUS, care va oferi Australiei tehnologia şi capacitatea de a lansa submarine cu propulsie nucleară.

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Perfect! Acum sa ne rugam sa nu bata vântul spre brusel și sa le strice aerul Ursulei și lui timermans. Și pana la urma de de ai vrea sa aibă lumea energie ieftină și la indemna când poți sa faci mori de vânt și oglinzi sa le vinzi idioților care plătesc curentul și caldura la preț de icre negre dar sunt fericiti.

  2. uite, rusii exporta vaccinuri, dar neaga boala cat sa faca rau Dacului Liber

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.