G4Media.ro

VIDEO Argentina și Brazilia, apel adresat Uniunii Europene, pentru a ridica barierele…

Sursa foto: Facebook / Lula

VIDEO Argentina și Brazilia, apel adresat Uniunii Europene, pentru a ridica barierele care afectează competitivitatea produselor lor în cadrul acordului UE-Mercosur din 2019

Argentina şi Brazilia au lansat luni un apel Uniunii Europene la „ridicarea” „barierelor” care afectează competitivitatea produselor lor în cadrul acordului UE-Mercosur din 2019, încă neratificat, relatează Agerpres.

Rămân „anumite probleme pe care Europa trebuie să le rezolve”, a estimat ministrul argentinian al economiei, Sergio Massa, alături de omologul său brazilian, Fernando Haddad.

Într-o declaraţie comună cu ocazia vizitei în Argentina a noului preşedinte brazilian Lula da Silva, cei doi miniştri au susţinut că noua legislaţie UE de mediu pune bariere în calea competitivităţii ţărilor din Mercosur (Brazilia, Argentina, Paraguay şi Uruguay).

Acordul încă aşteaptă să fie ratificat de la finalizarea sa în 2019, din cauza preocupărilor legate de politica de mediu a Braziliei dusă de fostul preşedinte Jair Bolsonaro.

Este, de asemenea, în centrul dezbaterilor de când Uruguayul a decis să încheie singur un acord de liber schimb cu China, în faţa lipsei de progres în dosarul UE-Mercosur.

Tabăra lui Lula da Silva s-a arătat însă optimistă la sfârşitul lui decembrie, sperând că noua sa politică de mediu, axată pe lupta împotriva defrişărilor, va face posibilă deblocarea negocierilor.

Însă acordurile „nu pot fi avantajoase pentru o parte şi nu pentru celelalte, altfel nu sunt acorduri, ci constrângeri”, a avertizat Massa, luând ca exemplu politica de subvenţii agricole a UE, dăunătoare, în opinia sa, producătorilor brazilieni şi argentinieni.

„În acest sens, provocarea de a avansa în privinţa oricărui acord de bloc apare la nivelul acestor bariere”, a repetat ministrul, citat de EFE şi AFP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. daca Argentina isi imagineaza ca UE va diminua subventiile se inseala amarnic SUA si UE nu vor da jos subventiile in agricultura niciodata pentru ca si-ar da foc la valiza singuri.