G4Media.ro

Vicepreşedinta Kamala Harris va reprezenta Statele Unite la Conferinţa de la Munchen…

Sursa foto: Flickr / The White House

Vicepreşedinta Kamala Harris va reprezenta Statele Unite la Conferinţa de la Munchen / Evenimentul va constitui un test diplomatic important în contextul crizei ruso-ucrainene

Vicepreşedinta Kamala Harris va reprezenta Statele Unite la Conferinţa de la Munchen – un eveniment care va constitui un test diplomatic important, o încercare de a descuraja o agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, transmite Reuters miercuri, citată de Agerpres.

Un oficial de rang înalt de la Washington a confirmat că Harris va ţine un discurs, va prezenta politica SUA în cadrul mai multor angajamente publice şi va afirma sprijinul Americii pentru aliaţii din NATO.

La conferinţa considerată un „Davos al apărării” vor participa, în perioada 18-20 februarie, lideri din Germania şi din alte ţări membre ale Uniunii Europene şi ale NATO; în metropola bavareză sunt aşteptaţi circa 35 de şefi de state şi guverne. Anul trecut, lucrările s-au desfăşurat prin videoconferinţă, din cauza epidemiei de coronavirus.

Harris nu are pe agendă întâlniri cu reprezentanţi ai Rusiei sau ai Chinei.

Contextul conferinţei este dominat de confruntarea între Occident şi Rusia, legată de Ucraina; Moscova a desfăşurat zeci de mii de militari la frontiera ucraineană, dar susţine că nu intenţionează să lanseze o ofensivă.

Sursa Reuters a declarat că participarea vicepreşedintei la conferinţă are rolul de a „angrena aliaţii şi partenerii” Statelor Unite şi de a dezvolta angajamentul intensiv deja existent. Harris va „reafirma angajamentul american faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

Preşedintele rus Vladimir Putin a repetat marţi avertismentul că dacă Ucraina va fi primită în NATO, iar apoi va încerca să recucerească peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, ţările europene vor fi antrenate automat în război.

Preşedintele american Joe Biden a ameninţat că va impune Rusiei cele mai severe sancţiuni din istorie dacă militarii ruşi vor intra în Ucraina.

În acest context, Reuters apreciază că Harris – care pe plan intern a fost criticată pentru modul în care s-a implicat în mai multe probleme controversate – ar putea fi din nou apreciată ca deschizătoare de drumuri. Biden i-a cerut de multe ori să discute direct cu lideri din alte ţări şi să îşi creeze propriile relaţii cu partenerii SUA; conferinţa de la Munchen va fi pentru ea cel mai important eveniment internaţional de până acum.

Vicepreşedinta a participat şi la întâlnirea de luni, de la Casa Albă, a preşedintelui cu cancelarul german Olaf Scholz. Oficialul care a discutat cu Reuters a afirmat că Harris „începe să demonstreze, mai clar şi public, că este o jucătoare cheie în punerea în practică a politicii noastre externe, pe toate planurile”.

Reuters reaminteşte că Biden a participat de mai multe ori la conferinţa pentru securitate de la Munchen – ca senator, ca vicepreşedinte şi chiar şi când nu avea nicio funcţie oficială. Anul trecut, el s-a adresat participanţilor printr-un apel video în care a anunţat că diplomaţia în stilul „America pe primul loc” al predecesorului său, Donald Trump, a luat sfârşit.

Sursa foto: Flickr / The White House

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Dar pe Moș Pârțan il lasa acasa?

    • L-au lasat de mult acasa, in 2020, americanii, prin vot. Intre timp au un nou presedinte dar la dvs mai spre est ajung mai greu vestile.

  2. Îi dă și Kamalei ceva de făcut, deși nu m-a impresionat până acum. Ar fi trebuit să se ducă Biden.

    • Puteau chiar sa trimita cainele lui Biden. Ala macar nu adoarme

    • De ce sa-l trimita, ca sa moara si cainele de drum lung daca tot muriti dvs de grija altora?

  3. Daca se duce Kamala, testul este deja esuat.

  4. Desigur, ca pana acum toate razboaiele numai femeile le-au facut. Mai ales alea nucleare, se pricep, ce mai, e clar iar dvs se vede ca sunteti foarte inteligent.