G4Media.ro

VIDEO Alertă de sănătate emisă în Filipine, după ce un vulcan aduce…

Photo 179379322 © Hrlumanog | Dreamstime.com

VIDEO Alertă de sănătate emisă în Filipine, după ce un vulcan aduce smog în capitală şi provinciile din apropiere

Un mic, dar neliniştit vulcan din apropierea capitalei din Filipine, Manila, a împrăştiat, vineri, cantităţi peste medie de dioxid de sulf şi smog vulcanic, determinând autorităţile să închidă şcoli în patru oraşe, în timp ce în zeci de localităţi oamenilor li s-a cerut să rămână în imobile, scrie Reuters, citată de News.ro.

Institutul de vulcanologie şi seismologie al statului a arătat că a observat creşterea nivelului de fluide vulcanice fierbinţi în lacul din craterul vulcanului Taal, având ca rezultat emisia de gaze vulcanice.

Alerta rămâne la nivelul 1 pe o scară de la 1 la 5, indicând ”o uşoară creştere a cutremurelor vulcanice, a activităţii aburului sau gazelor”.

Situat într-un lac pitoresc din provincia Batangas, în apropiere de Manila, vulcanul Taal, de 311 metri, este printre cei mai activi din cei 24 de vulcani din Filipine.

În ianuarie 2020, el a împrăştiat o coloană de cenuşă şi abur până la o înălţime de 15 kilometri, obligând la evacuarea a peste 100.000 de persoane şi la anularea a zeci de zboruri, întrucât cenuşa s-a depus chiar şi la Manila.

”Avem relatări privind afecţiuni respiratorii în provincia Batangas din cauza intoxicării cu smog vulcanic”, a declarat Randy Dela Paz, şeful de operaţiuni al Biroului de protecţie civilă din sudul Manilei, la postul de radio DWPM.

Smogul vulcanic, numit şi vog, constă în picături fine care conţin gaze vulcanice precum sulf, care poate provoca iritarea ochilor, a gâtului şi a tractului respirator.

Vineri, autorităţile au suspendat cursurile în zeci de localităţi şi oraşe din provinciile Cavite, Laguna şi Batangas aflate în apropiere de vulcanul Taal şi în cinci oraşe din regiunea capitalei.

Tot vineri, autoritatea aviatică le-a cerut piloţilor să evite să zboare aproape de vâful vulcanului ”întrucât cenuşa aeropurtată şi fragmente balistice din explozii bruşte pot prezenta riscuri pentru aeronave”.

Filipine se află pe ”Inelul de Foc” al Pacificului, unde activitatea vulcanică şi cutremurele sunt ceva obişnuit.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...