G4Media.ro

VIDEO Cel puţin 44 de morţi după o busculadă de proporții din…

VIDEO Cel puţin 44 de morţi după o busculadă de proporții din Israel cu prilejul sărbătorii Lag Baomer

Cel puţin 44 de persoane şi-au pierdut viaţa într-o busculadă de proporţii produsă în cursul nopţii, în timpul unui pelerinaj la care participau mii de evrei în nordul Israelului, a anunţat vineri dimineaţă Ministerul Sănătăţii, precizând că zeci de răniţi au fost transportaţi spre şase spitale, transmit dpa şi AFP, citată de Agerpres.

Magen David Adom – echivalentul israelian al Crucii Roşii – menţionase iniţial un bilanţ de cel puţin 20 de răniţi în stare critică, revenind apoi cu o nouă estimare în care informa despre „zeci de morţi” şi zeci de răniţi grav.

În mijlocul nopţii, luminile intermitente ale zecilor de ambulanţe luminau întunericul în apropierea Muntelui Meron, scena tragediei.

Echipele de salvare au menţionat iniţial prăbuşirea unor gradene ca fiind cauza rănirii unor participanţi la pelerinaj. Ulterior, au comunicat că a fost vorba despre o busculadă de proporţii .

Zeci de mii de persoane participau în noaptea de joi spre vineri la acest pelerinaj anual, cel mai mare eveniment public din Israel de la începutul pandemiei de COVID-19.

Pelerinajul, care are loc cu ocazia sărbătorii Lag Baomer, se desfăşoară la Meron, în jurul presupusului mormânt al rabinului Shimon Bar Yochai, un talmudist din secolul al II-lea, căruia i se atribuie scrierea Zoharului, opera centrală a misticismului evreiesc.

Lag Baomer este o sărbătoare plină de bucurie, ce marchează amintirea încheierii unei epidemii devastatoare în rândul elevilor unei şcoli talmudice din acea vreme.

Autorităţile au permis participarea a 10.000 de persoane în incinta mormântului. Potrivit organizatorilor însă, peste 650 de autobuze au fost închiriate în toată ţara, ceea ce înseamnă cel puţin 30.000 de persoane, în timp ce presa locală a raportat 100.000 de participanţi.

După miezul nopţii, apelurile de urgenţă s-au înmulţit şi au fost desfăşurate şase elicoptere pentru evacuarea răniţilor la spitalele din Safed şi Nahariya, două oraşe din nordul Israelului.

Mass-media israeliene au transmis rapid imagini şocante cu zeci de corpuri inerte, aliniate în pungi de plastic.

Blocaje rutiere imense pe drumurile ce duc spre nordul ţării au fost semnalate de poliţişti, care au detaşat 5.000 de agenţi pentru a asigura siguranţa acestui eveniment religios.

Magen David Adom a raportat mai devreme cazuri de persoane care au leşinat din cauza căldurii şi cazuri de persoane arse uşor de focurile de tabără care sunt aprinse, ritualic, cu acest prilej, în fiecare an.

În 2019, cu un an înaintea pandemiei care a determinat anularea pelerinajului în 2020, organizatorii au estimat că 250.000 de pelerini au vizitat acest loc sfânt.

Din decembrie, peste cinci milioane de israelieni (53% din populaţie) au primit ambele doze de vaccin anti-COVID-19, adică aproximativ 80% din populaţia cu vârsta de peste 20 de ani, conform datelor oficiale. Au fost înregistrate aproximativ 838.000 de cazuri de COVID-19 şi peste 6.300 de decese.

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Dacă astfel de evenimente se petrec la vreun concert, cum a fost, să zicem, regretatul caz Colectiv, apar tot felul de zăpăciți și urlă că /așa le-a trebuit, că s-au adunat să danseze pe muzică satanică/. Dar, atunci când îngrămădeli din astea, soldate cu morți și răniți, au loc la diverse evenimente cu tentă religioasă, nu sare nimeni în sus. /Așa o vrut domnu/ – o să zică.

  • Greșești, dacă se întâmplă asta la un pelerinaj ortodox era jale, urlau toate trompetele din mass media, la noi, majoritar progesista

  • Perciunatii lor nu se diferențiază cu mult de purtătorii de turbane dornici sa între in Isis, AlQaeda, etc. Aceleași apucături, cam același intelect, ceva mai putina diversitate genetica…

 2. O tragedie e o tragedie oriunde şi indiferent de cauzele ei. Greu de crezut că, într-o ţară serioasă ca Israelul, presa va descoperi, adâncind investigaţia, precum în documentarul nostru de Oscar, un scandal ca diluarea dezinfectanţilor din spitale, sau că vreun primar acuzat de neglijenţă va mai fi reales şi lăsat în funcţie.

  • E de la vaccin boss! Acest popor model care ne a aratat cum se face vaccinul vine cu astfel de evenimente. Si noi trebe sa i luam ca model! Hai flit!

 3. Parca evreii erau deștepți.

 4. Acum, în Israel nu mai este vinovat primul ministru sau autoritățile? La Colectiv, vinovați au fost autoritățile și primul ministru, dar cei care s-au dus în nenorocirea numită club, nu aveau nici o responsabilitate în ceea ce privește viețile lor.

 5. 44 de morti, putini…. foarte putini !

 6. Păi la cum săreau parcă aveau draci în tălpi