G4Media.ro

VIDEO Al treilea protest al magistraților în mai puțin de 9 luni:…

VIDEO Al treilea protest al magistraților în mai puțin de 9 luni: ”Nu vrem o Justiție sub control politic”

Peste 300 sute de magistrați au protestat duminică seară vreme de mai bine de o oră în fața Palatului de Justiție din București. Magistrați din toată țara au venit pentru a-și exprima nemulțumirea față de ofensiva împotriva Justiției pornită de guvernarea PSD-ALDE.

Principalele nemulțumiri ale judecătorilor și procurorilor sunt modificările la legile justiției și la codurile penale, prelungirea mandatelor Inspecției Judiciare prin Ordonanță de Urgență, ignorarea și ridiculizarea Comisiei de la Veneția, dar și evaluarea procurorului general, Augustin Lazăr de către ministrul justiției, Tudorel Toader.

G4Media.ro a transmis live principalele momente ale protestului:

18:30 – Procurorul general, Augustin Lazăr, a transmis duminică seară, chiar în timpul protestului magistraților din fața Curții de Apel București:

Tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea și profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni și influențe exterioare, dând dovadă de o deosebită responsabilitate în apărarea, la standarde europene, a independenței instituțiilor judiciare.

Independența judecătorilor și procurorilor nu este un privilegiu al acestora sau o prerogativă personală, ci reprezintă o necesitate pentru a ne asigura că justiția, ca una dintre puterile statului, prin instituțiile sale, este capabilă să își îndeplinească rolul de a menține echilibrul puterilor și a corectitudinii relației dintre stat și cetățeni.

Magistrații sunt obligați să apere independența justiției ca pe o garanție pentru societate, fără de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratică, organizată pe principiile supremației dreptului.

18:15 – Pe trotuarul opus Curţii de Apel unde protestează magistraţii, s-au format două grupuri de oameni, unii pro şi alţii contra. Grupul pro, alcătuit din aproximativ 30 de persoane, le strigă magistraţilor „Nu cedaţi, rezistaţi!”, „Justiţie independentă!”, „Vă iubim!”. Grupul contra, alcătuit din aproximativ 20 de oameni, le strigă „Ruşine!” şi „Respectaţi Constituţia!”

18:10 – La protestul magistraților participă și Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu la închisoare, și Alxandra Lăncrăjan, procuroarea care îl anchetează pe Liviu Dragnea în dosarul TelDrum, precum și Andrei Bodean, procurorul de la Constanța care a candifat la șefia DNA:

18:05 – Galerie foto de la protestul magistraților (Inquam Photos / Octav Ganea):

18:03 – Procuror DNA: ”Suntem îngrijorați de încercarea de politizare a Inspecției Judiciare. S-a mers prea departe să fie numite prin OUG două persoane cărora le-a expirat mandatul”

18:00 – Prim-procurorul parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, despre descinderea Inspecției Judiciare la Parchetul General înaintea audierii lui Dragnea: ”Ar fi o premnieră în Justiție ca Inspecția Judiciară să citească un dosar penal în lucru în care pot exista măsuri operative și interese ale părților implicate. Inspecția Judiciară nu poate veni să citească un singur dosar, călcând în picioare independența procurorului”.

17:55 – Galerie foto cu protestul de pe treptele Curții de Apel București:

17:50 – ”Încercăm să atragem atenția Parlamentului și Guvernului că Justiția este o putere independentă și așa trebuie să rămână. În ultimul timp au fost adoptate acte normative care încalcă prevederi internaționale. Justiția și statul de drept sunt sub asalt în momentul de față în România. Este un țel al politicienilor să subordoneze magistrații. De o vreme vorbim de o singură putere în România – Guvernul. Sper ca ministrul Justiției să primească mesajul nostru și să ne invite la o discuție”, a declarat și Cristi Danileț, judecător la Tribunalul Cluj-Napoca, fost membru CSM.

17:45 – ”Vrem ca intervențiile legislative în domeniul Justiției să respecte recomandările Comisiei de la Veneția. Suntem împotriva oricăror imixtiuni în activitatea puterii judecătorești”, a declarat un judecător de la Tribunalul Neamț, prezent la protest.

17:40 – Magistrații au adus pancarte pe care au scris mesaje precum: ”Respectarea avizului Comsiei de la veneția”, ”CSM nu are rol decorativ”, ”Justiție independentă”, ”Nu vrem o Justiție sub control politic”, ”Prezent pentru evaluare”, ”Separația și echilibrul puterilor în stat”.

Anunțul cu privire la protest a fost făcut sâmbătă de judecătorul Cristi Danileț, de la Tribunalul Cluj-Napoca, fost membru CSM. ”Duminică, de la ora 17.30, reprezentanți ai magistraților din toată țara vor protesta în fața Curții de Apel București”, a scris el pe Facebook. Dănileț a afirmat că nu există un organizator al acțiunii de protest: ”E o decizie luată în urma unei largi consultări pe un grup de discuții electronic”.

Este al treilea protest în stradă, pe treptele Curții de Apel București, în mai puțin de 9 luni.

Primul a avut loc pe 18 decembrie 2017, când aproximativ 700 de magistraţi au participat la un protest „tăcut” faţă de modificările aduse în Parlament legilor Justiţiei şi Codurilor penale.

Protestul a avut loc în afara orelor de program, în Palatul de Justiţie nefiind niciun proces pe rol.

Manifestarea s-a desfăşurat în linişte şi a durat circa o oră. Protestatarii au purtat în mâini foi cu prevederi din legile Justiţiei, dar şi cu jurământul de magistrat.

