G4Media.ro

Verdictul final în procesul Colectiv nu va fi dat mai devreme de…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Verdictul final în procesul Colectiv nu va fi dat mai devreme de jumătatea lunii aprilie a anului viitor

Curtea de Apel București a stabilit termene de judecată, din două în două săptămâni, până pe 14 aprilie, în apelul din procesul Colectiv, potrivit portalului instanțelor de judecată. Acest lucru înseamnă că în primăvară ar putea veni un verdict definitiv în acest caz, dar nu este exclusă nici ipoteza ca judecătorii să prelungească dezbaterile, dacă nu finalizează toate audierile programate.

Minuta instanței

„Stabileşte următoarele termene de judecată, respectiv: 20 Ianuarie 2021, ora 14.00, Sala E68 ,,Istrate Micescu” 05 Februarie 2021, ora 14.00, Sala E68 ,,Istrate Micescu” 17 Februarie 2021, ora 14.00, Sala E68 ,,Istrate Micescu” 05 Martie 2021, ora 14.00, Sala E68 ,,Istrate Micescu” 17 Martie 2021, ora 14.00, Sala E68 ,,Istrate Micescu” 02 Aprilie 2021 ora 14.00, Sala E68 ,,Istrate Micescu” 14 Aprilie 2021 ora 14.00, Sala E68” se arată în minuta Curții de Apel.

Context

Curtea de Apel Bucureşti a început pe 18 septembrie judecarea apelului în dosarul ”Colectiv”, în care au fost condamnaţi în primă instanţă fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Pe 16 decembrie 2019, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

În general, suma medie stabilită de prima instanţă pe care trebuie să o primească fiecare parte civilă este de 250.000 de euro, dar sunt părţi civile care vor încasa 500.000 euro. Cele mai mari sume stabilite ca daune morale şi materiale se ridică la 1.250.000 euro şi 4,2 milioane lei.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite.

În motivarea primei decizii de condamnare, judecătorul Mihai Bălănescu de la Tribunalul Bucureşti susţinea că tragedia de la clubul Colectiv este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ, iar atitudinea inculpaţilor nu rezidă în lipsa unei educaţii juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate şi ignoranţă a legii.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

4 comentarii

  1. Pompierul român e destul de smecher dar a ingrozit lumea cu avizele false și nu-i mai ține fenta. Pe Iamandi îl doare la basca de crimele comise.

  2. Cand vinovatii de crime ne ranjesc in nas, aveti incredere in justitie? Ca si in „Procesul” lui Kafka, amanarea e metoda preferata pentru impunitate. Si justitia romana o foloseste la greu. Amanarea, tergiversarea, sfantul asteapta… Aveti incredere in justitia aceasta?

    O alta metoda de a anula 30 de ani de procese este „refacerea rechizitoriului”. Mineriade, Revolutia 89.

  3. Eh… a durat aproape 6 ani și probabil 20 de ani până își vor primi daunele… dar măcar a ieșit un filmuleț bun din toată treaba asta…

    https://www.g4media.ro/colectiv-de-alexander-nanau-a-fost-ales-cel-mai-bun-documentar-la-premiile-academiei-europene-de-film.html