G4Media.ro

Victor Ponta critică într-o postare pe Facebook rectificarea bugetară anunțată de guvern,…

Victor Ponta critică într-o postare pe Facebook rectificarea bugetară anunțată de guvern, după ce statul a cheltuit în primele șase luni ale anului cu 19,96 miliarde de lei mai mult decât a reușit să încaseze

Victor Ponta, președintele Pro România, critică rectificarea bugetară anunțată de guvernul Dăncilă, după ce deficitul bugetar pentru prima jumătate a anului a ajuns la 1,97% din produsul intern brut, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În postarea sa, Victor Ponta arată că „în tot anul 2015 am avut 1,4% (deficit bugetar, n. red.) – în tot anul 2014 a fost 1,7 % – în 2012 și 2013 a fost 2,5% – acum am depășit procentual în 6 luni ceea ce făceam într-un an”.

„Deficitul bugetar este diferența între cât încasează Guvernul ca venituri și cât cheltuiește (ca o familie care plătește în fiecare lună mai mult decât au salariul și pensia membrii acesteia – și atunci se împrumuta la bănci sau la prieteni)! Această diferență din 2019 (4,5 miliarde de Euro doar pe 6 luni – probabil 10 miliarde până pe 31 Decembrie) este împrumutată de Guvern de la bănci și de la populație! Și trebuie dată înapoi – plus dobânda!”, se arată în aceeași postare.

Amintim că statul a cheltuit în primele șase luni ale anului cu 19,96 miliarde de lei mai mult decât a reușit să încaseze. Astfel, deficitul bugetar după prima jumătate a anului s-a ridicat la 1,94%, potrivit datelor Ministerului de Finanțe.

În primele șase luni ale anului au crescut și veniturile și cheltuielile. Veniturile bugetare s-au majorat cu 12,6% față de aceeași perioadă a anului trecut. S-au înregistrat creșteri mai ales în cazul încasărilor din venituri nefiscale (+28,1%), contribuții de asigurări (+17,1%), TVA (+12,6%), accize (+7,5%).

Statul a cheltuit în primele șase luni 168,6 miliarde lei, cu 14,7% mai mult față de aceeași perioadă a anului precedent. Cheltuielile cu personalul s-au majorat cel mai mult, cu 23,4% față de primele șase luni ale lui 2018.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Dottore cam are dreptate. Trebuie sa aveti in minte ca atunci cand ii critica pe oportunisti si populisti se critica si pe sine. O fi un gen de a iti da cu tesla in oaie dar are dreptatr. Ps Puie Monta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.