G4Media.ro

Victorie pentru Apple: O instanţă europeană a anulat ordinul prin care UE…

Victorie pentru Apple: O instanţă europeană a anulat ordinul prin care UE îi cerea plata unor taxe retroactive de 13 miliarde de euro în Irlanda

Apple a obţinut miercuri o victorie majoră, a doua cea mai înaltă instanţă europeană respingând ordinul Uniunii Europene ca producătorul iPhone să plătească Irlandei taxe retroactive în valoare de 13 miliarde de euro, decizie care dă o lovitură încercării blocului comunitar de a desfiinţa acordurile convenite de unele guverne cu companii multinaţionale pentru facilităţi fiscale, transmite Reuters, citată de News.ro.

Comisia Europeană a afirmat acum patru ani că Apple a beneficiat de ajutor de stat ilegal prin intermediul a două decizii ale Irlandei care au redus artificial obligaţiile fiscale ale companiei timp de două decenii, până la un minim de 0,005% în 2014.

”Curtea generală anulează decizia contestată deoarece Comisia nu a reuşit să demonstreze, conform standardelor legale, că a existat un avantaj pentru obiectivele prevăzute în Articolul 107(1) TFEU1”, au spus judecătorii, referindu-se la regulile UE referitoare la concurenţă.

Potrivit judecătorilor, Executivul UE a greşit afirmând că cele două filiale ale Apple din Irlanda, Apple Sales International (ASI) şi Apple Operations Europe (AOE), au beneficiat de avantaje economice selective şi, prin extensie, de ajutor de stat.

Apple a salutat decizia, afirmând că acest caz nu este despre câte taxe plăteşte ci unde ar trebui să le plătească.

Irlanda, care a contestat decizia Comisiei Europene alături de Apple, a afirmat că a fost întotdeauna clar că nu a oferit un tratament special unei companii americane.

Înfrângerea comisarului pentru Concurenţă Margrethe Vestager ar putea slăbi sau întârzia alte cazuri împotriva acordurilor convenite de Ikea şi Nike cu Olanda, precum şi un acord al Huhtamaki cu Luxemburgul.

Anul trecut, aceeaşi curte a respins solicitarea lui Vestager ca Starbucks să plătească retroactiv Olandei taxe de până la 30 de milioane de euro.

Într-un alt caz, curtea a respins decizia sa împotriva unui program fiscal belgian cu 39 de companii multinaţionale.

Vestager a spus că va studia decizia curţii şi va analiza posibilii paşi viitori. Comisia poate face contestaţie la Curtea Europeană de Justiţie, cea mai înaltă instanţă din UE.

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Asta e adevarata coruptie nu ce a facut Dragnea platind salariul la doua femei.

    • Adevaratele fapte de coruptie ale lui Dragnea nici nu au ajuns sa fie anchetate, cum ar fi amnistia fiscala de 43 milioane euro data cu dedicatie pentru baronii ce au fraudat proiecte cu bani europeni si acoperita de a bugetul de stat sub semnatura nasului Dragnea, afacerea Regiotrans sau conflictul de interese in care s-a aflat Dragnea la ordinea zilei atunci cand camera deputatilor legifera in interesul sau personal.
      Dragnea nu va fi anchetat nici pentru afacerea Belina, a se vedea legatura dintre transferul insulei Belina si proiectul de hidrocentrala la Turnu Magurele, ambele orchestrate de Dragnea si avand ca beneficiar principal firma Teldrum.
      Dupa cum se misca procurorii in dosarul Teldrum, ancheta se indreapta catre prescrierea faptelor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.