Un alt protest al magistraților a avut loc pe 19 mai 2018. Câteva sute de judecători și procurori au ieșit din nou atunci în fața Curții de Apel București împotriva modificărilor la Codurile Penale, modificărilor aduse legilor justiției și împotriva atacurilor repetate ale politicienilor la adresa magistraților.

Protestatarii au dat publicității un document intitulat ”Rezoluția magistraților români pentru apărarea statului de drept”. Magistrații care protestează sâmbătă afișează mesaje pe care scrie ”Avizul Comisiei de la Veneția” sau ”Conformarea obligatorie cu recomandările Greco”, aluzie la ultimele declarații ale ministrului justiției care a minimalizat importanța raportului realizat de experții anticorupție (detalii aici).

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

26 comentarii

 1. Errata: „Vrem o justitie sub control politic.”

 2. Sper ca e o demonstratie autorizata! daca nu, luati cu duba si la bulău cu ei! In mod special cu țuțeru statului paralel danieluș!

  • subscriu! la bulau cu dracnea si hotii din parlament! sa stea toti in paturi paralele in aceeasi celula!

 3. Bah puilor de securisti, cand v a marit psd ul salariile pana la cer, de ce nu ati iesi bah in strada?

  • @Morjan® fake: esti un ghei travestit! stie mata ca i ai furat rocha si fardurile?

  • Ba iq-20, fake asistat morjan 310 si toate vocile din capul tau,vezi ca urmatoarea faza e cand iei decizii pripite si nu te mai ajuta nimeni! Mergi degraba la psihiatru, ca nu-i de gluma tati! Iti scrii si-ti raspunzi singur pe limba ta, repeti tot ce scriu altii… e grav, grav! Sa nu te vedem la stiri…

  • asistan si morjan, un troll idiot cu mai multe nume!

  • @Morjan fake
   Morjan asta fake (gheiul) ii fura fardurile si rochiile lui taicaso. Ma-sa la renegat de mult pe motive de #muist si onanie.
   Draghici Mircea, o sugi cu clabuci!

  • Asistat + Morjan = ghei love

 4. MUIE PSD
  Partidul Sclaviilor lui Dragnea

  • Ardelean natang…

 5. Neinspirata poza cu @bogdan
  Spre aducere aminte:
  Voce: Si aveti inregistrari cu toti?

  Basescu: Coldea, doamna Kovesi, Bogdan. Da’ sa vezi conversatia cand imi spuneau ca il luam pe Mustata din complet. Hai baieti sa-l aruncam in aer! Vreti sa-mi distrugeti familia?

  Voce: Ce stat este asta, domnule presedinte?

  Basescu: Eu v-am spus de cateva ori, stat mafiot. Na, eu stiu ce spun.

  Voce: Probleme cu dosarul Voiculescu?

  Basescu: Sa-i vezi cand vorbeau a doua zi dupa condamnare, care, cum le-o spusese cu trei zile inainte, s-a implinit. Cum imi spunea ᅡmaine il luam pe Mustata si intra Bogdanᅡ. Sa vezi dupa o zi cand spuneau . Pe urma trage concluziile Coldea, stii. Sa-l vezi ce spectaculos e Coldea cand trage concluzii!

  Voce: Sunteti suparat pe ei.

  Basescu: Bogdan este, a intrat judecator in dosarul ginerelui. Un judecator care duce dosarul de-un an este schimbat si la ultimul termen a intrat Bogdan. Pai ba, Bogdan, eu te stiu cine esti!”.

  • bravo doamnei Camelia Bogdan, care a avut curajul sa il condamne pe securistul turnator, spalator de bani Dan „felix” Voiculescu, in ciuda presiunilor facute asupra dumneaei. Din ce insirati dumneavoastra pe acolo, se intelege ca pana si lui Traian Basescu ii era teama ca ii condamna ginerele. Deci doamna Camelia Bogdan e parte a statului normal, paralel cu coruptia si coruptii.

  • Asistat: Morjan, ne vedm in parc la opera la ora 23…

   Morjan®: negresit, mi am cumparat o rochie noua, alba, de dantela…

   Asistat: nu uita sa-ti iei peruca blonda si sa te epilezi brazilian!

   Morjan®: lucrez la asta! 23 fix!…

  • Bah @zero, troll userist, cred ca daca ar fi, as lua mai repede 50 lei de la doamna Firea decat sa scriu la ordin tampenii securistoide… stiu superiorii tai ca esti total incompetent?

  • @Asistat: puie si tie ba nemancatule!

  • duie moamna firea

 6. @Asistat: puie si tie ba nemancatule!

 7. @Asistat: puie si tie ba nemancatule!

 8. Morjan gazeaza intens zona ! Cred ca are un atac de panica , la vederea atator oameni cinstiti si curajosi !!

 9. @ dan teo, a310, asistat, morjan si ceilalti troli – mai rasfirati, mai rasfirati, ca stricati atmosfera cu creierele voastre teleghidate de la moscova. V-a scos Putin la produs.

 10. Respect si multumiri tuturor magistratilor cinstiti. Suntem si vom fi alaturi de voi .

 11. Am crezut ca magisteri au ieșit sa protesteze împotriva pensiilor și salariilor nesimțite pe care le au, mai ales împotriva magistratului cu cea mai mare pensie din Europa de 50 de mii de lei, dar e de bine, doar ăștia 200 mai sunt în solda statului paralel, conduși de handicapat lul Danilet care ia ordine direct de la Coldea!

 12. Aceste LOAZE IMBUIBATE daca au ceva nemultumiri , nu au decat sa paraseasca CLOACA numita sistem de justitie , sa isi castige existenta in economia privata .

 13. duie mragnea