G4Media.ro

VIDEO A fost înlăturată ultima statuie din Spania a dictatorului Francisco Franco…

VIDEO A fost înlăturată ultima statuie din Spania a dictatorului Francisco Franco / Guvernul local din Melila: Zi istorică

Ultima statuie a dictatorului Francisco Franco care încă era expusă public în Spania a fost înlăturată în enclava Melila, pe coasta nordică a Marocului, la 45 de ani după moartea generalului care a condus ţara cu mână de fier între 1939 şi 1975, relatează miercuri AFP, citată de Agerpres.

„Zi istorică: ultima statuie a lui Franco de pe domeniul public din Spania, care era în oraşul nostru, a fost retrasă”, a anunţat pe Twitter guvernul local din enclava spaniolă.

Statuia de bronz care îl reprezenta pe Franco a fost înlăturată marţi de angajaţi ai guvernului local.

Statuia a fost ridicată în 1978 în faţa unei porţi a oraşului pentru a elogia rolul jucat de general în calitate de comandant al Legiunii spaniole în timpul Războiului Rif împotriva triburilor berbere din regiunea muntoasă cu acest nume din anii 1920.

În prezent nu se mai află practic nicio statuie a învingătorului din sângerosul Război civil spaniol (1936-1939) pe străzile şi în pieţele din Spania.

O lege spaniolă votată în 2007 în timpul guvernului socialist al lui José Luis Rodriguez Zapatero obligă primăriile să retragă din spaţiul public simbolurile care fac apologia dictaturii sau a taberei franchiste din timpul Războiului civil.

Însă numeroase administraţii locale de dreaptă refuză adesea să aplice legea, apreciind că aceasta redeschide rănile trecutului. În 2019, primarul socialist ales al satului Guadiana del Caudillo, numit astfel în onoarea lui Franco, a decis să schimbe numele comunei, de care fostul primar de dreapta ţinea cu dinţii.

Pentru a respecta această lege, la 14 ani după adoptarea ei, parlamentul local din Melilla a votat luni retragerea statuii. Numai partidul de extremă dreapta Vox a votat împotriva acestei decizii, în timp ce Partidul Popular s-a abţinut.

Vox şi-a justificat opoziţia faţă de această decizie prin faptul că statuia nu-i aduce un omagiu lui Franco ca dictator, ci pentru rolul său din Războiul Rif.

Venit la putere în 2018, premierul socialist Pedro Sanchez a făcut din exhumarea lui Franco din mausoleul monumental din apropiere de Madrid, în care fusese înhumat cadavrul său, o prioritate a guvernului său.

În pofida criticilor dreptei şi a luptei judiciare pe care au dus-o moştenitorii dictatorului, „Caudillo” a fost reînhumat în octombrie 2019 alături de soţia sa într-un cimitir de la periferia capitalei.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Asa patesc anticomunistii in tara condusa de socialisti.

 2. Dacă nu ar fi fost Franco am fi avut (poate și azi) Republica Catalana a Sfaturilor (scuzați cacofonia), Republica Socialista Basca și altele asemenea.
  Vedeți ce a fost Terror Rojo

  • Vezi si ce a fost si Terror Blanco (White Terror), pentru o evaluare mai corecta a istoriei. Mai exact, stangistii spanioli au omorat intre 40 si 70.000 de oameni (popi catolici, nobilime spaniola, industriasi si politicieni de dreapta) dupa care Franco a omorat intre 50 si 200.000 ca raspuns (republicani, liberali, atei, socialisti, protestanti, homosexuali, evrei, tigani si nationalisti basci/catalani/galitieni).

   Nu-l mai pupa pe Franco, a fost un criminal ordinar iar faptul ca unii din cei cu care s-au luptat au fost la randul lor criminali nu-i spala sangele de pe maini.

 3. Spaniolii uita cum au fost scapati de comunism . Romania a fost cum a fost in comunism , dar daca prindea comunismul in Spania , ar fi fost vai si amar de ei .
  Revenirea regalitatii si implicit a democratiei , tot lui Franco ii sunt datori .

  • Nu cred ca uita, dar multi vad faptul ca nu au trecut prin socialism (prin comunism n-a trecut nimeni, ca nu se poate), drept un fel de sansa ratata. Si nu-i pot ierta pe cei care le-au „rapit” aceasta sansa.

 4. Postacii romanii stiu mai bine ca spaniolii cum sta treaba, poate au 4 clase, doar cei cu 4 clase le stiu pe toate indiferent de domeniu.

 5. Ia scapat FRanco de comunism dar Guernica bombardata de germani nu merita dreptate?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.