G4Media.ro

Vicepreședintele Comisiei Europene: Detenția primarului de etnie greacă Fredi Beleri din Albania…

Foto: Facebook Fredi Beleri

Vicepreședintele Comisiei Europene: Detenția primarului de etnie greacă Fredi Beleri din Albania este profund antieuropeană

Continuarea încarcerării de către autoritățile albaneze a unui cetățean de etnie greacă, ales primar al orașului Himare în luna mai, este „profund antieuropeană” și riscă să devină o barieră în calea „aspirațiilor europene ale poporului albanez”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene pentru protecția modului de viață european, Margaritis Schinas, citat de cotidianul atenian Kathimerini.

Într-un mesaj video preînregistrat, transmis la o demonstrație desfășurată de organizația Omonoia în orașul din sudul Albaniei, care a cerut eliberarea imediată a lui Fredi Beleri, Schinas a declarat că „modul de viață european înseamnă democrație, justiție, libertatea de a vota și de a fi ales.

„Acesta este fundamentul pentru toți cei care doresc să devină membri ai marii noastre familii europene. Iar Albania nu poate fi o excepție de la acest lucru” a spus Schinas.

Comisarul european a adăugat că i-a cerut colegului său însărcinat cu extinderea UE „să spună foarte clar Albaniei că această problemă nu poate și nu trebuie să devină o barieră, un zid, în calea aspirațiilor europene ale țării și ale poporului albanez”.

El a făcut apel la autoritățile din Albania „să nu persiste într-o tactică care nu este în interesul țării lor, care nu este în interesul aspirațiilor europene ale poporului albanez.”

„Prea mult timp a fost pierdut, dar chiar și acum, în acest ultim moment, nu este prea târziu pentru a repara nedreptatea făcută lui Fredi Beleri. Pentru că ceea ce i se întâmplă lui Fredi este profund antieuropean.

„Sunt convins că, chiar și în ultimul moment, Fredi își va putea prelua atribuțiile de primar al orașului Himare, nicio altă opțiune nefiind acceptabilă pentru Uniunea Europeană.”

Pe 12 mai, Fredi Beleri, candidat la funcția de primar al municipalității Himara din sudul țlbaniei, a fost arestat de forțele speciale albaneze, arestarea fiind motivată pe acuzația de presupusă „cumpărare de voturi”. Arestarea nu l-a împiedicat însă pe Beleri să câștige pe 14 mai alegerile din spatele gratiilor. El este acum primarul ales al orașului Himara – un oraș cu o prezență semnificativă a comunității grecești.

Prim ministrul Albaniei, Edi Rama, a criticat în urmă cu câteva zile intervenția guvernului Greciei pentru eliberarea lui Beleri.

„Din câte îmi amintesc, nu există niciun alt caz în care oficialii aleși ai unui stat democratic să organizeze un protest într-un alt stat democratic, împotriva autorităților acestui stat”, a scris premierul Rama pe Facebook, citat de Balkan Insight.

„Și nu numai atât, ci și atunci când aceștia apar ca protestatari împotriva deciziilor instanțelor respective ale statului în care protestează, absolutizând apartenența etnică a subiectului protestului în detrimentul oricărei norme legale, standard juridic și logică democratică.”

„Oare cetățenia greacă îi conferă cetățeanului albanez acuzat de SPAK [Parchetul Special împotriva Corupției și Crimei Organizate] și ținut în detenție de instanțele din țară un statut diferit față de alți 48 de cetățeni albanezi cu cetățenie albaneză, inclusiv unii primari ai partidului meu, care astăzi sunt reținuți sub acuzațiile aceluiași organism, cu decizii identice ale acelorași instanțe?!” a mai scris Rama pe Facebook.

Liderul albanez a subliniat respectul său continuu pentru omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, numindu-l „lider european modern și persoană admirabilă”, care a contribuit la topirea „gheții balcanice” în relațiile greco-albaneze.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...