G4Media.ro

Victimele Pogromului de la Iași din iunie 1941 vor fi comemorate într-o…

Victimele Pogromului de la Iași din iunie 1941 vor fi comemorate într-o ședință solemnă a Parlamentului la 30 iunie

Parlamentul României va organiza la 30 iunie o ședință solemnă în care vor fi comemorate victimelor Pogromului de la Iași, din urmă cu 80 de ani, când s-a înregistrat cel mai mare masacru din istoria modernă a României, potrivit deputatului liberal Alexandru Muraru.

”În urma demersurilor făcute în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, am primit, săptămâna aceasta, decizia și acordul liderilor Camerei Deputaților și Senatului pentru organizarea unei ședințe solemne a Parlamentului României pentru comemorarea victimelor Pogromului de la Iași, din urmă cu 80 de ani. Este doar una componentele amplului program de activități comemorative care vor avea loc pe teritoriul României în perioada următoare”, arată Muraru într-un comunicat de presă.

Ședința solemnă va avea loc miercuri, 30 iunie, în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului, cu invitarea Președintelui României, a membrilor Guvernului, a foștilor Șefi de stat, a reprezentanților Corpului Diplomatic acreditat la București, a Șefului Casei Regale a României, a Patriarhului BOR și a liderilor celorlalte culte religioase, reprezentanților Federației Comunităților Evreiești din România, a Armatei Române, a Academiei Române, precum și a supraviețuitorilor sau a urmașilor victimelor Pogromului.

În trecut, Parlamentul României a desfășurat sesiuni solemne dedicate comemorării Holocaustului, dar niciodată nu a mai organizat un astfel de eveniment, de comemorare a victimelor Pogromului de la Iași din iunie 1941.

Prin coordonare centrală și locală, prin ordine date de la cel mai înalt nivel al mareșalului Ion Antonescu, crime și violențe au precedat arestarea unui mare număr de evrei și detenția lor în curtea Chesturii din Iași, unde prin maltratare, tortură și asasinare prin împușcare nu s-a reușit anihilarea întregii mulțimi. Astfel, peste 2.500 de evrei au fost duși la gară și îmbarcați în două trenuri pentru a fi deportați din Iași. Din aceste trenuri ale morții, care au plecat pe traseele Iași-Călărași și Iași-Podul Iloaiei, au fost descărcate mii de cadavre la destinație. Alte mii de abuzuri și crime individuale sau colective săvârșite de militari români sau germani, jandarmi, membri ai Mișcării Legionare sau civili, au dus la decimarea membrilor comunității evreiești din Iași. În total, în timpul Pogromului din Iași, au fost uciși peste 13.000 de evrei, arată Muraru.

Foto: Pogromul de la Iasi împotriva evreilor (Sursa foto: CNSAS)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Fals sau adevarat, calaii isi comemoreaza victimele.

  • Sunt convins ca nu esti nici criminal, nici lipsit de empatie. Deci nu inteleg de unde vine rautatea asta.

   Sunt poze, videouri, marturii ale soldatilor romani, germani, ofiteri, politicieni, familie regala, supravietuitori, locuitori din zona.Citeste chiar si ziarele din perioada respectiva, le gasesti pe net. Am omorat evrei.E un adevar. Am omorat femei, batrani, copii…doar pt ca erau evrei. De ce ne ascundem atat?

   Nu, nu sunt de acord cu victimizarea aproape continua pe care o face Israelul astazi.Dar noi, fata de noi insine, avem datoria de a ne recunoaste greselile.

 2. Lipsise trei zile de pe G4 Muraru, chiar eram îngrijorat.

 3. Pentru victimele ocupatiei hortiste n-ati gasit timp niciodata…sau nefericitii aceia-romani si evrei- au fost mai putin victime ?sau fascistii aceia,din Transilvania ocupata erau „mai buni”decat cei de la Iasi si nu vreti sa se supere urmasii ?sau,fiindaca au fost si romanii victime ,acestia au anulat tragedia celor cca.160 000 evrei trimisi in lagarele de exterminare din Transilvania cedata Ungariei? sau-poate-Horthy&co au fost iertati ?

 4. mass-media necinstita la lucru:
  -sa intelegem noi ca aia din poza sunt jidovi?!
  scrie pe ei?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.